Platform over beton en staal in de bouw
Schonere bouwplaats, sneller bouwen en hogere kwaliteit
BSE aan het werk voor de tweede fase van Schuytgraaf in Arnhem.

Schonere bouwplaats, sneller bouwen en hogere kwaliteit

BSE betonwerken BV is een bedrijf dat goed weet hoe het aannemers van groot tot klein kan ondersteunen en ontzorgen. De onderneming uit Ermelo is gespecialiseerd in het storten van betonfunderingen, de montage van vloersystemen en prefab betonconstructies en alle combinatie hiervan. Dat gaat prachtig samen met het in februari Rental BV, dat bekistingen en ondersteuningsmaterialen verhuurt als stempels, PAL torens en statieven. In de nieuwe hal kunnen nu ook prefab bekistingen worden gemaakt, waarmee BSE inmiddels de eerste projecten heeft uitgevoerd.

Bekisting wacht op wapening.

“Normaal lever je bekistingsmaterialen aan op een bouwplaats en daar wordt alles op maat gemaakt”, begint eigenaar Erwin Ruiter. “Uit ervaring weten we dat er nadelen zijn aan deze werkwijze, en dus wat de voordelen zijn van geprefabriceerde bekistingen. Zo zijn er genoeg bouwlocaties waar de ruimte beperkt is. Als wij alles in onze werkplaats voorbereiden, zagen en nummeren, kun je als aannemer de beperkte ruimte voor andere dingen gebruiken. Het feit dat we geen afval op de bouwplaats veroorzaken is ook van belang. De eisen voor afvalverwerking worden steeds strenger, zeker voor projecten waar duurzaamheid een grote rol speelt.”

Bekistingen voor randbalken afgesteund op PAL torens.

Veel voordelen

Voor Danny Looper, calculator en werkvoorbereider bij BSE, gaat het vooral om de kwaliteit van de bekistingen. 

“We bouwen niet ter plekke een bekisting op, we werken hier in de werkplaats vanaf bouwtekeningen toe naar een weloverwogen bekistingsplan en een plan voor de aanlevering. Vervolgens kunnen in een schone, droge en veilige omgeving met alle goede apparatuur bij de hand de onderdelen maken, nummeren en groeperen. Stof en afval komen niet op de bouwplaats terecht en reststukken kunnen soms hergebruikt worden. Die verdwijnen op bouwplaatsen meestal in de afvalcontainer. In onze eigen schone, droge omgeving, met een luchtinstallatie, zaagmachines, schiethamers en goed gereedschap, maak je betere bekistingen dan waar dan ook.”

Het resultaat is dan ook beter. Ruiter: “In de voorbereiding bekijken we wat we gaan maken en welke problemen we kunnen tegenkomen en vervolgens gaan we dat in elkaar zetten. Ga je dat in weer en wind op een bouwplaats doen, is de kwaliteit ongetwijfeld minder. Ik denk dat we met deze hogere kwaliteit, meer ruimte op een schonere bouwplaats en de tijdwinst die prefab kisten opleveren de aannemer veel plezier doen.”

Randbeveiliging: nog een extra stukje dienstverlening naar de aannemers toe.

Schuytgraaf

Bij de bouw van de tweede fase van Schuytgraaf, een winkelcentrum met bovenliggende appartementen in Arnhem, heeft BSE de prefab-aanpak met succes ingebracht. 

Looper: “Op een tijdelijke constructie van PAL torens van Ruiter Rental BV hebben we daar hele balken nat in het werk gemaakt met tijdelijke kisten. Die zijn hier in de werkplaats eerst helemaal uitgelegd om te kijken of het werkt en past. Vervolgens is een indeling gemaakt met genummerde onderdelen en is alles met ondersteuningsmaterialen op transport gezet. Op locatie wordt de puzzel dan opgebouwd. Dat kost beduidend minder tijd dan een bekisting ter plekke bouwen. Bij Schuytgraaf betrof het overigens randbalken voor drie verdiepingen, elk met een eigen maatvoering.”

Veiligheid

Met de overname van ondersteuningsmaterialen eerder dit jaar verkreeg Ruiter Rental BV tevens een grote hoeveelheid veiligheidsvoorzieningen in handen. Ruiter: “We kregen toen de beschikking over tweeënhalf kilometer randbeveiliging. Daarmee kunnen wij nu zelf alle werksituaties veilig maken. Dat is weer een stukje extra dienstverlening naar de aannemer toe.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details