staalconstructie
01:07
03-02-2017

‘De staalconstructies tezamen zijn goed voor 1.100 ton staal’

De enorme staalconstructie die dient als schil voor de behuizing van de stoomturbine, werd geleverd door Hutten Metaal Staalbouw. Deze staalspecialist leverde en monteerde de complete staalconstructie voor de nieuwbouw, inclusief de aansluitende constructies in en op het bestaande gebouw. Zij was tevens de leverancier en monteur van de roostervloeren, kooiladders, trappen en balustrades. In het complete project is zo’n 1.100 ton staal verwerkt.

Bijzonder is de constructie van de turbinetafel, waarin staalbouw werd gecombineerd met betonwerk. Dat hield in dat het betonwerk en het staalwerk tegelijk moesten worden uitgevoerd. Dat vroeg veel flexibiliteit van het team. Om de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk op elkaar af te stemmen, moest een groot gedeelte van de werkzaamheden in de avonduren worden uitgevoerd.

Flexibiliteit vereist
Maar ook de werkzaamheden zelf vergden flexibiliteit. Tijdens de engineeringsfase – en zelfs tijdens het montagetraject werden nog wijzigingen en aanvullingen doorgevoerd. Zo werd de hoeveelheid staal voor de tussenvloer nog in een laat stadium verhoogd en ook werd de montagevolgorde nog gewijzigd. Hutten Metaal Staalbouw verwerkte deze wijzigingen – in overleg met Cordeel – zo snel mogelijk en zette hiervoor extra montageploegen in. Hierdoor waren op sommige momenten wel vier montageploegen tegelijk actief en werd de coördinatie van de werkzaamheden al een uitdaging op zich.

Kwaliteitsbewaking
Qua voorbereiding onderscheidde het werk zich nauwelijks van andere werken van Hutten Metaal Staalbouw. Zij volgde dan ook de werkwijze die zij ook bij andere projecten toegepast. Na de opdrachtverstrekking werd een intern projectteam samengesteld, dat gedurende het hele project betrokken bleef, zowel in de voorbereidingsfase als tijdens de uitvoering. In verband met de hoge kwaliteitseisen werd voor dit project bovendien een kwaliteitsmanager aangesteld die vanaf het eerste moment betrokken was bij het opstellen van plannen en het bewaken van afspraken. Zo was Hutten Metaal Staalbouw zeker dat zij de kwaliteit zou leveren die de klant had gevraagd. De staalconstructie werd door de eigen engineeringsafdeling uitgewerkt met behulp van het 3D-tekenpakket Tekla Structures. Vervolgens werd de constructie in fasen geproduceerd, geconserveerd en gemonteerd.

Tekst: Liliane Verwoolde     Beeld: Hutten Metaal Staalbouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

stoomturbinecement