Betonvloeren
01:44
16-05-2017

Het slimme lichtgewicht onder de betonvloeren: overspanningen tot twaalf meter zonder onderstempeling

In woongebouwen, openbare ruimtes en ingewikkelde inbreiprojecten biedt de Damvloer van Gelissen Beton ongekende mogelijkheden. Hier kunnen nu verdiepingsvloeren worden afgestort gedurende de bouwfase, terwijl de activiteiten onder de vloer ongemoeid doorgaan. De noviteit zit onder meer in de koppeling van de systeemvloer met de hoofddraagconstructie. De Damvloer wordt op maat geleverd, waardoor hij in één keer – zonder onderstempeling – kan worden gemonteerd.

Gelissen Beton is al sinds 2011 leverancier van lichtgewichtvloeren. De vloeren met gewichtsbesparende bollen bieden grote voordelen voor aannemers, gebruikers en milieu. Maar de Damvloer gaat verder. Hier speelt met name de factor ‘gemak’ een grote rol. En gemak levert ook indrukwekkende voordelen, zo blijkt. Een snelle, probleemloze montage vergt minder voorbereiding, minder materieel en minder manuren. De vloer is weliswaar duurder in aanschaf, maar aan het eind van de rit is de aannemer aanzienlijk minder kwijt voor de Damvloer dan voor de traditionele systeemvloer.

Zoektocht naar de ideale systeemvloer
Vanaf het moment dat het Cobiax® Vloersysteem door Gelissen werd geïntroduceerd, is Gelissen Beton een gerenommeerde vloerenleverancier in Nederland. Dankzij de gewichtsbesparende bollen in het Cobiax® systeem bezuinigt de gebruiker op beton, staal en kolommen. Maar Gelissen ging het gesprek aan met aannemers en constructeurs en vroeg hoe de ideale systeemvloer er voor hen uit zou zien. Wat zou de ultieme verbetering zijn? “Het antwoord op deze vraag is onze nieuwe uitdaging geworden”, vertelt Marcel Broeders, Commercieel Technisch Adviseur van Gelissen Beton.

Betonvloeren

Betere aansluiting
Aannemers en constructeurs blijken vooral op zoek te zijn naar een systeemvloer die gemakkelijker aansluit op de hoofddraagconstructie. “Het is met name de koppeling die veel overleg en engineering vereist”, licht Broeders toe. “Ook de onderstempeling van de systeemvloeren zorgt voor extra belasting en oponthoud. De stempels moeten worden gehuurd, getransporteerd, geplaatst en gedemonteerd. Zolang de stempels er staan, liggen de bouwactiviteiten onder de vloer bovendien nagenoeg stil. Zeker op kleine bouwplaatsen zoals bij inbreiprojecten of naast openbare ruimtes, waar bereikbaarheid hoofdzaak is, is dit een groot struikelblok.”

Voordelen
De Damvloer combineert de voordelen van de breedplaatvloer met die van de kanaalplaatvloer. Het vloersysteem biedt tevens ruimte voor installatieaansluitingen in langs- en dwarsrichting. De vloer heeft nagenoeg geen op- of doorbuiging en biedt daarom bij overspanningen tot circa 12 m direct een vlak vloeroppervlak. “Afhankelijk van de situatie kan worden gekozen voor een vloer met gewichtsvermindering of voor een massieve vloer”, vertelt Broeders. “De keuze voor Damvloeren ten opzichte van kanaalplaat- of massieve vloeren zorgt tevens voor het terugdringen van de transportkosten. Daarnaast bespaart de aannemer fors op voorbereidingskosten en personeelskosten.”

Betonvloeren

Met deze gang van zaken bekleedt Gelissen Beton een duidelijk andere rol in de bouwketen dan tot nu toe gebruikelijk was. Zij speelt een doorslaggevende rol in het aandragen en doorontwikkelen van oplossingen. “We hebben de Damvloer niet ontwikkeld omdat we een nieuw product in de markt wilden zetten”, benadrukt Arjo van Hulst, Commercieel Directeur van Gelissen Beton. “We zijn enkel en alleen het gesprek aangegaan met aannemers om het bouwproces samen verder te optimaliseren en hebben ingespeeld op hun vragen. De Damvloer is nu bij een aantal grote projecten geïntroduceerd en wordt overal met open armen ontvangen.”

Tekst: Liliane Verwoolde   Beeld: Gelissen Beton

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

prefab hoogbouwoplossingen