De Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) geldt binnen Nederland niet alleen als de juridisch eigenaar en schemabeheerder van het VCA-systeem. Het samenwerkingsverband van 22 (branche)organisaties uit de Nederlandse bouw en industrie vormt tevens een veelzijdig platform waar opdrachtgevers, opdrachtnemers en veiligheidsprofessionals elkaar ontmoeten. Om ervaringen uit te wisselen, te leren, elkaar vooruit te helpen en nog veel meer. “Op weg naar een grotere veiligheid en gezondheid op de werkvloer is juist die samenwerking van groot belang”, aldus algemeen directeur Anne Kamphuis. “We ontplooien dan ook continu initiatieven om de tweede ‘S’ in onze stichtingsnaam verder te concretiseren.”
Een impressie van het door de SSVV georganiseerde congres Samen Sterk Voor Veilig Werk.
Kamphuis is zo’n vier jaar aan boord bij de SSVV. Na zijn entree hield hij zich vooral bezig met heroriënteren. “We hadden de behoefte om eens goed naar onszelf te kijken. Doen wij er nog toe, doet VCA er nog toe? Vragen die vooral gebaseerd waren op het gegeven dat ons door opdrachtgevers en opdrachtnemers gevormde bestuur vooral vanuit belangenbehartiging bij elkaar kwam. Er werd mijns inziens te weinig ingezet op samenwerking. Terwijl dat aspect duidelijk zit verweven in de naam van onze organisatie. Om helder te krijgen wie we zouden moeten zijn en wat we zouden moeten doen, hebben we een aantal sessies belegd. Daaruit zijn onze visie, missie en strategie voortgekomen. Aansluitend hebben we bij zo’n 400 stakeholders, waaronder een aantal beton- en staalbouwbedrijven, onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat VCA en VCU populair zijn. Ze worden beschouwd als merken waarmee bedrijven aan hun klanten kunnen laten zien wat ze op het gebied van veilig werken in huis hebben en waarmee onderling dezelfde taal kan worden gesproken.”
Samen
Algemeen directeur Anne Kamphuis.
Over de SSVV zélf waren de respondenten in sommige gevallen echter minder positief. Zo werd de organisatie betiteld als log en traag. Verder waren velen van mening dat de stichting over te weinig moderne inzichten beschikte op het vlak van veilig werken. “Geluiden die een frisse wind noodzakelijk maakten”, aldus Kamphuis. “Allereerst hebben we VCA geüpdatet. Dat is recent afgerond met de publicatie van de update 2017. Daarnaast zijn we een upgradetraject gestart.” Het gaat hierbij om een onderzoeksprogramma waarbij de SSVV samen met de aangesloten branches en met name de bedrijven uit die branches zoekt naar verbetermogelijkheden wat veilig werken betreft. Dat kan leiden tot een aanpassing van het schema. “Een ander voorbeeld van onze recente veranderingen is de lancering van een nieuwe website”, gaat Kamphuis verder. “Een instrument waarmee we onder andere nieuwe toolboxen kunnen presenteren en de achterban beter kunnen informeren over wie we zijn, wat we doen en voor wie we er zijn. Kortom, we ontplooien de nodige initiatieven om de ‘S’ van Samenwerken verder te ontwikkelen. Dat doen we ‘intern’ met onze deelnemende branches, maar ook ‘extern’ met bijvoorbeeld andere schemabeheerders. De recente oprichting van de Vereniging van Schemabeheerders is daarvan een goed voorbeeld. Als SSVV kunnen we het niet alleen. Ook de branches en de certificatie-instellingen moeten initiatief tonen en meewerken aan een verdere professionalisering van het systeem. Daartoe bieden we een voor iedereen toegankelijk platform en doen we er alles aan om de marktpartijen in beweging te brengen en met elkaar samen te werken. Met als ultiem doel de veiligheid in de gehele keten op het hoogst mogelijke niveau te krijgen.”
Tekst | Chris Elbers Beeld | SSVV