Platform over beton en staal in de bouw
Sectornieuws

SCL stimuleert intrinsieke motivatie voor veilig handelen

Directie en managers spelen een cruciale rol

DSC_2096

21 oktober 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Om het aantal ongevallen in de bouw terug te dringen, werd eerst certificering van het materieel verplicht gesteld. Daarna volgde certificering van de processen. Nu het aantal ongevallen nog steeds niet terugloopt, is de Safety Culture Ladder het middel om het veiligheidsbewustzijn van mensen in de bouw te stimuleren.

Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | Kiwa Nederland

“Een ingewikkelde opgave”, weet Audry van der Sanden, productmanager SCL van Kiwa Nederland. Ook nu hij zich al 24 jaar bezighoudt met veiligheid en sinds 2013 met de Safety Culture Ladder (SCL). “De SCL is een doordachte maatregel om mensen in de bouwsector te stimuleren om bewust veilig te werken. Maar hoe maak je hen intrinsiek gemotiveerd?”

Voorbeeldgedrag

Wat vaststaat, is dat directie en managers van bedrijven hierin een cruciale rol spelen. Zij kunnen een commitment uitschrijven en sancties uitdelen bij overtreding, maar het enige wat werkt is consequent voorbeeldgedrag. “De leidinggevende die onveilig gedrag oogluikend toelaat – omdat de tijdsdruk toch al zo hoog is – communiceert dat zijn motivatie fake is. Wie intrinsiek gemotiveerd is, neemt zelfs een te late oplevering voor lief.”

Elkaar in de gaten willen houden

Onlangs certificeerde Van der Sanden een bedrijf voor de hoogste trede van de SCL. “Eerlijk gezegd hield ik deze hoge certificering niet voor mogelijk”, bekent hij. “Nu weet ik dat het kan. In dit bedrijf stonden leidinggevenden en medewerkers van de dagstart tot de sluiting voor veiligheid. Het was een gespreksonderwerp tijdens de koffie; mensen spraken elkaar erop aan en betrokken zelfs de hele keten erbij. Zoiets lukt alleen binnen een vooruitstrevende bedrijfscultuur. Overigens is trede 5 ook maar een getal. Er blijft ruimte voor verbetering.”

De sfeer kantelen

Juist op dat vooruitstrevende aspect kan de bouwsector zichzelf in de weg zitten, realiseert Van der Sanden zich. Met conventioneel gedrag is het hier gemakkelijker punten scoren. Dan is het zaak om hier doorheen te breken. “Ik stel dan bijvoorbeeld de vraag ‘Wie vertrok vanochtend met de bedoeling om onveilig te gaan werken?’ Dat blijkt een manier om de sfeer te kantelen.”

Gewoon beginnen

Voor Van der Sanden is de SCL de manier om het aantal ongevallen in de bouw terug te dringen. “Hak de knoop door. Kom voor een informatiegesprek, laat je coachen en begin bij een realistische trede. Kiwa Nederland is groot geworden in de bouw en behoort tot de initiatiefnemers van de SCL. We weten hoe het werkt.”

Voor meer productinformatie klik hier.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%