Platform over beton en staal in de bouw
Projecten

Sky Park, Bratislava | Bijzondere woontorens van glasvezelversterkt beton

Het internationaal gerenommeerde Zaha Hadid Architects is ontwerper van het kenmerkende SKY PARK in Bratislava, Slowakije.

SKY-PARK-GRC-BBfiberbeton_01_0001 kopiëren

Tekst | Tekst en beeld: Aalborg White

24 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In dit project is gebruik gemaakt van glasvezelversterkt beton op basis van Aalborg White-cement, dat is geproduceerd door het Deense BB Fiberbeton A/S. SKY PARK is een complex project waarin 20.000 m² openbaar park, meer dan 700 appartementen en 55.000 m² kantoor- en winkelruimte is geïntegreerd en dat aansluit op het openbaar vervoer- en wegennetwerk van de stad.

BB Fiberbeton A/S heeft onlangs de laatste gevelelementen geproduceerd voor het uit drie gebouwen bestaande hoogbouwcomplex in Slowakije. De glasvezelversterkte betonelementen worden gebruikt als onderdeel van de geveloplossing voor de drie organisch gevormde torens, het SKY PARK. “Het grote architectenbureau staat bekend om haar spannende vormen en om voortdurend de grenzen van de architectuur op te zoeken met experimentele ontwerpen. Daarom is het voor ons een interessant project geweest. De organische vormen zijn precies wat uniek is aan glasvezelversterkt beton”, zegt mede-eigenaar Nikolaj Aalund Brandt van BB Fiberbeton.

In dit project is gebruik gemaakt van glasvezel-versterkt beton op basis van Aalborg White-cement.

Glasvezelversterkt beton als perfecte oplossing

De glasvezelversterkte betonelementen zijn geproduceerd in de Deense fabriek buiten Kopenhagen. Meer dan 220 vrachtwagens hebben de 3.000 elementen, gemaakt met Aalborg White-cement, van Denemarken naar Slowakije vervoerd. Het project wordt naar verwachting eind 2020 opgeleverd. “Wij geven de voorkeur aan Aalborg White-cement voor onze glasvezelversterkte betonproductie, vanwege de kleurconsistentie en chemische eigenschappen”, zegt Brandt. “Wit cement van hoge kwaliteit is voor ons een belangrijke parameter om de specifieke kleur en oppervlakteafwerking te bereiken. We werken met veel verschillende ondergronden en Aalborg White-cement is een goed uitgangspunt. Het glasvezelversterkte beton is extreem vormbaar en duurzaam. Het is bovendien zeer veelzijdig en kan op de juiste manier worden gevormd tot een breed scala aan complexe vormen. Door voor glasvezelversterkt beton te kiezen, hebben architecten volledige ontwerpvrijheid met betrekking tot geometrie, textuur en oppervlak. Zonder hoge kosten.”

BB Fibertbeton A/S heeft onlangs de laatste gevelelementen voor SKY PARK geproduceerd.

Glasvezelversterkt beton is milieuvriendelijk. “De groene productie met een laag energieverbruik en zonder giftige stoffen zorgt voor een lage CO2-uitstoot per vierkante meter. Verder dragen het lichte gewicht van het materiaal – aangezien het wordt geproduceerd in een dikte van 12 mm – en de extreme duurzaamheid aanzienlijk bij aan de duurzaamheid van het gebouw.”

Oppervlaktebehandeling van glasvezelversterkt beton

De glasvezelversterkte betonelementen van BB Fiberbeton A/S zijn een mengsel van zand, water, cement, vezels en hulpstoffen. De elementen hebben geen onderhoud nodig om aan de technische vereisten te voldoen. Glasvezelversterkt beton is nagenoeg onderhoudsvrij en door zijn zeer strakke maar doorlatende structuur sterker dan conventioneel beton en beter vuilafstotend. De glasvezelversterkte betonelementen kunnen net als andere betonelementen worden gecoat om een ​​betere vuilweerstand en een betere basis te krijgen voor een gemakkelijkere reiniging. Coating heeft meestal ook het effect dat de uitbloeiing op het oppervlak wordt beperkt, wat vooral zichtbaar is op donkere elementen.   


Bouwinfo

Jaar van oplevering
2020

Locatie
Bratislava, Slowakije

Geveloplossing
glasvezelversterkte betonelementen met draagrail

Architect
Zaha Hadid Architects

Prefab
op basis van AALBORG WHITE® cement

Leverancier prefab beton
BB Fiberbeton A/S

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details