Platform over beton en staal in de bouw
Rotterdam hes hartel tank terminal | Sterk geautomatiseerd bekistingsconcept voor bouw tankterminal

Rotterdam hes hartel tank terminal | Sterk geautomatiseerd bekistingsconcept voor bouw tankterminal

In opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam en de aanneemcombinatie Van Hattum en Blankevoort/Boskalis/Mobilis is Construx verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van de kisting, voor de bouw van in totaal 2.300 meter kademuur van de Hes Hartel Tank Terminal. Naast een diepzeekademuur met een lengte van 1.200 meter en een aansluiting op de bestaande kade van de Mississippihaven wordt met dit sterk geautomatiseerde bekistingsconcept over een lengte van 1.100 meter ook de kademuur voor de binnenvaarthaven gerealiseerd.

Het werk wordt door Construx uitgevoerd met 3 complete sets stalen bekistingen die over de wapening worden gereden door middel van een hydraulisch aangedreven portaalkraan met afstandsbediening. Dit systeem is door Construx ontwikkeld en wordt nu toegepast bij de bouw van een kademuur. Bij de diepzeekade worden twee bekistingen om en om toegepast, 1 set voor de even moot nummers en 1 voor de oneven moot nummers. Met een lengte van 23,5 meter per set zijn er 53 stortfasen nodig voor de kademuur. Per stort gaat het om 1.000 kubieke meter beton, waarvoor 100 mixers een dag lang voor de aanvoer zorgen.

De buitenkade is een L-vormige constructie, met aan de zeezijde een wandhoogte van 7 meter, een voet van 19,5 meter breed en een dikte van 2,1 tot 2,8 meter. De portaalkraan van 13 meter hoog rijdt over een spoor van ruim 22 meter breed. Met dit systeem kan een set bekistingen met een gewicht van ongeveer 100 ton worden verreden, afgeregeld, opgenomen en hydraulisch open en dicht worden gezet. Volledig stalen geïntegreerde werkplatformen met toegangstrappen, rugleuningen en verlichting zorgen voor een veilige werkomgeving.

Een derde bekistingset wordt toegepast bij de bouw van de kademuur van de U-vormige binnenhaven. Deze bekisting heeft een lengte van ruim 29 meter, waarbij in totaal 37 stortfasen nodig zijn. Net als bij de diepzeekade wordt ook deze bekistingset om en om toegepast. De kademuur heeft echter geen L-vorm, maar kent aan de zeezijde een wandhoogte van 7 meter en aan de landzijde een hoogte van 2,3 meter. De portaalkraan met een hoogte van 15,23 meter rijdt over een spoor van ruim 8 meter breed.

Leidinggevend producent

Construx is één van Europa’s leidinggevende producenten van bekistingssystemen en mallen voor betonproducten en is een voortrekker in de betonindustrie. “Samen met de klanten worden steeds weer grenzen verlegd in het ontdekken van nieuwe processen, technologieën en uitvoeringsmethodes”, zegt Herry van Houten, directeur van de Nederlandse vestiging in Veenendaal. “Ingenieuze mallen worden meer en meer complexe en geautomatiseerde machines met een steeds grotere focus op veiligheid en ergonomie. We kunnen, willen en durven zaken te ontwerpen en produceren die nog nooit door iemand anders gemaakt of geproduceerd zijn.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details