Platform over beton en staal in de bouw
Snelle resultaten en minimale voorbereiding met mmGPS gestuurde glijbekistingsmachine
Superbeton kocht onlangs de eerste 3D-glijbekistingsmachine in België aan, uitgerust met de unieke mmGPS-technologie van Topcon

Snelle resultaten en minimale voorbereiding met mmGPS gestuurde glijbekistingsmachine

Puzzelen met prefabelementen om fietspaden, kantstroken en borduren aan te leggen, is verleden tijd voor de firma Superbeton. Zij kocht onlangs de eerste 3D-glijbekistingsmachine in België aan, uitgerust met de unieke mmGPS-technologie van Topcon. Die garandeert niet alleen snellere resultaten met ongeëvenaarde precisie, maar maakt ook de voorbereiding van elke werf minder arbeidsintensief omdat de machine grotendeels autonoom werkt.

Glijbekistingsmachines (slipform pavers) met mmGPS zijn al jaar en dag erg populair in Amerika, waar werven vaak uitgestrekter zijn en budgetten rianter dan in België. “Voor kleinere werven was 3D-glijbekisting vroeger te duur om een interessante investering te zijn, maar de 3D-sturingstechnologie van Topcon is inzetbaar op meerdere machines tegelijk. Dat kunnen meerdere glijbekistingsmachines zijn, maar ook verschillende types machines tegelijk, zoals freesmachines, bulldozers, pavers en zo meer”, legt Arnaud De Cnijf van Topcon uit.

 “Als je wil investeren, dan moet je het meteen goed doen. Een gezonde, groeiende firma als de onze is niet gebaat bij technologie die morgen al achterhaald is”, voegt Frederik Laeremans, zaakvoerder van Superbeton, toe. “Superbeton wil een voorloper zijn én blijven in de betonwereld. Een intelligente slipform paver past perfect in dat plaatje.”

Horizontaal en verticaal nauwkeurig

Dankzij de single mmGPS-sturing van Topcon – een mmGPS-ontvanger (GNSS-ontvanger gecombineerd met een laserontvanger) en een tweede, gewone GNSS-ontvanger – is de nauwkeurigheid van het beton gieten bovendien zowel horizontaal als verticaal gegarandeerd. Dat is bijzonder in de wereld van glijbekistingsmachines, die vroeger niet van GPS-technologie konden profiteren omdat de verticale precisie te wensen overliet. Het lasertoestel vangt dat gebrek nu succesvol op. 

Signaal onderbroken? Geen probleem

Daarnaast presteert de mmGPS-technologie van Topcon altijd optimaal, zelfs op drukke werven waar een groot aantal machines tegelijk werken op een kleine oppervlakte. Arnaud De Cnijf: “Wordt het signaal van de ontvanger op de machine tijdelijk onderbroken, bijvoorbeeld door een vrachtwagen die langsrijdt, dan treedt er een voorspeltijd in van enkele seconden. De slipform paver giet het beton sowieso zonder onderbrekingen voort.” 

Geen piketten en koorden meer

Betonwerken zijn seizoensgebonden en vragen om een intensieve voorbereiding. Chris Martens, projectleider bij Superbeton: “Zelfs als je beton in één stuk kunt gieten, dan kost het met een gewone glijbekistingsmachine nog altijd redelijk wat manuren om tot op de millimeter nauwkeurig te kunnen werken. Een landmetersploeg moet de nodige piketten slaan en koorden bevestigen, zodat de glijbekistingsmachine weet welke lijn ze moet volgen.”

Maar dankzij de mmGPS-sturingstechnologie van Topcon heeft de slipform paver van Superbeton geen piketten en koorden meer nodig. Chris Martens: “In plaats van een fysiek aanwezig koord volgt onze glijbekistingsmachine nu een digitale lijn. Zo kunnen we altijd direct aan de slag, zonder op voorhand honderden piketten te moeten plaatsen. Dat is aangenaam werken voor ons en de andere aannemers, maar ook voor de weggebruikers en buurtbewoners. Er is minder struikelgevaar en wij kunnen de weg veel sneller vrijgeven.”

Opleiding met oog voor praktijk

Topcon vindt het belangrijk dat de klant zijn aankoop optimaal kan benutten, om welk product het ook gaat. Superbeton was eerder al bekend met de 3D-sturingstechnologie van Topcon, maar die was nog niet op een glijbekistingsmachine geïnstalleerd. Daarom stippelden ze voor Chris Martens een gepersonaliseerd opleidingstraject uit. 

En die is erg tevreden over die aanpak: “Na een halve dag theorie kreeg ik telkens een hele week de tijd om op de werf te oefenen. Als iets minder goed lukte, dan legden de experten van Topcon het met plezier nog eens uit. Nu kan ik na een korte inmeting het voorbereidende werk van de landmeter gewoon op mij nemen. Zit ik toch nog met een vraag, dan kan ik ook op elk moment rekenen op het supportteam. Topcon speelt erg kort op de bal en dat is in onze sector absoluut een pluspunt.”

Alle (beton)wegen open

De 3D-glijbekistingsmachine van Superbeton is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen fabrikant Gomaco, machine-importeur De Brucyker-Kemp en Topcon Positioning Systems. Hoewel uniek in België, worden de slimme slipform pavers vandaag al in honderden landen ingezet voor zowel kleine als grote betonwerken. Ook Superbeton overweegt nu om een grotere machine uit te rusten met de mmGPS-technologie, zodat ze binnenkort niet alleen kantstroken maar ook volwaardige betonwegen in één vloeiende beweging kunnen gieten met slechts minimale voorbereidingswerken.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details