01:28
03-09-2015

Staalbouwer uit Katwijk werkt mee aan grootste nearshore windpark van Nederland

Windpark Westermeerwind wordt gebouwd in het water van het IJsselmeer, langs de dijken van de Noordoostpolder. Oostingh Staalbouw produceert stalen elementen voor de platforms van de 48 funderingspalen. Dit is het eerste project voor de staalbouwer uit Katwijk met offshore eisen. Vanwege deze hoge kwaliteitseisen heeft het bedrijf veel uren en energie gestoken in certificering via DNV en projectdocumentatie.

Het windpark Westermeerwind zal bestaan uit 48 Siemens windturbines van 3 MW alsmede een transformatorstation op het land. Het windpark is het buitendijkse deel van Windpark Noordoostpolder, het grootste nearshore windpark van Nederland en zal genoeg windstroom produceren voor 160.000 huishoudens.

Hoge kwaliteitseisen
Oostingh Staalbouw raakte medio 2014 betrokken bij het nearshore project, na het indienen van een offerte. De kwaliteitseisen van opdrachtgever Van Oord zijn erg hoog. Projectleider Wouter Beuzenberg namens Oostingh Staalbouw: “Vooraf aan het grote project is een mock-up gebouwd in Amsterdam. Uit de gemaakte fouten werden lessen getrokken, zodat het ‘bouwtreintje’ later helemaal op stoom kwam. Het bouwproject moest van A tot Z gedocumenteerd worden, zodat de producten en processen herleidbaar zijn (traceability). Elk stalen onderdeel heeft een uniek nummer en alle bewerkingen daaraan zijn gedocumenteerd. Daarnaast zijn al onze lassers gecertificeerd volgens de strenge DNV-normen. Lassers hebben hiervoor uiteenlopende proeven van bekwaamheid afgelegd die werden gecontroleerd door een onafhankelijke partij. Dat niet alle lassers slaagden, zelfs na een aanvankelijke voorselectie, geeft aan hoe hoog de eisen zijn bij het nearshore project.”

Vertrouwen
Eind 2014 is Oostingh Staalbouw begonnen met de productie van de stalen elementen, die vanaf maart tot juni 2015 door Van Oord op het water zijn geïnstalleerd. Beuzenberg zegt: “De metalen producten zijn in en aan de funderingspalen verankerd. Hiertoe behoren 336 leuningen,
48 Davit kranen en 292 klaphekken op de betonnen externe platforms en vervolgens nog 96 hekken, 48 klaphekken en 1.000 m² roosters op de twee interne stalen platforms. Onder de betonnen platforms zijn in totaal 192 supports en 348 zware catchers verwerkt ten behoeve van de installatie op het water. Dit staalwerk is vooraf in een fabriek in Bergen op Zoom gemonteerd.” Vanaf medio augustus worden de torensecties, de gondels en rotoren geïnstalleerd en komt naar verwachting de eerste elektriciteit aan land. Vervolgens vindt het testen en de ingebruikname van de turbines plaats. Het gehele park is waarschijnlijk in februari 2016 gereed. “Het is een bijzonder project”, zegt Beuzenberg. “We hebben van Siemens en Van Oord veel support gekregen. Daar ben ik hen dankbaar voor. Daarnaast waardeer ik de inzet van ons personeel. We hebben veel geleerd en ons bedrijf op het niveau gebracht voor offshore-projecten. Dit heeft ons veel inspanning gekost, maar het resultaat mag er zijn. Ik kijk daarom met vertrouwen naar de toekomstige offshore werken.”

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen Beeld: Oostingh Staalbouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners