Platform over beton en staal in de bouw
Staal: zo duurzaam mogelijk
Staal kan dankzij Rotocoat Zinculair® zink steeds weer opnieuw gebruikt worden.

Staal: zo duurzaam mogelijk

Op weg naar circulaire productieprocessen

Hoe kan het verzinken en poedercoaten van (constructie)staal zo duurzaam mogelijk gebeuren? Met dit vraagstuk is Rotocoat al jarenlang bezig. Het bedrijf zet sterk in op de verduurzaming van de interne processen.

“Door staal te verzinken of poedercoaten zijn we natuurlijk al bezig met de verduurzaming van staal”, zegt Marleen Bomhof van Rotocoat. “Duurzaamheid is voor ons dus een belangrijk thema. We doen er alles aan om onze processen ook zo duurzaam mogelijk te laten verlopen.”

Met vier locaties, in Kampen, Wolvega, Dieren en Heerhugowaard is Rotocoat één van de grootste verzinkerijen en coaters van Nederland. “Wij hebben alles in eigen huis, dat is uniek en voor een staalbouwer ideaal. De combinatie van verzinken en coaten onder één dak (duplex-systeem) maakt ons tot een one-stop-shop voor het verduurzamen van staal.”

‘Duurzaamheid is voor ons een enorm belangrijk thema’.

Ook dit jaar heeft Rotocoat weer stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Bomhof: “Onze locatie in Heerhugowaard is korte tijd geleden sterk verduurzaamd. Zo hebben we hier de zinkoven vervangen en een nieuwe chemische voorbehandeling geïnstalleerd. Onze nieuwe zinkoven is een stuk zuiniger, de restwarmte hiervan hergebruiken we en in de voorbehandeling werken we nu met warmtepompen in plaats van aardgas.”

In april van dit jaar mocht Rotocoat het certificaat Cradle to Cradle Certified® Bronze in ontvangst nemen voor haar verzinkwerk. “Onder de naam Zinculair® verzinken we met circulair zink. Dit certificaat is een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Maar we blijven stappen zetten om nog duurzamer te werken. Zo vangen we bijvoorbeeld op de poedercoatafdelingen het poeder op dat tijdens het spuiten niet op het materiaal terecht komt. Dit hergebruiken we ook. Zo blijven we innoveren om onze processen zo duurzaam mogelijk in te richten.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details