Succes dankzij tijdsbesparing en een efficiënte manier van werken
De toenemende complexiteit van projecten en de strenger wordende eisen en verwachtingen zetten staal- en betonbouwers steeds voor nieuwe uitdagingen. Projecten moeten kostenefficiënt en met strakke deadlines worden opgeleverd, waarbij ook rekening moet worden gehouden met aspecten zoals milieu en duurzaamheid. Het belang van slimme oplossingen tijdens het gehele bouwproces, van concept tot productie, wordt steeds groter. BIM is inmiddels een bekende term geworden, maar de oplossingen worden steeds vindingrijker. Door het gebruik van Tekla Structures hebben betonaannemer Stadsbader en specialist op het gebied van construeren met koudgevormde staalprofielen CFP Engineering een oplossing gevonden voor complexe vraagstukken, zoals in volgende praktijkcases wordt uitgelicht. Zij kregen onlangs uit handen van een vakjury voor deze projecten een BIM Award overhandigd.
De Belgische betonaannemer Stadsbader verzorgde een uitbreiding van een GSK-vestiging in Waver. Het bestaande pand is uitgebreid met maar liefst 23.000 m2, verdeeld over zeven bouwlagen. De uitdaging hierbij zat in de complexiteit van het prefab betonskelet gecombineerd met 267 ton aan staal. Met zware uitkragende voorgespannen liggers, waarvan de zwaarste 36 ton weegt, was het monteren geen makkelijke opgave. Om alle ontwerpen, afstemming en communicatie goed te laten verlopen, werd gekozen voor een projectaanpak op basis van BIM, waarbij alle ontwerpen in Tekla Structures zijn samengevoegd. Uiteindelijk zijn ruim veertig IFC-modellen samengevoegd en op elkaar afgestemd. Dit betreft onder meer alle beton- en staalconstructies, als ook alle ter plaatse gestorte structuren, goed voor 3.360 m³ beton, en de secanspalenwanden.
Door te werken met een 3D-model konden alle constructies goed op elkaar worden afgestemd en werden knelpunten snel inzichtelijk en opgelost. Daarnaast ging Stadsbader een stap verder door zelf een planningstool te ontwikkelen. Hierbij werd het cloudplatform Trimble Connect als basis gebruikt en kon de status van elk element in het ERP-pakket visueel worden weergegeven. Hierdoor kon iedereen die op de bouwplaats betrokken was, direct zien wat de status van elk prefabelement was. Bij de jaarlijkse BIM Awards van Construsoft gooide het project hoge ogen bij de onafhankelijke vakjury en werd het tot één van de winnaars bekroond.
De BIM Awards-competitie zorgde voor meer mooie projecten, waaronder één bijzonder staalframebouwproject. Het betreft een vrijstaande woning in Ridderkerk, dat volledig prefab is uitgevoerd. CFP Engineering, specialist in koudgevormde staalprofielen, was verantwoordelijk voor het concept en de volledige werkvoorbereiding, productie én montage van de vrijstaande woning. Hierbij werd gekozen voor een uitwerking met Tekla Structures om met zo min mogelijk handmatig werk en verlies van gegevens alle informatie bij de producerende partijen te krijgen.
CFP Engineering modelleerde alle onderdelen van de woning, zowel de installaties als het beton en de prefabelementen. Dit resulteerde in een BIM-model bestaande uit 120 prefabelementen, die zo zijn geproduceerd dat de volledige constructieve bouw in slechts 7 dagen tijd is gerealiseerd. Het gebruik van prefab staalframebouw was doorslaggevend vanwege de grote maatvastheid van het bouwsysteem. Door verschillende installaties (zoals elektra) direct mee te nemen in het model, was het mogelijk om met slechts enkele koppelingen op de bouwplaats het gehele systeem functioneel te maken. Deze complete wijze van bouwen en denken is ondersteund vanaf kantoor tot bouwplaats door cloudplatform Trimble Connect. Vanaf het begin hebben alle betrokken partijen mee kunnen kijken in het model, wat de kans op fouten heeft geminimaliseerd. Het complete totaalconcept van prefab staalframebouw, in combinatie met de foutloze onderlinge afstemming en het geheel papierloze bouwproces, bracht de jury tot een unanieme beslissing voor de BIM Award.
Tekla Structures en Trimble Connect worden zeer breed ingezet binnen de beton- en staalbouw. Steeds vaker komen opdrachtgevers met uitdagingen die onder tijdsdruk moeten worden gerealiseerd. Het werken met BIM en het steeds verder inzetten van automatiseringsmogelijkheden biedt dan voordelen voor de innovatieve bouwer. De BIM Awards-competitie is slechts een podium om deze processen te presenteren. Lees meer van dit soort verhalen op www.construsoft.nl/BIM, ook wanneer u de eerste stappen gaat zetten in het werken met BIM.