deltabeam peikko
01:41
06-06-2016

Scandinavische hoedliggers worden steeds vaker toegepast

Brandwerend, vlak en snel

Het Finse bedrijf Peikko is wereldwijd producent en leverancier van staal-betonliggers en verbindingen voor betonconstructies. Eén van de meest toegepaste oplossing is Deltabeam. Wereldwijd zijn er prestigieuze projecten uitgevoerd met deze Scandinavische staal-betonligger. De ligger maakt een vlakke onderzijde van de vloer mogelijk en kan gerealiseerd worden met een brandwerendheid tot 180 minuten.

Vrije indeelbaarheid en open ruimtes zijn erg belangrijk voor architecten en geven de mogelijkheid de indeling in de toekomst naar functionaliteit te wijzigen. Peikko Benelux, gevestigd in Arnhem, vaart wel bij deze ontwikkelingen. Deltabeam vloerliggers worden namelijk steeds vaker toegepast. “Dit is vooral danken aan de unique selling points”, meent Ton Rodenburg, sales engineer van Peikko Benelux. “Onze liggers presteren beter omdat ze – in tegenstelling tot HE-liggers – uiteindelijk een staal-betonligger vormen. Daardoor zijn overspanningen haalbaar die met traditionele staalbouwskeletten niet in slanke vloeren gerealiseerd kunnen worden. Maar het grootste succes wordt bepaald door de brandwerende eigenschappen. Hierdoor is brandwerend timmerwerk óf een brandwerende coating overbodig. De brandbestendigheid van Deltabeam is te danken aan het slimme concept, de vorm en de combinatie van staal en beton.”

deltabeam peikko
Ausnutria Heerenveen: Dankzij Peikko kolomschoenen kunnen prefab beton kolommen gemonteerd worden zonder schoren.

Perfecte toepassing
Deltabeam-liggers zijn toepasbaar in alle type gebouwen. Hoewel alle vloersystemen mogelijk zijn, noemt Rodenburg de combinatie Deltabeam-kanaalplaat met toepassing van prefab betonkolommen de perfecte situatie. “Met deze combinatie kan een onderscheidende hoofddraagconstructie gebouwd worden met veel voordelen. De structuur hoeft in zijn geheel niet brandwerend bekleed te worden. Net als de Peikko-liggers zijn ook prefab betonkolommen van zichzelf brandwerend. Dit bouwsysteem werkt nog sneller wanneer er Peikko kolomschoenen in de kolommen worden gegoten. Groot voordeel is dat er geen schoren nodig zijn. En dit resulteert in een veilige toegankelijke vloer zonder vervelende obstakels tijdens de bouwfase.”
Deltabeams kunnen in een doorgaand systeem over de kolommen worden gelegd. Een andere mogelijkheid is het plaatsen op consoles tussen doorgaande kolommen, waarbij de Deltabeam wordt opgelegd op een PCs-console. Deze KOMO-gecertificeerde onzichtbare console van Peikko maakt de traditionele betonnok overbodig.

Grote projecten
De Deltabeam is in Finland ontwikkeld. Mede dankzij de brandwerende eigenschappen is het een veelgebruikte oplossing. Peikko heeft de afgelopen jaren met succes meerdere brandtesten laten uitvoeren door onafhankelijke laboratoria in Europa en de VS. In Nederland zijn deze testen gecontroleerd en gevalideerd door Efectis. Ook in de Benelux is de geïntegreerde brandwerendheid één van de redenen van het succes van Deltabeam. Rodenburg wijst op een aantal grote projecten, zoals het vorig jaar opgeleverde Ausnutria-project in Heerenveen; een bedrijf dat babyvoeding produceert voor de Chinese markt. In het gebouw van Ausnutria zitten Peikko-liggers met 60 minuten brandwerendheid. In het gebouw van Loods 5, opgeleverd in 2015, zijn Deltabeams in de vloeren toegepast met een brandwerendheid van 90 minuten. Ook op dit moment werkt Peikko aan de ontwikkeling van grote projecten in Nederland én België. “Inderdaad geen reden tot klagen”, zegt Rodenburg. “Steeds meer opdrachtgevers zien de voordelen van Deltabeams in vergelijking met andere constructievormen. Zeker wanneer wij vroeg betrokken worden, is er voor de klant veel te winnen.”

Tekst: Sjoerd Meuleman   |   Beeld: Peikko

beton en staalbouw partners