Platform over beton en staal in de bouw
Schrijft de bouwsector de Nederlandse Innovatieprijs 2022 op zijn naam?

Schrijft de bouwsector de Nederlandse Innovatieprijs 2022 op zijn naam?

Bouwsector maakt kans op de Nederlandse Innovatieprijs 2022

Zelfhelend beton van Basilisk Self-Healing Concrete is genomineerd voor De Nederlandse Innovatieprijs 2022. Naast innovatief vermogen is de positieve impact die de innovatie heeft op mens en milieu doorslaggevend. Of de bouwsector dit jaar de innovatie van Nederland op zijn naam schrijft, ligt voor een groot deel in handen van het publiek.

Scheuren in beton ontstaan al vanaf het moment dat dit gestort wordt. Om een bouwwerk toch stevig te houden wordt beton versterkt met wapeningsstaal. Dat staal kan door vocht dat via de betonscheurtjes binnenkomt gaan roesten, het bekende betonrot. Door de uitvinding van professor Henk Jonkers (TU Delft) is dat verleden tijd en is er ook nog eens aanzienlijk minder wapeningsstaal nodig.

Waarom zelfhelend beton

“Dankzij een innovatief mengsel worden er bacteriën toegevoegd aan het betonmengsel. Als er dan vocht in de betonscheuren komt activeert dit de bacteriën”, legt Managing Director Bart van der Woerd uit. “Eenmaal actief produceren deze bacteriën kalksteen dat de scheurtjes opvult en de scheur dus weer waterdicht maakt. Dat betekent: tot wel 40% minder wapeningsstaal, minder onderhoud en minder Co2.” Inmiddels wordt Basilisk Self-Healing Concrete al wereldwijd gebruikt. Meer uitleg in deze video die voor de Nederlandse Innovatieprijs 2022 is gemaakt.

Publiek bepaalt winnaar

De winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs 2022 wordt voor 60% bepaald door de vakjury en 40% door de stemmers online. Daarmee heeft het Nederlandse publiek een grote invloed op wie de winnaar wordt. Vindt u dat Basilisk met zelfhelend beton moet winnen?

Stem op beton dat zichzelf repareert. Er kan tot 31 oktober 12:00 uur gestemd worden. 

De vakjury bestaat dit jaar uit: Gerard Bakker (inspecteur-generaal NVWA), Hans Boumans (Technology Transfer Manager TNO), Jos de Groen (senior beleidsmedewerker SER), Thomas Grosfeld (specialist Innovatie en Topsectorenbeleid VNO-NCW), Donovan van Heuven (hoofdredacteur MT/Sprout ), Geert Huizinga (directeur Belangenbehartiging FME), Frederieke Leeflang (bestuursvoorzitter NPO), Greet Prins (bestuursvoorzitter Kamer van Koophandel), Albert Jan Thomassen (directeur FBNet Familiebedrijven), Pieter Waasdorp (directeur Ondernemerschap, Ministerie EZK) en Henk Volberda (juryvoorzitter).

De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2022 zal op 2 november op televisie te zien zijn in het programma De Wereld van Morgen om 21:30 op NPO 1. De prijs zal uitgereikt worden door Nick Schilder, tevens presentator van het programma.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details