Platform over beton en staal in de bouw
SPECIAL | Circulaire verbindingstechnieken voor prefab beton

SPECIAL | Circulaire verbindingstechnieken voor prefab beton

Met minder arbeidskrachten snel, efficiënt en veilig bouwen. Het spreekt allemaal in het voordeel van prefabriceren, een methode die steeds populairder wordt in de Nederlandse en Belgische bouwsector. Ook de droge verbindingstechnieken liften mee op dat succes en winnen aan populariteit ten opzichte van natte knopen. Een gesprek met Wim Zwaan, directeur van Peikko Benelux, over de brede acceptatie van de van oorsprong Finse verbindingstechnieken.

Finland kent korte zomers en lange en koude winters. Het is volgens Zwaan niet verwonderlijk dat prefabriceren hier eerder regel is dan uitzondering. Het kost veel tijd om verbindingen aan te gieten: snel, efficiënt en veilig bouwen, luidt het devies. “Het kan met onze kolomschoenen en SUMO-wandschoenen. Ze realiseren direct een constructieve verbinding en versnellen het bouwtempo aanzienlijk. Zo is het mogelijk om tot wel 2,5 keer zoveel kolommen te monteren dan via de traditionele manier met stekeinden en gains.”

Demontabele prefab wanden zonder gains.

Schoorloos bouwen

De kolomschoenen worden reeds in de prefabfabriek aangebracht, terwijl de ankers op de bouwlocatie mee worden ingestort. Zwaan: “Op locatie is het een kwestie van de kolomschoenen vastschroeven aan de ankerbouten, waarna direct een stabiele constructie ontstaat. Er zijn geen schoren nodig en men hoeft ook geen gains meer aan te gieten. Het bespaart veel tijd, arbeidskracht, (dure) kraanuren en gesjouw met schoren. Het is dus ook een Arbovriendelijkere methode.” Deze ‘Finse’ methode is volgens Zwaan met name de laatste jaren aan een enorme opmars bezig, zowel voor de langere kolommen (17-18 meter) waar geen standaard schoren voor voorzien zijn, als tegenwoordig ook voor de kortere kolommen. “Voor de relatief kleine prefab kolommen in parkeerkelders zijn onze systemen ook een mooi alternatief. Schoren hoeven immers niet meer afgevoerd te worden. Het zorgt voor snelheid en gemak.”

Snelle en schoorvrije montage van de prefab betonkolom.

Circulaire economie

De SUMO-wandschoenen genieten dezelfde voordelen als de kolomschoenen en zijn gebaseerd op hetzelfde principe met ankers in de onderconstructie en schoenen in de wand. “Anders dan de kolomschoenen dient de eerste wand die geplaatst wordt wel geschoord te worden. Met een wand kun je niet direct een stabiele en momentvaste constructie bereiken. Het gebruik van stekeinden en gains behoort wel tot het verleden. Zeker voor wanden in bijvoorbeeld appartementsgebouwen met een esthetische vlakheidseis is dat een pré. De wandschoenen zie je in tegenstelling tot de gaten voor de gains niet meer terug. Ze verdwijnen onder de afsmeervloer. Beide schroefverbindingen, zowel de kolom- als wandschoen, kunnen ook weer gedemonteerd worden. Het zijn daarmee ook verbindingstechnieken die een bijdrage leveren aan de circulaire economie waarbij de waarde van de prefab elementen behouden blijft.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details