Energie-efficiënt vrieshuis
01:41
06-10-2018

Sealane | Eemshaven

Energie-efficiënt vrieshuis

In de Eemshaven heeft Sealane recent een nieuw vrieshuis in gebruik genomen voor circa 8.000 ton opslag van overwegend bevroren vis. Het nieuwe complex is energie-efficiënt en door hoofdaannemer Jansman Bouw in een recordtempo gebouwd. Best uniek gezien de soms barre weersomstandigheden op de locatie aan zee en de op veel punten specifieke detaillering.

Energie-efficiënt vrieshuis

Sealane is al sinds de jaren zeventig in de Eemshaven gevestigd en houdt zich daar bezig met de opslag en overslag van verschillende soorten lading die over zee of via land worden aan- en afgevoerd. Hierbij gaat het vooral om voedingsmiddelen die in vrieshuizen worden opgeslagen. Door intensieve acquisitie in de afgelopen jaren is de onderneming flink gegroeid in met name de opslag van bevroren vis, die wordt geëxporteerd van voornamelijk de Scandinavische landen naar Japan, Rusland en Noord-Europa. Om de groei tijdelijk het hoofd te bieden, werden de afgelopen jaren elders in Eems­haven vrieshuizen gehuurd. Met de nieuwbouw is dat nu verleden tijd.

Energie-efficiënt vrieshuis

Doos-in-doos-constructie
Jansman Bouw werd door projectontwikkelaar/architect RBK Group benaderd voor de bouw van het nieuwe complex. “We hebben met RBK Group in het verleden meerdere vrieshuizen succesvol opgeleverd, waaronder projecten in Harderwijk, Amsterdam en een gelijktijdig opgeleverd project in Deventer, en dat altijd in een uiterst prettige samenwerking”, vertelt Marcel van den Noort van Jansman Bouw. “Het gaat hier in Eemshaven om een complex met twee vriescellen van elk 1.600 m² en een expeditieruimte van 1.300 m² met daarvoor een voorbouw bestaande uit een machinekamer en een personeelsruimte van circa 250 m². De vriescellen zijn gebouwd als een doos-in-doos-constructie, waarbij de onderste betonvloer op het zandbed zelfs is voorzien van vloerverwarming. Het is bedoeld om opvriezen van de bodem tegen te gaan. Voor de vloerverwarming wordt warmte gebruikt die vrijkomt tijdens het koelproces. Ook het tapwater wordt daarmee voorverwarmd.”

Energie-efficiënt vrieshuis

Specifieke detaillering
Jansman Bouw is in week 3 van dit jaar gestart met de bouw van het nieuwe complex. Van den Noort: “We hebben zorggedragen voor de complete fundatie, betonvloeren, staalconstructie, stalen dakplaten en dakbedekking, alsmede de afbouw van de verschillende ruimtes. Daarnaast verzorgden we de coördinatie ten behoeve van de montage van de sandwich gevel- en dakelementen en de elektrotechnische, werktuigbouwkundige en koeltechnische installatie. De extreem lage temperaturen in het gebouw vroegen de nodige afstemming qua detaillering. Zo zijn onder andere verwarmingslinten aangebracht in de snelroldeuren tussen de vriescellen en expeditie om bevriezing tegen te gaan en is veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de betonvloeren in de vriescellen. Bij minus 20 graden Celsius kun je immers heel slecht betonreparaties uitvoeren”, lacht Van den Noort. “Dat vergde een gedegen voorbereiding. Komt nog bij dat de beschikbare bouwtijd erg krap was, gezien de harde oplevering op 28 juli 2018. Daarbij hadden we ook nog te maken met een lange vorstperiode en het spookte af en toe flink aan de kust met forse windstoten en neerslag. Niet echt bevorderlijk voor het hijsen en monteren van de staalconstructie en de grote sandwichpanelen. Desondanks hebben we toch op tijd kunnen opleveren, precies een dag vóór schema.”

Energie-efficiënt vrieshuis

Tekst | Roel van Gils   Beeld | Jansman Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Hardenberg Bouw CompleetKunststof wapeningsvezel