Platform over beton en staal in de bouw
Softwareontwikkelaar zet in op koppelingen en integraties
Door niet alleen te werken maar de samenwerking op te zoeken, kunnen klanten een aanzienlijke efficiencyslag maken in het ontwerpproces.

Softwareontwikkelaar zet in op koppelingen en integraties

De bouwsector staat voor een groot aantal uitdagingen. De vraag is ongekend hoog, terwijl de capaciteit achterblijft en het personeelstekort steeds verder oploopt. Daarnaast klinkt de roep om een duurzame bouwkolom alsmaar luider. Het zijn stuk voor stuk facetten waarin software een ontzettend belangrijke rol kan vervullen. Aan het woord is Bart Zwager, commercieel directeur bij Technosoft, ontwikkelaar van constructieve rekensoftware. “Wij brengen kennis van de constructieve sector en softwareontwikkeling bij elkaar en staan open voor samenwerking met externe partijen en leveranciers, bijvoorbeeld in de betonsector.”

Dankzij PlateConnect kan Technosoft het prefabricageproces van breedplaatvloeren van ontwerp tot aan productie integreren en automatiseren, wat zorgt voor een aanzienlijk efficiënter verloop.

Technosoft is van oudsher onbetwist marktleider op het gebied van constructieve rekensoftware. “Om de huidige en toekomstige uitdagingen in de bouwsector het hoofd te kunnen bieden, besteden we veel aandacht aan de integratie van onze software met die van andere leveranciers. Met andere woorden, we kijken verder dan de software die we zelf op de markt brengen zodat we het leven van constructeurs aangenamer kunnen maken. Ze volgen in die zin de markt, die zich bijvoorbeeld meer beweegt richting prefabriceren als middel om sneller en efficiënter te kunnen bouwen. Daar spelen we op in, zonder in te boeten aan kwaliteit, want dat staat altijd op nummer 1. Zo zijn we bijvoorbeeld als eerste softwareleverancier in Nederland KOMO-gecertificeerd voor rekensoftware in de beton en verwachten we dat binnenkort te behalen voor staalconstructies.” 

Partnerships

Bouwgerelateerde ondernemingen beschikken doorgaans over een breed scala aan softwarepakketten die lang niet altijd perfect met elkaar integreren. “Een gemiste kans”, vindt Zwager. “In dit kader is er bijvoorbeeld een partnership tussen Technosoft en Viktor. Gezamenlijk maken wij een volledige integratie van constructieve rekensoftware in het bouwproces mogelijk. Er zijn al verschillende successen geboekt. Zo kunnen we binnenkort dankzij PlateConnect (een speciaal ontwikkelde softwaremodule) het prefabricageproces van breedplaatvloeren van ontwerp tot aan productie integreren en automatiseren, wat zorgt voor een aanzienlijk efficiënter verloop. Voorheen diende een flink aantal handelingen handmatig uitgevoerd te worden of werden zaken dubbel gedaan: nu gebeurt alles vanuit één geïntegreerde omgeving.” Rob Rekers, salesmanager bij Technosoft, geeft nog een ander voorbeeld: “Dankzij weer een andere interface, in dit geval met Technosoft AxisVM (3D FEM software) kunnen onze klanten op basis van parameters heel snel en efficiënt windmolenfundaties ontwerpen en doorberekenen. 

“Door niet alleen te werken maar de samenwerking op te zoeken, kunnen onze klanten een aanzienlijke efficiencyslag maken in het ontwerpproces”, resumeert Zwager. “Bepaalde ontwerpvarianten kunnen veel sneller beoordeeld worden, zodat men gerichter tot de optimale uitvoering komt van het uiteindelijke project. En behalve integratie met andere softwarepakketten bieden we ook op productniveau steeds meer mogelijkheden ten aanzien van koppelingen. AxisVM koppelt bijvoorbeeld naadloos met Grasshopper voor parametrisch ontwerpen. We zetten onze ‘poorten’ open voor alle mogelijke vormen van open-BIM-integratie en ondersteunen allerlei uitwisselformaten. We zoeken dus bewust de samenwerking op met andere leveranciers, zoals recent met Construsoft (leverancier van Tekla) om het engineeringsproces verder te automatiseren en toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details