Platform over beton en staal in de bouw
Producten

Slimme zaag-boorcombinatie voor de kleinere staalbouwer

Een (vol)automatische zaag-boorcombinatie aanschaffen kan voor de kleinere staalbewerker en -bouwer een onoverkomelijk grote investering zijn

APS-1_0001
SMART-line boormachine gecombineerd met een RGY-2 klemvoorziening en een APS-B8 lintzaag.

26 november 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Een (vol)automatische zaag-boorcombinatie aanschaffen kan voor de kleinere staalbewerker en -bouwer een onoverkomelijk grote investering zijn. APS Europe heeft voor deze doelgroep een unieke oplossing ontwikkeld: de APS SMART-line, een compacte boormachine die in combinatie met de bandzaag en toe- en afvoerbanen ook budgettair aansluit bij de verwachtingen.

Tekst | Tjerk van Duinen Beeld | APS Europe

“We zetten bewust in op de kleinere staalbewerkers, want die lopen vaak tegen te hoge kosten aan”, vertelt Rob Rehorst, eigenaar van APS-Europe. “Ik zat een tijd terug aan tafel met een goede relatie die een zaag-boorcombinatie wilde, maar daar op basis van de bestaande producten niet het budget voor had. Wij zijn toen gaan rekenen en puzzelen hoe we de productie van de boormachine konden versimpelen. Met een slim basisframe, alles demonteerbaar gebouwd, de inbreng van gerenommeerde partners met goede onderdelen en watergekoelde boormotoren met direct drive hebben we een mooi antwoord op de vraag kunnen ontwerpen en bouwen. Het voordeel zit onder meer in het feit dat we slimmer – ook voor de klant – en sneller kunnen produceren.”

Drie boorassen

Het resultaat kreeg dan ook de naam SMART-line en heeft drie boorassen, elk met een eigen magazijn voor vijf gereedschappen (boren, frezen, scribers, tappen). Rehorst: “Deze machine heeft een maximale werkbreedte, die breed genoeg is om geschikt te zijn voor Groot-Brittannië en Australië waar ze in inches rekenen, maar ook voor andere (Europese) landen. Je begrijpt dat dit product ook belangrijk wordt voor de export. Normaal kost het installeren veel tijd. Deze zaag-boorcombi echter wordt in onze werkplaats uitgelijnd op een frame en is bij de klant in één dag op te bouwen en gebruiksklaar. Alles past ook in een standaard container en is dus eenvoudig met een oplegger te transporteren. Precies zoals bij een SMART-line hoort.”

Direct drive

De borenmotoren zijn met een partnerbedrijf ontwikkeld. Rehorst: “De meeste boorunits hebben een indirecte overbrenging, in de SMART-line machines hebben we direct drive toegepast. Daartoe persen wij de booras in de holle as van de motor. Het motorhuis is niet lucht- maar watergekoeld. Standaard gaan de motoren tot 5.000 toeren. Optioneel kunnen ze 10.000 toeren leveren, maar daar zijn speciale lagers voor nodig. De SMART-line heeft een verticale boor en twee horizontale, waarvan er één met de gereedschapswisselaar aan de klem vastzit. Dat betekent dat de boor voor het wisselen van een tool niet terug hoeft naar de wisselaar. Dat werkt lekker snel. Je kunt alles met onze eenvoudige software net zo programmeren als bij een grote machine. Het belangrijkste verschil is dat je met deze compacte versie niet volautomatisch onbemand kunt werken. Je zult af en toe handjes nodig hebben om zaagafval of producten van de band te halen.”

Betaalbare combinatie

Rehorst en zijn team zijn in hun sas met het nieuwe product in de APS-stal. “De SMART-line in combinatie met een APS-B8 zaag en onze aan- en afvoerbanen is technisch een fantastische combinatie voor kleinere bedrijven in de staalsector, en nog goed betaalbaar ook. Daarbij vind ik het heerlijk om zaken te doen met dit soort bedrijven, omdat je altijd met de eigenaar aan tafel zit. Zo zijn we ook op de ontwikkeling van de SMART-line gekomen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details