haprekon
02:17
19-07-2016

‘Schoon bouwen’ op maat met massieve prefab betonelementen

Wie een prefab betonbouwer inschakelt als (onder)aannemer wil zekerheid. Kan er ‘gebimd’ worden? Kan ik de gewenste prijs-kwaliteitverhouding halen? Krijg ik een all-in service op het aangenomen werk? Haprekon Bouwsystemen produceert massieve betonsystemen op maat, in eigen beheer en met vaste toeleveranciers en geeft daarbij een garantie van tien jaar op het geleverde werk. “Een helder systeem zorgt voor vaste klanten”, aldus commercieel directeur Evert Mulder.

De vestiging van Haprekon Bouwsystemen op bedrijventerrein De Harselaar bij Barneveld lijkt wel een bouwlocatie in het klein. Wie het kantoor van Haprekon Bouwsystemen wil bereiken, komt eerst langs een bedrijvig terrein, waar de betonnen prefab elementen gereed worden gezet voor transport. Ook in de verzorgde, maar bescheiden kantoorruimtes overheersen overalls en werkschoenen. “Bij ons staat de productie voorop”, lacht Mulder ter verwelkoming. “Bij Haprekon Bouwsystemen kennen we geen 9.00 tot 17.00-mentaliteit; dat werkt niet in onze business. Wanneer het werk af is, is het einde werktijd.”

Allrounder
Haprekon Bouwsystemen levert en monteert in onderaanneming en direct. Gestart met een eigen ontwikkeld prefab systeem voor kelderbouw is het bedrijf anno 2016 een echte allrounder geworden in de prefab betonbouw. “Wij produceren – naast de genoemde keldersystemen – niet alleen prefab wanden en vloeren in diverse dikten, maar bijvoorbeeld ook halffabricaten zoals poeren, borstweringen en dekvloeren voor aannemers en nemen de cascobouw aan van volledige woningbouwprojecten – zoals recentelijk 48 woningen te Rhenen. Ook produceren wij specifieke bouwdelen als mestkelders, waterbassins en zwembaden, zo nodig geïntegreerd met de kelder. Onze keldersystemen kunnen geheel op maat worden gemaakt, van huiskelder tot parkeergarage. De kelders kunnen als fundering dienen voor de bovenbouw en kunnen indien gewenst rondom geïsoleerd worden met drukvaste kelder-isolatie. De kelders worden meestal gebouwd inclusief het kelderdek, de begane grondvloer.”

Ontwerpen in BIM, lean-productiemethoden, eigen engineering en maatwerk zijn voor Haprekon Bouwsystemen geen onbekende begrippen. Een sleutelwoord is massief beton met gestraalde naden en kimmen onder KOMO/KIWA-keur. “Voor de wapening, isolatie en ondersteunende middelen als kranen schakelen wij gerenommeerde vaste partijen in. Wij verzorgen zelf het transport van de elementen en voeren de montage met eigen mensen uit. Hierdoor kunnen wij de gewenste kwaliteit waarborgen en de juiste service verlenen.”

haprekon

Strak en no-nonsense
Als gevolg van de veranderde marktomstandigheden na de vastgoedcrisis, die vragen om een prijs-efficiënte bouwproductie, minder ‘handjes’ op de bouwplaats en een korte oplevertijd neemt de vraag naar prefab oplossingen toe; de productielocatie van Haprekon Bouwsystemen op De Harselaar is daartoe al in 2007 fors uitgebreid. Van pilaren voor het vernieuwde Zeeleeuwentheater van Dolfinarium Harderwijk tot de cascobouw van project Molenenk te Deventer, productietechnische issues zijn er eigenlijk niet voor prefab betonbouw door Haprekon Bouwsystemen, stelt Mulder. “Maar de klant wil wel garanties; daarom leveren wij standaard tien jaar garantie op waterdichtheid van kelders.”

Prefab betonbouw is vanzelfsprekend niet zomaar een optelsom van elementen. Het gaat uiteraard niet alleen om ‘de stenen’, of in dit geval: beton. “Naast een breed productaanbod is ook de vraag van de klant eerste prioriteit in onze organisatie. Levering en montage wordt op maat uitgevoerd, met inbegrip van constructieve berekeningen en engineering binnen BIM. Wij beschikken over vrachtwagencombinaties met zware kranen om de prefab elementen logistiek efficiënt naar de bouwplaats te kunnen vervoeren, waardoor een hoge kwaliteit kan worden gegarandeerd en de bouwplaats ‘schoon’ blijft.” Prefab bouw vraagt immers om efficiëntie, en Haprekon Bouwsystemen wil waarde toevoegen aan de bouwsector. “Met goed geïsoleerde systemen, met voldoende aandacht voor ventilatie en daglichttoetreding, eindafwerking van zichtwerk, milieu en aanvoerlogistiek, maar ook strak en no-nonsense, zoals bij onze bedrijfscultuur past. Kijk, in de massaproductie van de grote concerns gaan wij niet mee, dat zou voor ons onverstandig zijn. Schoenmaker blijf bij je leest. Wij hebben echter juist oog voor de individuele projecten van zowel de particulier als de aannemer, waarbij wij in staat zijn de klantwensen te vertalen naar een custom made-product.”

Honderd procent kwaliteit
“Wie efficiënt wil bouwen zonder zorgen, weet hoe hij zijn cascobouw moet aanbesteden”, stelt Mulder tot slot. “Prefab bouwen houdt de bouwplaats schoon en ontzorgt de projectorganisatie van de opdrachtgever. En misschien nog belangrijker: prefab productie zorgt voor honderd procent kwaliteit.”

Tekst: Jan-Kees Verschuure  |  Beeld: Haprekon Bouwsystemen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

enjoy concrete