01:39
02-09-2015

Software special | Introductie Diana 10 Constructiesoftware

Dit najaar introduceert TNO DIANA BV versie 10 van het eindige elementenprogramma DIANA. Deze versie heeft een volledig vernieuwde grafische user-interface. Met DIANA 10 is het makkelijker om eenvoudige constructiemodellen op te zetten. De leercurve voor nieuwe gebruikers is kort. Daarnaast blijft het mogelijk om ontwerpcontroles uit te voeren op plaatachtige constructies. De software is daarom bijvoorbeeld zeer geschikt voor het construeren van complexe betonconstructies.

DIANA is ontwikkeld door TNO en wordt al ruim dertig jaar toegepast in de bouwwereld. Sinds 2002 zorgt het zelfstandige bedrijf TNO DIANA BV voor de ontwikkeling, distributie, training en gebruikersondersteuning en engineering services. TNO DIANA BV is gevestigd in Delft en heeft op dit moment dertig medewerkers. In totaal gebruiken meer dan vijfduizend constructeurs in meer dan zeventig verschillende landen de software.

Kortere leercurve
“Dit najaar introduceren we DIANA versie 10”, zegt Gerd-Jan Schreppers, directeur van TNO DIANA BV. “De nieuwe versie heeft een volledig vernieuwde grafische user-interface, waarmee alle rekenfuncties kunnen worden aangestuurd en gecombineerd met geometrisch modelleren, op een CAD-achtige manier, met automatische mesh-generatie en snelle visualisatie van modellen en resultaten. De nieuwe versie maakt het makkelijker om eenvoudige modellen snel op te zetten. De leercurve voor nieuwe gebruikers zal korter zijn, terwijl de geavanceerde niet-lineaire berekeningen vanuit dezelfde gebuikersinterface kunnen worden uitgevoerd.”

De DIANA software biedt de mogelijkheid om ontwerpcontroles uit te voeren op constructies die met volume- of schaalelementen zijn gemodelleerd. Schreppers: “Constructeurs werken in DIANA met echte geometriën, zonder vertaling naar gereduceerde plaat- en liggerelementen Met hetzelfde model kunnen eenvoudig ontwerpchecks worden uitgevoerd zoals scheurwijdtecontroles in gewapend beton.”

Geometrisch niet-lineair rekenen
DIANA kan ook worden gebruikt voor geometrisch niet-lineair rekenen. Schreppers zegt: “Geometrisch niet-linear rekenen is bijvoorbeeld van belang wanneer grote vervormingen optreden en daardoor de doorsnede van een constructiedeel verandert, of wanneer delen van het model roteren en de krachten op het buitenvlak moeten worden aangepast. Deze aspecten kunnen in DIANA worden meegenomen.”

Complexe constructies en bijzondere belastingen
DIANA wordt al lange tijd gebruikt om de response van bijzondere constructies bij aardbevingen te bepalen in traditionele aardbevingsgebieden zoals Japan, Zuid-Amerika en Californië. Schreppers zegt hierover: “Nu aardbevingen in Groningen de aandacht hebben, wordt DIANA ook gebruikt om de response en belastbaarheid van woningen en gebouwen in Groningen te voorspellen. Daarvoor worden niet-lineaire berekeningen uitgevoerd, omdat een scheur nog niet hoeft te betekenen dat de woning zal instorten. Wanneer scheuren optreden, zal de belastingdoorleiding in de constructie worden aangepast. Met niet-lineaire berekeningen kun je dus ook goed vaststellen wat de effectiviteit is van verstevigingsmaatregelen.” De DIANA-software is zeer geschikt voor het construeren van complexe betonconstructies. Het programma wordt bijvoorbeeld intensief gebruikt bij het ontwerpen van LNG opslagtanks of betonnen boogdammen. Dit zijn grote betonnen schaalconstructies. Schreppers: “LNG tanks worden ontworpen op thermische belastingen, bijvoorbeeld bij een lek van de binnentank, waardoor het koude LNG de betonnen buitenwand sterk afkoelt. Hoge betonnen boogdammen kom je in bergachtige omgevingen tegen. Hier wordt DIANA gebruikt om de diverse spanningen en vervormingen te berekenen tijdens de constructie en bij bijzondere belastingen zoals aardbevingen.”

beton en staalbouw partners