Platform over beton en staal in de bouw
Specialist in prefab beton maakt alles in eigen huis
Valcke Prefab Beton bouwde voor GTS een nieuwbouwmagazijn met een gevel in twee kleuren. Alle prefab betonelementen werden in de eigen fabriek geproduceerd.

Specialist in prefab beton maakt alles in eigen huis

Wie alles in eigen beheer maakt, kan flexibel inspelen op de wensen van klanten en de efficiëntie op de werkvloer optimaliseren. Voor Valcke Prefab Beton is dat meteen één van de sterkste punten. De specialist uit Vlamertinge bij Ieper heeft een eigen betoncentrale en een fabriek, staat in voor het transport en zorgt met eigen montageteams voor de realisatie van uiteenlopende ruwbouwprojecten. Vandaag zet de firma fors in op het ecologische aspect van betonbouw.

Tekst | Johan Debaere  Beeld | Valcke Prefab Beton

Valcke Prefab Beton werd opgericht in 1930, toen Charles Valcke een werkplaats voor het vervaardigen van kleine betonproducten opstartte. Al snel kwam de vraag vanuit de landbouw om loodsen in prefab beton te bouwen en zo werd Valcke Prefab Beton één van de pioniers op het vlak van prefab bouw in België. Vanaf de jaren ’50 focuste de firma ook op de industrie en sinds 1960 levert Valcke Prefab Beton ook stortklaar beton vanuit een eigen, volautomatische betoncentrale. “Vandaag hebben we een sterke reputatie als moderne en professionele bouwpartner voor industriegebouwen, kantoren, showrooms, logistieke gebouwen, retailparken, eigenlijk voor alle projecten waar je met prefab beton kunt bouwen”, vertelt CEO Charles Valcke. “Referentieprojecten zijn onder meer de gebouwen van Zoutman (Roeselare), Facozinc (Mons), Liebaert (Deinze), DSV (Rekkem), Van Mieghem Logistics (Tubeke), GTS (Gent), DHL (Roeselare), Transport Wybo (Poperinge) en ’t Belfort (Puurs), waarmee we zelfs genomineerd waren voor een award.”

De specialist realiseerde voor Castelein Logistics een opvallend pand van 30 meter hoog in Puurs. Voor kleine of beginnende ondernemers is zo’n project niet haalbaar.

Alles in eigen beheer

Het feit dat Valcke alles in eigen beheer doet, is een enorme troef. De firma heeft een eigen betoncentrale en een fabriek waar alle prefab elementen op maat geproduceerd worden en beschikt over een vloot van vrachtwagens voor het transport naar de bouwplaats, waar de montageteams aan de slag gaan. “We zijn verantwoordelijk voor de realisatie van het volledige traject: van voorbereiding tot ruwbouw. We controleren op elk moment de kwaliteit van onze producten en service: op de werkvloer, in de hele logistiek keten en bij de montage. We beschikken daarvoor over 400 medewerkers, waarvan er 35 bij onze zusterfirma Traconord in Noord-Frankrijk werkzaam zijn”, gaat de CEO verder. “We hebben ook een enorme expertise opgebouwd, waardoor we perfect kunnen inspelen op de wensen van opdrachtgevers. We weten wat klanten nodig hebben en wat we aankunnen. Voor een bouwheer in Puurs realiseerden we bijvoorbeeld een pand van 30 meter hoog. Terwijl zo’n project voor een kleine of beginnende ondernemer niet haalbaar is, kan ons team dat perfect aan.”

Voor DSV op LAR-Noord in Rekkem bouwde Valcke Prefab Beton een distributiecentrum en een nieuwbouwkantoor met twee bouwlagen.

Ecologie en innovatie

Bij Valcke Prefab Beton blijven ze niet op hun lauweren rusten. Met een blik op de toekomst wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van nieuwe producten en het ecologische aspect van betonbouw. “Een gebouw in beton warmt sowieso niet snel op en geeft traag warmte af, waardoor het fris blijft in de zomer en warmer in de winter. Aangezien er vandaag heel veel hoogbouwprojecten zijn, maken we ook prefab elementen die tot 64 ton wegen. Trappen en liftkokers worden op één dag geproduceerd, waardoor de realisatie van projecten minder tijd in beslag neemt. En bij de constructie van daken focussen we vaak op de integratie van groendaken of de montage van zonnepanelen”, sluit Valcke af. “Voor de productie van onze prefab elementen maken we gebruik van water uit eigen bufferbekken en verder investeerden we in een systeem voor de recyclage van betonafval.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details