Platform over beton en staal in de bouw
Software voor industriële elementenbouwers
BIM optimalisatie.

Software voor industriële elementenbouwers

BIM is inmiddels aardig ingeburgerd in de bouwsector. Wat we nu zien, is dat het fenomeen industrialisatie steeds grotere vormen aanneemt in de bouw. Er wordt zwaar geïnvesteerd in het fabrieksmatig produceren van elementen die op de bouw alleen nog maar geassembleerd hoeven te worden. Aan het woord is Henk Jan Nieuwenhuis van BIM4Production, een softwareomgeving voor het aansturen van een productieproces vanuit 3D BIM-modellen.

Efficiënte planning.

BIM4Production is het resultaat van vele jaren ervaring in de prefab beton, gevel- en staalbouw. De software is ontwikkeld onder de vleugels van moederbedrijf Profity. “Met Profity geven we bedrijven in de sector grip op hun projecten in zowel tijd, geld als kwaliteit”, legt Nieuwenhuis uit. “Zie het als een uitgebreid en branchegericht ERP-systeem voor toeleveranciers in de bouwketen. Gedreven door krapte op de arbeidsmarkt, de beoogde duurzaamheidsambities en het verkrijgen van een efficiëntere flow in het prefabricageproces wordt in de bouwketen fors opgeschaald in automatisering en robotisering. Daar spelen we juist met BIM4Production op in. Bedrijven kunnen met deze software hun planning, productie en logistiek vanuit 3D BIM-modellen efficiënt beheren.”

3D BIM-modellen

BIM4Production wordt als zelfstandige software op de markt gebracht. “Ook bedrijven die niet met Profity ERP werken, kunnen met BIM4Production de volledige flow in de fabriek beheren vanuit de 3D BIM-modellen”, zegt Nieuwenhuis. “Het platform beschikt in feite over een universele stekkerdoos die koppelt met software van derden. Het hart van onze oplossing wordt overigens gevormd door de bestaande 3D BIM-modellen die we importeren en verrijken met productie-informatie en statusupdates. Elementen worden als het ware grafisch beetgepakt en planning-technisch ontrafeld voor een optimale aansturing van het productieproces. De software regelt dus de complete flow in de fabriek, van engineering naar productie naar montage en planning-technisch weer terug. Tekeningen van onderdelen of elementen worden dus pas definitief gemaakt en geproduceerd op het moment dat ze nodig zijn, dus niet volgens een abstracte planning. De software ondersteunt namelijk ook bij een efficiënt transport van de elementen. Daarmee maken we ook een einde aan de spreadsheetchaos en afroeplijsten op papier.”

Logisch transport.

Visuele productieplanning

De productie en planning van alle soorten industrieel geproduceerde elementen zoals wanden en vloeren, houten of betonnen onderdelen, raamkozijnen en zelfs complete gevels kunnen via BIM4Production worden aangestuurd. Nieuwenhuis: “Onze software is operationeel bij diverse klanten, waaronder Spaansen, leverancier van casco betonwanden en -vloeren. Het bedrijf werkt aan tientallen projecten tegelijkertijd. Al die projecten bestaan uit honderden tekeningen met daarop tienduizenden elementen die geproduceerd moeten worden. Onze software gebruikt 3D-tekeninformatie uit BIM-modellen om voor al die tienduizenden elementen een visuele productieplanning te maken. Vanuit die planning stuurt de software daarna de machines of robots aan die in de fabriek de daadwerkelijke producten maken. Aan de hand van de visuele planning van meerdere locaties en productiefases is er dus altijd realtime inzicht in alle facetten van een project en wordt er dus altijd per project geproduceerd en geleverd wat nodig is en wanneer het nodig is.”

Verbeterde productie.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan een BIM4Production platform. Dit wordt in Q2 van dit jaar officieel gereleased. “Op dat platform worden momenteel de eerste componenten ontwikkeld. Zo zijn we bezig met een elementenapp voor het inzien van alle benodigde en gedetailleerde productie-informatie in de werkplaats en op de bouw. Met de kwaliteitsmodule op deze app sorteren we alvast voor op de Wet kwaliteitsborging, om de kwaliteitsvraag per element te kunnen registeren”, verklapt Nieuwenhuis tot besluit. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details