Platform over beton en staal in de bouw
Ruimtelijk ontwerpen met staal-betonliggers

Ruimtelijk ontwerpen met staal-betonliggers

Al dertig jaar weten ze in Finland slanke en vrijgevormde vloerconstructies te ontwerpen met de DELTABEAM® staal-betonligger. Het concept van Peikko is ruim tien jaar geleden overgewaaid naar de Benelux, waar het regelmatig wordt toegepast voor ‘ruimtelijke’ en duurzame projecten. Sinds kort is DELTABEAM SELECT beschikbaar, een gratis softwareprogramma voor constructeurs dat het ontwerpen van de staal-betonligger nóg eenvoudiger maakt.

Peikko BeneluxDe DELTABEAM® staal-betonligger stelt constructeurs in staat om een mooie, slanke en vrijgevormde vloerconstructie te ontwerpen, begint Wim Zwaan, directeur van Peikko Benelux. “In combinatie met kanaalplaatvloeren zijn tevens grote vloeroverspanningen mogelijk. Overspanning van zeven tot acht meter zijn gebruikelijk, afhankelijk van het type ligger, maar het is prima mogelijk om overspanningen tot wel tien meter te engineeren zonder dat de ligger onder de vloer doorsteekt. Die grotere overspanningen leveren niet alleen een architectonische meerwaarde op, maar ook de gebouwhoogte wordt door de slanke constructie aanzienlijk gereduceerd. Installaties kunnen bovendien strak onder de vloer gedimensioneerd worden, zodat minder ruimte verloren gaat aan valse plafonds.”

Bijzonder product
In de basis is de DELTABEAM® een stalen ligger waarop in de uitvoering een kanaal- of breedplaatvloer wordt gelegd. “Eenmaal volgestort en uitgehard geniet de DELTABEAM® van de voordelen van een staal-betonligger”, stelt Zwaan. “De DELTABEAM® heeft een grotere stijfheid dan een conventionele stalen ligger, kan grotere overspanningen aan en een hogere belasting. Het aantal kolommen wordt geminimaliseerd en dat resulteert in een ruimtelijk onderscheidend ontwerp met vele voordelen voor de indeling van het gebouw.” Ook naar brandveiligheid toe manifesteert DELTABEAM® zich als een bijzonder product en profiteert van de voordelen van de combinatie van staal en beton. “In de productiefase wordt reeds extra brandwapening aangebracht in de ligger. Tijdens een brand zorgt het beton vervolgens voor de koeling en maakt dat de constructie mede door de brandwapening toch voldoende trekspanningen kan opnemen. De brandwerendheid van de DELTABEAM® is bij een uitslaande brand tot wel drie uur gegarandeerd, zonder een aanvullende brandwerende coating te hoeven aanbrengen.”

Peikko Benelux

DELTABEAM SELECT
Constructeurs die de mogelijkheden van DELTABEAM® willen bekijken, kunnen sinds kort gebruikmaken van DELTABEAM SELECT op de website van Peikko Benelux. “Deze module is onderdeel van het Peikko Designer softwareprogramma waarin een constructeur zelf een vingeroefening kan maken voor een ontwerp met de DELTABEAM®”, legt Zwaan uit. “Op basis van een aantal parameters zoals de gewenste overspanning, type vloer en vloerbelastingen, doet het programma een drietal voorstellen voor een zo efficiënt mogelijke draagconstructie met DELTABEAM®. De constructie wordt volledig in 3D weergegeven en de software is uitermate gebruiksvriendelijk. Vervolgens is het mogelijk om rapporten en tekeningen te exporteren en te integreren in het ontwerp. Op basis hiervan kan de aannemer een offerte opvragen bij Peikko. Na opdracht rekenen wij de constructie nog eens gedetailleerd door en verstrekken we de uitgebreide rekennota’s, die ter controle aan de constructeur worden aangeboden.”

Één van de aansprekende projecten waar de DELTABEAM® een voorname positie inneemt, is de nieuwbouw van meubel- en accessoiregigant Loods 5 in Amersfoort en Maastricht. “Dankzij de staal-betonliggers van Peikko en een minimum aantal kolommen is de binnenruimte flexibel in te richten. Ook de parkeerruimte op de begane grond onder het gebouw is ruim van opzet. Omdat de liggers daar worden blootgesteld aan het buitenmilieu zijn ze geconserveerd met een metallisatielaag van zink en aluminium. Een beproefd concept in de bruggenbouw en offshore dat voor DELTABEAM® de voorkeur geniet boven thermisch verzinken.” Loods 5 is dermate tevreden met de ruimtelijke kwaliteiten van de staal-betonligger dat ook het nieuwe pand in Duiven bij Arnhem op deze manier wordt geconstrueerd. En zo zijn er vele tevreden ‘gebruikers’.   

Tekst | Roel van Gils   Beeld | Peikko

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details