Platform over beton en staal in de bouw
Nieuws

Slimme bewerkingsmachines slaan aan in ‘the lucky country’

Ook in Australië beginnen staalbouwers door te krijgen dat er in Den Haag een bijzonder adres is voor maatwerk als het gaat om volledig geautomatiseerde staalverwerkingsmachines.

APS-2
Storage tower: een volautomatisch strippenmagazijn.

Tekst | Tjerk van Duinen

Beeld | APS Europe

26 juli 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

APS Europe, gevestigd bij de afslag Leidschendam van de A4, heeft recentelijk een uitgebreide pons-knipinstallatie met strippenmagazijn geleverd aan Stilcon, een grote staalbouwer uit Melbourne en sindsdien doet gunstige mond-tot-mondreclame zijn werk. Eigenaar Rob Rehorst: “In Australië zitten grote staalbedrijven die veel standaardloodsen, schuren en garages bouwen en veel tijd en geld kunnen verdienen met geautomatiseerde processen.”

Begin dit jaar is een tweede volautomatische pons-knipmachine met speciaal vlakstaalmagazijn verkocht aan een Australische klant, naar aanleiding van de verkoop aan Stilcon en gemaakt volgens de specifieke wensen van de betreffende staalbouwer. “Dat is ons sterke punt: kwaliteitsmachines bouwen die voldoen aan speciale wensen”, vervolgt Rehorst. “Je helpt de klant niet alleen aan een grotere productiecapaciteit en geoptimaliseerde werkprocessen, vaak moet het ook voldoen aan bijzondere wensen, bijvoorbeeld omdat de ruimte beperkt is.”

Volautomatische pons-kniplijn met een aanvoer van slechts 100 centimeter breed.

Compacte oplossing

Een mooi voorbeeld daarvan is een nieuwe aanvraag voor een pons-kniplijn met strippenmagazijn en geautomatiseerde afvoer, die ook weer verkocht is aan een staalbouwer uit Australië die APS heeft ontdekt als maatwerk bouwer. Rehorst: “Deze klant had een volautomatische pons-kniplijn nodig, maar had onvoldoende ruimte voor de gebruikelijke aanvoer met dwarstransport. Normaal is daar drie, drieënhalve meter voor nodig, nu was maar plaats voor één meter. Dat is nog nooit door iemand gemaakt. Bovendien maakt deze klant regelmatig zeer grote aantallen producten, duizend is niet ongewoon. We hebben voor deze bijzondere aanvraag een systeem bedacht met een compacte aanvoer en een magneetkraan die ook in onze storage towers wordt gebruikt. Door pennen in de gaatjes van de aanvoerliggers te steken, kan de bediener stapels van verschillende breedtes en diktes maken en dit invoeren in de computer. Net als de meeste machines is deze productielijn ontworpen voor de handelslengte van zes meter. Vervolgens kan volautomatisch een bewerkingsprogramma worden afgedraaid. Zeg dat om vier uur ’s middags de aanvoer wordt volgelegd, dan kan de machine buiten werktijd een groot aantal producten maken. Die worden achter de pons-knipmachine opgevangen in een bak.”

Rob Rehorst: “Je helpt de klant niet alleen aan een grotere productiecapaciteit en geoptimaliseerde werkprocessen, maar ook bij bijzondere wensen.”

Storage Tower

Het APS automatic storage system doet het ook goed in de markt. Rehorst: “Er staat een RFS 11 in Nederland en ik heb er net nog een verkocht aan een staalbouwer in Melbourne. Ook dit is een ideale oplossing om efficiënter te kunnen werken met grotere producties.” De storage tower heeft tien lades waarin strips gesorteerd kunnen worden, met onderin een grote la waarin strips ingeladen kunnen worden. Een magneetkraan kan deze ingeladen strips in downtime in de bovenliggende lades uitsorteren. De toren is vier meter hoog en heeft lades van 1,5 m breed die tien ton staal kunnen dragen. De breedste stripmaat die de toren kan verwerken is 6 m lang, 500 mm breed, 25 cm dik en weegt 630 kg. Het systeem kan tachtig verschillende stripmaten tegelijk bevatten. “Ideaal voor geautomatiseerd werken in grote volumes”, besluit Rehorst. “Staalbouwer Pacifico uit Melbourne wil nu ook zo’n magazijn met pons en er liggen meer aanvragen te wachten.” De mensen van APS Europe kunnen hun borst natmaken.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details