01:30
30-01-2015

Staalconstructies uit Shanghai

De staalconstructies van de Deurganckdoksluis, waaronder de wielschuiven, de sluisdeuren en de beweegbare bruggen zijn van groot formaat. Deze enorme constructies worden niet lokaal in België, maar bijna aan de andere kant van de wereld in Shanghai geproduceerd door Shanghai Zhenhua Heavy Industry Co., Ltd. (ZPMC). Het bedrijf heeft sinds 2012 ook een Nederlandse vertegenwoordiging.

In haar nog korte bestaan heeft ZPMC een enorme groei doorgemaakt. ZPMC is ‘s werelds grootste fabrikant van ‘heavy duty equipment’ en is marktleider van haveninstallaties. In haar nog relatief jonge bestaan domineert de firma de ‘ship-to-shore’ en ‘yard gantry container’ kranenmarkt met een verbazingwekkend marktaandeel van meer dan 70%. Tevens is men de afgelopen jaren actief geworden in de on- en offshore en levering van andere grote staalconstructies zoals; boorplatforms, bruggen, sluizen, monopiles en transition pieces voor offshore windmolens.

Wereldfaam
ZPMC Netherlands BV is de eerste officiële buitenlandse brancheorganisatie van ZPMC Shanghai Zhenhua Heavy Industries. “De oprichting van ZPMC Netherlands is het resultaat van ZPMC’s strategische beslissing om te internationaliseren, om zo wereldwijde After Sales Services te bewerkstelligen”, vertelt Tony Tomasouw van ZPMC Netherlands. Momenteel bedient de Nederlandse vestiging België, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Nederland. “ZPMC heeft grootste plannen om de groei te blijven voortzetten door wereldwijd lokale kantoren te openen. De kantoren richten zich niet alleen op de verkoop, maar vooral ook op de aftersales en service. En die groei gaat hard. Waren we in 2012 nog de enige buitenlandse vestiging, voor het eind van 2015 verwachten we 36 vestigingen wereldwijd te hebben. En in 2012 was ik alleen, nu zijn we in Nederland al met 21 medewerkers actief en zijn we al twee keer verhuisd. Het is de verwachting dat Nederland volgend jaar voor geheel Europa verantwoordelijk gemaakt wordt.”

22.000 ton staal
ZPMC bouwt mee aan de meest inspirerende projecten over de hele wereld. “Zo zijn we betrokken geweest bij de bouw van het nieuwe parallelstuk van de Oakland Bay Bridge in San Francisco, hebben we het reuzenrad in Las Vegas geproduceerd, bouwen we enorme offshore platformen en zijn we vrijwel permanent aanwezig op de Maasvlakte in Rotterdam voor de installatie van de havenkranen. In opdracht van Deurganckdoksluis NV zijn we ook bezig met de productie van de staalconstructies van de nieuwe sluis.”

De Deurganckdoksluis wordt 500 meter lang en 68 meter breed. Voor de bouw van de sluis, de bruggen en toebehoren is 22.000 ton constructiestaal nodig, bijna drie keer zoveel als de 7.300 ton staal waarmee de Eiffeltoren is gebouwd. “Ook al zijn de afmetingen van de sluis gigantisch, de bouw blijft een precisiewerk. Zo moeten de sluisdeuren perfect sluiten. De deuren worden daarom op de millimeter nauwkeurig gemaakt in onze productiefaciliteit in Shanghai. Ze worden vervolgens begin 2015 met onze eigen schepen naar België getransporteerd om daar gemonteerd te kunnen worden.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners