Platform over beton en staal in de bouw
Schuimbeton uit een mobiele fabriek. Licht, isolerend en geluiddempend
René van Rijs (l) en Hans de Bruin (r).

Schuimbeton uit een mobiele fabriek. Licht, isolerend en geluiddempend

Met de komst van een mobiele schuimbetoninstallatie biedt RvR Betonpomp Verhuur sinds kort een volledig pakket aan en werkt zij naast het leveren, storten, vullen en afwerken van beton nu ook met schuimbeton. De gloednieuwe installatie is compact weggewerkt in een oplegger en is overal in te zetten, als een kleine fabriek voor schuimbeton. 

De nieuwe mobiele schuimbetonfabriek van RvR Betonpomp Verhuur.

Enkele decennia terug ontdekte kraanmachinist René van Rijs in Duitsland een kleine mobiele betonpomp. Hij zag dagelijks op de bouw hoe beton verplaatst werd: per kruiwagen of via een grote betonpomp. Iets ertussenin was er niet. Door een kleine betonpomp te kopen en als eerste in Nederland in te zetten, vond hij een gat in de markt. Ondertussen bestaat het bedrijf bijna twintig jaar en is Hans de Bruin mede-eigenaar. Ook werken er nu meer dan zeventig medewerkers en rijden er dagelijks rond de 35 betonpompen en -mixers rond. Toch blijft het een echt familiebedrijf waarin niet alleen veel familieleden van Van Rijs en de Bruin werkzaam zijn, maar ook van het personeel onderling.

Schuimbeton: vijf keer lichter dan traditioneel beton.

Machinepark

De mobiele installatie voor schuimbeton is de laatste aanwinst in een al zeer omvangrijk machinepark. Van Rijs: “Wij bieden nu echt een totaalpakket aan. We leveren het beton, storten en verpompen het voor kleine tot hele grote projecten, zijn gespecialiseerd in het storten op moeilijke bereikbare plaatsen en werken het beton indien gewenst af, bijvoorbeeld met onze vlindermachines. Ook hoeven we nu geen ‘nee’ meer te verkopen als een klant om schuimbeton vraagt.” De schuimbetonpomp is compact weggewerkt in een trailer die in augustus in gebruik is genomen. De Bruin: “Normaal heb je pomp en mixer gescheiden aan het werk op een bouwplaats, maar met deze schuimbetoninstallatie heb je alles bij elkaar in één fabriek op wielen. Daarin zitten de bestanddelen, de menginstallatie en de pomp.”

Een zeer omvangrijk machinepark (nog zonder de schuimbetoninstallatie).

Vijf keer zo licht

De nieuwe installatie past in de groeistrategie van RvR Betonpomp Verhuur richting een totaalleverancier van betondiensten en sluit goed aan op de toenemende vraag naar schuimbeton. Van Rijs: “Het is een mengsel van cement, schuimmiddel en water dat ongeveer vijf keer zo licht als gewoon beton is.” Schuimbeton is daardoor zeer geschikt om te gebruiken voor de vullagen in een gebouw. De constructie wordt zo minder belast. De andere belangrijke eigenschap is dat het isoleert. Onder woningvloeren zit vaak een kruipruimte en als je die vol stort met schuimbeton, kan de kou vanuit de grond niet meer naar boven. Vloerconstructie en isolatiemateriaal in één. “We kunnen hierop vervolgens direct vloerverwarming aanleggen en deze mooi afwerken met een anhydrietvloer of een cementgebonden dekvloer. Met een schuimbetonvloer van 40 cm dik bereik je een Rc-waarde van ongeveer 3,5.”

Waar het allemaal mee begon: een kleine mobiele betonpomp.

Verduurzaming

Schuimbeton is tevens zeer geschikt voor het maken van vullagen. Van Rijs: “Deze worden over het algemeen gebruikt onder de dekvloer om de ruimtes rondom de luchtbehandelingskanalen, leidingen en elektra op te vullen. Met schuimbeton krijg je een lichte drukvaste vloer, die thermisch isoleert maar ook een geluiddempende werking heeft. Wat ons betreft is het een prachtig product dat goed toepasbaar is bij het verduurzamen van woningen en bij renovaties.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details