Platform over beton en staal in de bouw
‘Staal is een gebruikersproduct, dat verbruik je niet’
Swanenberg biedt zowel nieuwe als gebruikte stalen buizen aan voor de meest uiteenlopende toepassingen, eventueel met terugkoopgarantie.

‘Staal is een gebruikersproduct, dat verbruik je niet’

Hierdoor wordt, vanwege nieuwe regelgeving, ook de bouwsector gedwongen schoner en milieuvriendelijker te bouwen. Hergebruik van stalen producten biedt perspectief en een aanzienlijke milieubesparing. “Staal is een gebruikersproduct, dat verbruik je niet.”

Stalen buizen en profielen zijn prima herbruikbaar.

Stimuleren en informeren

“Schaarste van grondstoffen, het reduceren van de CO2-uitstoot, stikstofcompensatie en het verminderen van energieverbruik, is het gesprek van de dag. Staal is materiaal dat prima herbruikbaar is”, zegt Frank van der Loop van Swanenberg IJzer Groep uit Schaijk. “Wij denken graag mee in de mogelijkheden hiervoor.” Met het platform ‘Donorstaal’, een initiatief van Swanenberg IJzer Groep, wordt hergebruik van staal gestimuleerd. “Bewustwording is daarbij enorm belangrijk. Daarom is het evident om mensen goed te informeren over wat de mogelijkheden van hergebruik van staal zijn, om vervolgens deze vorm van circulair bouwen te stimuleren.”

Buizen, oorspronkelijk geproduceerd voor toepassing als gasleiding, kunnen in overleg met de fabrikant conform een andere norm gehercertificeerd worden voor acceptatie in bijvoorbeeld de infrasector.

Staal scoort op recycling en hergebruik

Stalen balken en buisprofielen blijven dezelfde eigenschappen behouden als nieuw, mits goed geconditioneerd, en zijn daarmee geschikt voor hergebruik in hoogwaardige toepassingen. Van der Loop: “Door bijvoorbeeld de draagstructuur en het constructiemateriaal te ontmantelen bij de sloop van een gebouw, geef je die materialen een tweede kans. Donorstaal stimuleert de verhuur en verkoop van gebruikt staal voor o.a. de bouw van nieuwe gebouwen, grote grond-, weg- en waterbouwprojecten en als fundering. Zeker in de GWW- en infrasector biedt het ongekende mogelijkheden en milieuvoordelen. Op deze manier dragen we bij aan het streven naar een circulaire economie.”

Reductie van de CO2-uitstoot door inzet van gebruikte of overschot materialen, milieuwinst en voordeliger inkopen: een win-winsituatie voor de opdrachtgever.

Door actieve deelname en betrokkenheid bij verschillende initiatieven betreffende dit onderwerp, blijft Swanenberg op de hoogte van de mogelijkheden omtrent het hergebruik van staal. “En dat gaat redelijk ver”, zegt Van der Loop. “Mede door de strengere regelgeving van de overheid met betrekking tot traceerbaarheid van staal, proberen we de exacte eigenschappen van bijvoorbeeld gebruikte buisprofielen, staalconstructies van gebouwen en oude transportleidingen te achterhalen. Met de juiste informatie kunnen we deze profielen een tweede leven geven.”

Stalen buizen, balken, damwanden en platen worden veelal ingezet bij de fundatie van bouwprojecten, zowel in grond-, weg- en waterbouw als utiliteitsbouw. Na afloop van de werkzaamheden – al dan niet na enige bewerking – zijn ze weer geschikt voor hergebruik bij andere projecten.

Hercertificeren

Swanenberg IJzer Groep is al meer dan 55 jaar de groenste staalleverancier van Nederland. “We handelen immers al die jaren al in gebruikt staal”, zegt Van der Loop. “Met een voorraad van ruim 150.000 ton aan stalen buizen en balken kunnen we op verzoek zeer snel leveren. In het verleden zijn we begonnen met de inkoop en verkoop van gebruikt staal en door de jaren zijn we uitgegroeid tot één van Europa’s grootste voorraadhouders van zowel nieuwe (eerste keus, met volledige fabriekscertificering) als ongebruikte surplus partijen. Ook zetten we steeds meer in op het wijzigen van de toepassing van reeds overgeproduceerde producten. Daarbij doelen we vooral op het herinzetten van overproductie en gecancelde orders van walsingen. Vaak kan een product in meerdere hoedanigheden worden ingezet. Door onze jarenlange ervaring weten we inmiddels of bepaalde kwaliteitseisen gehaald kunnen worden met producten. Zo kunnen bijvoorbeeld buizen die oorspronkelijk voor toepassing als gasleiding zijn geproduceerd prima ingezet worden in de infrasector. Denk hierbij aan toepassingen als combiwand, stempelraam, draaipalen en heipalen. Verder werken we nauw samen met test-laboratoria die – indien nodig – chemische en mechanische analyses kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld om de staalkwaliteiten van het gebruikte staal te kunnen waarborgen, zodat deze ingezet kunnen worden voor de beoogde toepassing. Men hoeft dus niet huiverig te zijn om gebruikt staal toe te passen.”

Swanenberg IJzer Groep heeft gigantische voorraden op het eigen opslagterreinen; ruim 150.000 ton aan stalen buizen en balken. Hierdoor kan er op verzoek zeer snel geleverd worden.

Voordeliger

Bij inzet van gebruikte staalprofielen hoeft er geen nieuw staal geproduceerd te worden. “De levensduur van een stalen constructie is vaak veel langer dan de gebruiksduur”, benadrukt Van der Loop. “Er is dan ook ontzettend veel gebruikt staal in omloop. Door de huidige voorschriften wordt er snel naar nieuw staal gegrepen voor een project. Zonde, zeker wanneer er geen verdere vereisten zijn of wanneer staalkwaliteiten bekend zijn en daarmee gebruikte producten met dezelfde eigenschappen als nieuw staal een tweede leven kunnen krijgen. Het inzetten van gebruikt staal geeft namelijk een enorme milieuwinst. Steeds meer opdrachtgevers zijn zich daar gelukkig van bewust. Het brengt daarnaast kostenvoordelen met zich mee, dus een win-winsituatie.” En tot besluit: “Inzet van gebruikt staal is voordeliger, veelal uit voorraad leverbaar én beter voor het milieu. De infrasector heeft dat al ontdekt en daar plukt iedereen de vruchten van.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details