01:39
02-09-2015

Software special | Gebruikersvriendelijke software voor tekenen staalconstructies

Een totaaloplossing voor het efficiënt tekenen van staalconstructies. Dat is Parabuild. Gebruikers kunnen met de CAD-applicatie snel een 3D-model maken, dankzij de uitgebreide elementenbibliotheken en macro’s. Vanaf Parabuild versie 2.0 is er een Artificiële Intelligentie technologie geïntroduceerd, om automatisch werkplaatstekeningen van hoge kwaliteit te genereren.

Parabuild is gebaseerd op parametrisch ontwerpen. Dit maakt het tekenprogramma uniek voor de staalbouw. Parametrisch ontwerpen is het definiëren van variabelen van objecten en het leggen van relaties tussen die objecten. De dimensies van het 3D-model worden met geometrische regels bepaald. Een eenvoudig voorbeeld is een cirkel op het kruispunt van twee lijnen. Als het ene object – kruispunt – verplaatst, verplaatst het andere object – cirkel – mee, omdat er een relatie is gelegd hiertussen. De verbindingenbibliotheek die meegeleverd wordt met Parabuild is op deze manier volledig opgebouwd. Het gevolg hiervan is dat deze verbindingen aanpasbaar en uitbreidbaar zijn voor de eindgebruiker via deze geometrische regels. Dat wil zeggen dat het programma kan worden uitgebreid zonder één regel te programmeren.

Snel tekenen
“Parabuild werkt intuïtief en snel”, zegt Jef Joris namens Parabuild. “Een tekenaar begint met een grondplan, waarop het draadmodel komt. Op het draadmodel worden de hoofdprofielen gezet. ›
Na het kiezen van een type verbinding, zoals een nok of een hoek en de aan te sluiten profielen, biedt het programma de keuze uit geschikte verbindingen. Indien gewenst maakt de tekenaar aanpassingen met de basisroutines ‘rij bouten plaatsen’, ‘zagen’ en ‘lassen’. Profielen, platen en bouten kunnen probleemloos gerekt, opgeschaald of gespiegeld worden. Bij het tekenen of aanpassen van een verbinding ziet men het effect van elke wijziging onmiddellijk op het scherm. Bovendien worden de botsende elementen meteen op het scherm getoond. Parabuild kan ook controleren of er genoeg sleutelruimte is rond een bout of dat er niet te dicht tegen de rand van de plaat of het profiel geboord wordt.” Parabuild heeft routines die het tekenen versnellen, zoals macro’s voor trappen en leuningen en macro’s voor windverbanden, kooiladders, vakwerk en gordingen.

Stuklijsten, werkplaats-tekeningen en montageplan
“Parabuild 2.1 is geschikt voor zowel AutoCAD als BricsCAD”, zegt Joris. “Het programma is gemaakt voor alle soorten staalconstructies. Er is een terugkoppeling van de 2D-tekening naar het 3D-model, waardoor de 2D-tekeningen automatisch aangepast worden na een wijziging van het 3D-model. Door de artificiële intelligentie is het mogelijk om met een muisklik de werkplaatstekeningen voor zagen, boren en lassen volledig automatisch aan te maken, met een efficiënte plaatsing van dimensies en zichten voor de leesbaarheid van de tekeningen. Parabuild kan leren van de wijzigingen die een gebruiker heeft toegepast aan de bemating van werkplaatstekeningen. Parabuild kan deze geleerde dimensies echter ook combineren met dimensies die via geprogrammeerde functies getekend worden. Het genereren van NC-bestanden voor NC-machines is inbegrepen. 2D-aanzichten van het 3D-model kunnen eveneens gemakkelijk aangemaakt worden. Daarnaast heeft Parabuild een volledige BIM-implementatie, met zowel import als export van BIM-bestanden. Eén van de vele bijzondere features van dit programma.”

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen Beeld: CAD Systems en Brock Constructie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees meer over: project , Software , Thema's en Specials

beton en staalbouw partners