In Beton- & Staalbouw nummer 4 van 2018 werd in het artikel ‘Veelzijdige software voor de prefabbetonindustrie’ toegelicht hoe softwarespecialist i-Theses een oplossing biedt voor het integrale proces van bestelling tot levering van vloerelementen. Naast het administratieve deel, het tekenwerk, de productie en de installatie op de werf is echter ook een structurele analyse van groot belang.
Analyse van kanaalplaten onder invloed van doorvoeren en sparingen.
Volgens de Europese Verordening Bouwproducten (Construction Products Regulation 305/2011) moet elk bouwproduct dat op de markt wordt gebracht aan zeven fundamentele eisen voldoen. Het basisprincipe luidt: ‘het bouwwerk als geheel en ook de afzonderlijke delen ervan moeten geschikt zijn voor het beoogde gebruik.’ De eerste twee fundamentele eisen hebben betrekking op de structurele analyse:
1 Mechanische weerstand en stabiliteit:
a. voorkomen van instorting;
b. beperking van aanzienlijke vervorming;
c. voorkomen van schade aan het bouwwerk of andere delen door aanzienlijke vervorming.
2 Brandveiligheid:
d. garanderen van het draagvermogen tijdens brand.
Hiermee wordt duidelijk dat de berekening integraal deel uitmaakt van de verordening, die de basis vormt van een Prestatieverklaring (DoP) en een CE-markering. De leidraad voor de structurele berekeningen zijn geharmoniseerde normen waarvan de Eurocodes de ruggengraat vormen. Voor geprefabriceerde betonnen vloerelementen bestaan, naast de algemene bepalingen (EN13369), ook specifieke productnormen:
Kanaalplaten EN 1168
Combinatievloeren EN 15037
Geribde vloerelementen EN 13224
Breedplaten EN 13747
Totaaloplossing
In 2006 werd Brecht Beirinckx van Ingenieursbureau Streng-th gevraagd om een nieuwe producent te adviseren bij de berekening van voorgespannen kanaalplaten. “Dit advies resulteerde in een rekenblad dat goed onthaald werd en later evolueerde naar een volwaardige stand-alone
applicatie, PreConSlab, die in 2010 werd gelanceerd”, blikt Beirinckx terug. “Al snel werd duidelijk dat PreConSlab en de tools van i-Theses complementair konden worden ingezet. In 2011 hebben i-Theses en Streng-th een partnership gesloten om een totaaloplossing voor kanaalplaten te kunnen aanbieden.”
AutoFloor – voorgespannen vloerelementen worden automatisch doorgerekend met PreConSlab.
Integratie
De kracht van deze samenwerking zit ‘m in de vergaande integratie van tekenen en rekenen. “De geometrische kenmerken van het vloerelement en de aangrijpende belastingen worden vanuit de tekening rechtstreeks naar de rekenmodule gestuurd en doorgerekend”, vervolgt Beirinckx. “Het resultaat met geoptimaliseerde wapening wordt in de tekening verwerkt. Aansluitend kan een berekeningsrapport worden gegenereerd.” PreConSlab beschikt tevens over een grafische userinterface, waarmee gedetailleerde R&D-berekeningen kunnen worden voorbereid en geanalyseerd. Door een doorgedreven parametrisatie kan nagenoeg elke vorm worden gedefinieerd. Ook is het mogelijk om berekeningsinstellingen en normcoëfficiënten aan te passen die als template kunnen worden bewaard.
Willekeurige belastingen op combinatievloer.
Vervolgstap
PreConSlab werd in beginsel ontwikkeld voor kanaalplaten (EN1168). Door de groeiende vraag naar de geïntegreerde mogelijkheid van tekenen en rekenen van combinatievloeren, evolueerde het pakket en werd de software uitgebreid met rekenregels voor combinatievloeren (EN15037). “Met de introductie van de Eurocodes 2.0 – de nieuwe generatie bouwnormen, voorzien voor 2021-2023 – zal een volgende stap vooruit worden gezet naar een doorgedreven optimalisatie en een duurzaam ontwerp van vloerelementen”, aldus Beirinckx.
Toetsing
De ontwikkeling van PreConSlab vindt plaats binnen de bedrijfsmuren van Streng-th. Dit maakt het mogelijk om de beschikbare rekenregels voortdurend te toetsen aan praktische cases. Beirinckx: “Door opvolging van de evolutie van de normen en de beschikbare literatuur blijft PreConSlab up-to-date. Mede dankzij de binnen ons bureau aanwezige praktijkervaring is de tandem PreConSlab-AutoFloor uitgegroeid tot dé referentie binnen de industrie.”
Tekst | Streng-th/Chris Elbers Beeld | i-Theses/Streng-th
Uitgelichte afbeelding: Buigweerstand voorgespannen kanaalplaat met openingen: MEd vs MRd .