Platform over beton en staal in de bouw
Nieuws

Samenwerken aan het esthetisch aanzicht van beton

Het uiterlijk van esthetisch beton daar waar het oppervlak bewust in het zicht is gelaten, vraagt om extra aandacht van...

betonvilla-k6-ijburg-v8-architecs_-foto-ossip-van-duivenbode-kopieren

26 september 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het uiterlijk van esthetisch beton daar waar het oppervlak bewust in het zicht is gelaten, vraagt om extra aandacht van de betrokken partijen. De ontwerper heeft een bepaald beeld bedacht en moet dat goed vastleggen, zodat de uitvoerende partijen begrijpen wat de ontwerper voor ogen heeft en hoe zij dat beeld kunnen realiseren.

Model-werkplan schoonbeton

In CUR-Aanbeveling 100 ‘Schoonbeton’ wordt aanbevolen om een werkplan schoonbeton op te stellen. Betonhuis Cement heeft hiervoor een Model-werkplan opgezet, in CUR-Aanbeveling 100 zelf wordt verwezen naar dit model.

Henk Oude Kempers, expertise Schoonbeton: “Het Model-werkplan schoonbeton is een handige tool voor ontwerpers om te bepalen welke uiterlijke kenmerken van het aanzicht van beton zij willen vastleggen. De kenmerken worden namelijk medebepaald door de gekozen productiemethode en type bekisting.”

Het Model-werkplan geeft een basis in teksten die opgenomen kunnen worden als een bijlage bij het bestek. Daarnaast worden suggesties gegeven over welke aspecten een keuze gemaakt moeten worden. Zo worden er geen aspecten van de uitvoering overgeslagen die mede een invloed hebben op het esthetische uiterlijk.

Cindy Vissering van het platform Tektoniek: “De actualisering van het Model-werkplan schoonbeton geeft aan partijen een tool waarin zij kunnen vastleggen welke afspraken van belang zijn in het esthetische resultaat. “

Relatie CUR 100 ‘Schoonbeton’

Het Model-werkplan is gebaseerd op CUR-Aanbeveling 100 ‘Schoonbeton – specificatie, uitvoering en beoordeling van betonoppervlakken waaraan esthetische eisen worden gesteld’. Deze CUR-Aanbeveling geeft een handreiking in de samenwerking en specificatie van ontwerp naar uitvoering.

De CUR-Aanbeveling en het Model-werkplan gaat specifiek over de betonklasse B1 waarbij hoge eisen worden gesteld aan het betonoppervlak. Voor klasse B2, prefabricage met zeer hoge esthetische eisen, kunnen deze publicaties ook ondersteunend zijn. Klasse B9 is een vrije klasse, hierin kunnen nog meer specifieke wensen aangegeven worden. Beide publicaties kunnen hier dienen als basis, maar deze klasse vraagt om meer projectspecifieke aanwijzingen.

Het Model-werkplan schoonbeton is te downloaden via de Tektoniek-website: https://www.tektoniek.nl/themas/schoonbeton/model-werkplan-schoonbeton

Op Tektoniek is nog veel meer te vinden over het ontwerpen en de uitvoeringsaspecten van schoonbeton, zowel in het werk gestort als geprefabriceerd architectonisch beton.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%