Platform over beton en staal in de bouw
Staal-betonligger van de toekomst. Duurzaam, voordelig en esthetisch bouwen

Staal-betonligger van de toekomst. Duurzaam, voordelig en esthetisch bouwen

De bekende lichtgewicht staal-betonligger Deltabeam is nu ook verkrijgbaar uit gerecycled staal: Deltabeam Green. Dit maakt hem duurzaam en zo draagt deze oplossing bij aan de duurzaamheidsscore van het pand waarin hij is toegepast. 

Het van oorsprong Finse Peikko levert verbindingstechnologie voor de betonbouw. De innovatieve oplossingen van het bedrijf worden onder andere gebruikt door prefab betonfabrikanten, aannemers, constructeurs, architecten, bouwkundig ontwerpers en projectontwikkelaars. Sales- en marketingcoördinator Joris van Hezewijk: “Onze producten maken constructieve en innovatieve oplossingen mogelijk, waarmee onze klanten sneller, veiliger en economischer bouwen.”

Geschikt voor alle soorten vloerplaten.

Voordelen

De gepatenteerde staal-betonligger Deltabeam is zo’n dertig jaar geleden ontworpen. Van Hezewijk: “Het is een lichtgewicht stalen ligger. Dat biedt voordelen bij onder meer transport en bij het hijsen op de bouwplaats. Ter plekke wordt de Deltabeam gevuld met beton. Het grootste voordeel is dat de ligger vlak in de vloer gemonteerd wordt. Hierdoor kunnen leidingen eenvoudig onder de vloer geïnstalleerd worden en ontstaat er meer bruikbare ruimte onder de balk. En esthetisch is het ook gewoon mooier om een balk vlak in de vloer te hebben liggen.”

Daarnaast bespaart deze techniek geld. Voor bijvoorbeeld hoogbouw kan deze oplossing tot vele tientallen centimeters per verdieping schelen en bij de bouw van ondergrondse parkeergarages hoeft er minder diep gegraven te worden. Dat scheelt ook veel kosten voor het afvoeren van zand en in veel gevallen bronbemaling.

Opengehakte kanalen om dwarswapening door de gaten van de Deltabeam te plaatsen.

Brandwerendheid

Daarnaast heeft de ligger nog andere, grote voordelen: hij is van zichzelf brandwerend, waar andere balken nog behandeld moeten worden. Ook periodieke brandwerendheidsbehandelingen zijn bij de Deltabeam niet nodig. 

Van Hezewijk: “Wij kunnen hem tot 180 minuten brandwerend ontwerpen. De balk wordt volgepompt met beton. Samen met de brandwapening die door de lengte van de balk loopt, maakt dit de balk brandwerend.” Een ander groot voordeel is dat je er heel grote overspanningen mee kunt maken, tot wel 14 bij 14 meter. “In een enkel project is zelfs wel eens een balk van 18 meter gebruikt. Hierdoor hoef je minder kolommen te plaatsen en dat vinden architecten vaak ook fijn. Dit maakt de bouw niet alleen goedkoper, maar ook ruimtelijker en mooier.” 

Deltabeam ligt vlak in de vloer, wat vele voordelen heeft.

Duurzamer 

Deltabeam staal-betonliggers van Peikko zijn de afgelopen decennia wereldwijd toegepast in meer dan 15.000 projecten. Sinds twee jaar is het ook mogelijk om deze balk uit meer dan 90% gerecycled staal te produceren: de Deltabeam Green. “Deze balk biedt geweldige perspectieven voor duurzaam bouwen en de bijbehorende BREEAM- en LEED-scores. Het is exact dezelfde balk met dezelfde voordelen, maar dan gemaakt uit gerecycled staal. Dit maakt hem veel minder belastend voor de CO2-voetafdruk van het gebouw.” 

Uiteraard moet dit oude staal ook omgesmolten en gelast worden. Dat doet Peikko met hernieuwbare energie. Hierdoor is het ook het productieproces duurzaam. Van Hezewijk: “En mocht de klant dat willen, dan kunnen wij het transport naar de bouw ook groen inzetten. Nu nog op biodiesel, binnenkort schakelen we misschien over naar elektrisch.” 

Kortom, de Deltabeam is van productie tot transport duurzaam inzetbaar. In sommige projecten kan dit het verschil maken voor de BREEAM-score.   

Hoe meer verdiepingen, hoe meer winst in de hoogte met het gebruik van geïntegreerde liggers.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details