Platform over beton en staal in de bouw
SPECIAL | Digitalisering zorgt voor hogere  productiviteit en minder fouten bij de productie van prefab betonelementen

SPECIAL | Digitalisering zorgt voor hogere productiviteit en minder fouten bij de productie van prefab betonelementen

De digitalisering van de industrie blijft evolueren, ook bij de productie van prefab betonelementen. Digitale processen verhogen de productiviteit en efficiëntie en verminderen het aantal fouten. Al meer dan 30 jaar ondersteunt Precast Software Engineering haar klanten met knowhow uit de sector voor de productieplanning van prefab betonnen bouwelementen. Met SmartProduction (papierloze productie) en de IFC4precast gegevensexport introduceert de specialist opnieuw enkele innovatieve oplossingen voor een verregaande digitalisering van de bedrijfsprocessen. 

De tijd dat alle productieplannen voor prefab betononderdelen op papier werden doorgegeven, is stilaan voorbij. Steeds meer bedrijven kiezen voor een verregaande digitalisering van hun productieprocessen. “De digitale en interactieve omgang met data zorgt voor een aanzienlijke vereenvoudiging bij de verspreiding van gegevens in de fabriek en draagt zo bij tot een niet te onderschatten stijging van de efficiëntie op de werkvloer. Door de overgang naar een papierloze productie hebben de medewerkers altijd het meest actuele plan bij de hand en kunnen ze alles tot in de kleinste details bekijken”, zegt Susanne Schachinger, Area Sales Manager bij Precast Software Engineering. “In nauwe samenwerking met andere softwarehuizen en vooraanstaande bedrijven uit de sector van prefab bouwelementen ontwikkelen we al meer dan 30 jaar innovatieve softwareoplossingen voor de optimalisatie van productieprocessen.”

IFC4precast is een universele database voor de prefab betonindustrie.

 

De papierloze productie of SmartProduction

Zo ontwikkelden Precast Software Engineering en RIB SAA Software Engineering ‘SmartProduction’, wat evenveel betekent als een productie zonder papier. Samen met enkele belangrijke spelers in de Oostenrijkse prefab betonindustie, met name Oberndörfer Betonwerke en Maba Fertigteilindustrie, werden de eerste referentieprojecten al opgestart. “Toen men in de hoofdzetel van Maba Fertigteilindustrie in het verleden alle informatie in verband met de productieplanning op papier verspreidde, lagen de kosten aanzienlijk hoger. Tijdens een jaar met 2.160 werkuren werden 840.000 A4-bladen verdeeld. De tijdsduur om die plannen klaar te maken, de drukkosten en de ecologische en duurzaamheidsgedachte waren belangrijke argumenten om te investeren in SmartProduction”, zegt de Area Sales Manager. “Ook bij de firma Obendorfer Betonwerke heeft men de stap naar een papierloze productie gezet en worden de productieplannen bij een teststation nu met een beamer geprojecteerd. Het digitale plan met alle elementen wordt recht voor de operatoren op de wand getoond, waardoor ze steeds beschikken over alle noodzakelijke informatie voor de productie-opdracht.” Bij beide firma’s zijn ze ervan overtuigd dat de digitale verspreiding van plannen de ideale oplossing is om te kunnen blijven voldoen aan de steeds complexere uitdagingen in de sector. Het grote voordeel van SmartProduction is de geautomatiseerde verspreiding van de technische plannen naar de verschillende werkplaatsen. De voorstelling in de vorm van een stappenplan maakt het mogelijk om complexe elementen in compacte deelplannen op te delen. Zo zijn er maar weinig vragen en wordt het aantal fouten aanzienlijk teruggeschroefd.

IFPC4precast gegevensexport

Onder de auspiciën van BuildingSMART vormen de belangrijkste partners uit de prefab betonindustrie nu een werkgroep om de vrije verspreiding van gegevens binnen de sector te promoten en te bevorderen. Geheel naar het beeld van het OpenBIM-principe moet de wisselwerking tussen verschillende IT-systemen aanzienlijk vereenvoudigd worden. Met de nieuwe gegevensstandaard IFCprecast zijn interfaceproblemen voltooid verleden tijd. “IFC4precast maakt een optimale wisselwerking tussen CAD- en MES-systemen enerzijds en de productie-installaties anderzijds mogelijk, zorgt voor een verlaging van de coördinatie- en beheerkosten tijdens het volledige proces van planning, productie en montage en laat een eenduidige verifieerbaarheid toe via het gebouwmodel en de gebouwcyclus, en dat in real-time”, geeft Schachinger aan. “We stellen nu als eerste CAD-softwareontwikkelaar een complete IFC4precast gegevensexport via de TIM (Technical Information Manager) ter beschikking.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details