Platform over beton en staal in de bouw
Eureka! Staalframebouw: het antwoord op alle actuele bouwvraagstukken
Transformatie van de Pastoor van Arskerk in Delft in staalframebouw.

Eureka! Staalframebouw: het antwoord op alle actuele bouwvraagstukken

In 2009 had Frank van Herk volgens eigen zeggen een Eureka-moment toen hij voor het eerst in aanraking kwam met staalframebouw. “Ik dacht, dit is het antwoord op alles wat actueel is in de bouw”, zegt hij vol passie. “Inmiddels zijn we vijftien jaar verder en krijgt staalframebouw steeds meer medestanders in de bouw. Waar we vijftien jaar geleden het principe nog moesten uitleggen, krijgen we nu gerichte aanvragen van professionele partijen. Het concept is actueler dan ooit!”

“De zoektocht naar een alternatief bouwsysteem ontstond in 2008 toen ik nog directeur was bij een grote woningbouwer”, vertelt Van Herk. “We bouwden voornamelijk seriewoningen met iedere keer weer andere materialen, waarvoor specifieke details bedacht moesten worden, enz. Het idee was om te proberen om elke aanvraag als het ware plat te slaan naar eenzelfde soort bouwsysteem, waar je als organisatie bekend mee bent en de details op afstemt, zonder dat je eenheidsworst produceert. Zodoende liepen we per toeval tegen het concept van staalframebouw aan.”

C3 staalframebouw engineert alles in eigen huis onder KOMO-label en genereert productiefiles vanuit de 3D-modellen.

Licht, sterk en maatvast

Amper een jaar verder, in 2009, openbaarde de bouwcrisis zich in volle omvang. “Er was behoefte aan standaardisering, aan prefabricage, aan simpel bouwen zonder hoogwaardige vakkrachten, want nieuwbouw werd op de conventionele manier onbetaalbaar”, weet Van Herk. “Al die vraagstukken kun je in staalframe oplossen. Het laat zich standaardiseren en eenvoudig detailleren, terwijl je evengoed een hele hoge ontwerpvrijheid hebt. Het is licht van gewicht, sterk en maatvast. Alle voordelen ten opzichte van de traditionele bouwmethodieken komen in dit materiaal samen. Maar waarom kende ik het niet? Ik liep destijds al 22 jaar rond in de bouw. Waarom stond dit zo in de kinderschoenen in ons land, terwijl het wereldwijd een meer dan geaccepteerd en gerespecteerd bouwsysteem is? Het was crisis, dus een kans. Ik besloot om in te stappen en richtte C3 staalframebouw op, vanuit de stellige overtuiging dat ik bouwend Nederland achter mij zou krijgen en meer mensen zo’n Eureka-moment zouden ervaren.”

Wind in de rug

Het heeft even geduurd, maar inmiddels is het kwartje volgens Van Herk toch wel gevallen in de bouw. “Staalframebouw krijgt steeds meer voet aan de grond en heeft de wind in de rug. Andere bouwsystemen zijn zeker niet slecht, maar ik ben van mening dat het voor vrijwel iedere propositie een alternatief zou kunnen zijn. Het zou altijd meegewogen moeten worden in de keuze voor een bouwsysteem. Het laat zich ook perfect combineren met andere bouwmaterialen en geeft een extra dimensie aan de toepassingsmogelijkheden. Inmiddels zijn we zover in de materie en het standaardiseren en ‘hufterproof’ maken van het systeem dat vrijwel iedereen het kan verwerken. Het vereist geen hoogwaardig vakmanschap. Ik verbaas me keer op keer als ik zie dat er bij seriematige woningbouw een gevelsteen omheen gemetseld wordt, dat er handmatig in het werk profielen gesteld moeten worden. Dat is achterhaald. Deze manier van werken is mooi als je een molen gaat restaureren of een oude langgevel boerderij, maar niet voor de uitdagingen waar we nu met z’n allen voor staan.”

KOMO

C3 staalframebouw engineert alles in eigen huis onder KOMO-label en genereert productiefiles vanuit de 3D-modellen. “Daarmee sturen we de machines aan van onze vaste leveranciers”, legt Van Herk uit. “Hier maken wij in huis elementen van variërend voor een luxueuze villa, seriematige woningbouw tot een appartementengebouw. Maar ook optoppingen en gevelsluitende elementen voor hoogbouw. We kunnen aantonen dat optoppen in staalframe 15-20% goedkoper kan dan op de traditionele manier. Op dat niveau hebben we een aantal aansprekende projecten gerealiseerd. Projecten waar concullega’s en andere (prefab) bouwers op afgehaakt zijn, pakken wij met volle overtuiging op, zoals de transformatie van de Pastoor van Arskerk in Delft, het Kristalhuis in Amersfoort en the Diamond House op de Bahama’s. We gaan graag het gesprek aan met ingenieurs, architecten, constructeurs en aannemers, beschikken over een omvangrijke bibliotheek met details en denken graag mee in een passende oplossing in staalframe.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details