Platform over beton en staal in de bouw
Staalleverancier zet naast duurzame inkoop ook in op volledig duurzame bedrijfsvoering
Op de daken van de verschillende loodsen zorgen ruim 3.100 zonnepanelen voor 30% van de benodigde stroomvoorziening.

Staalleverancier zet naast duurzame inkoop ook in op volledig duurzame bedrijfsvoering

Staal is niet het meest duurzame materiaal. Wereldwijd veroorzaakt de staalindustrie zo’n tien procent van de CO2-uitstoot. Maar we kunnen niet zonder. Daarom is het zaak om de productie en verwerking zo duurzaam mogelijk te maken. KS Service Center zet daarom volop in op de verkoop van ‘duurzaam geproduceerd staal’ dat ook zo gecertificeerd is. “Maar daar stoppen we niet”, vertelt Gregory Rombaut, Sales en Marketingmanager. “We zijn bezig om de hele bedrijfsvoering, van energieverbruik en inkoop tot het slim verpakken en transporteren van stalen coils, kritisch tegen het licht te houden en waar mogelijk de duurzaamste oplossing in te zetten. Wij vinden dat wij als bedrijf in deze sector dit verplicht zijn aan de maatschappij.”

KS Service Center te Moerdijk produceert en levert geslit bandstaal en platen voor hoogwaardige toepassingen. In de vorige editie van Beton & Staalbouw was te lezen hoe de onderneming de toepassing van Green Steel met ketensamenwerking aanpakt. Daarmee stelt KS Service Center klanten in staat om hun Scope 3-emissie aanzienlijk te verlagen. “Maar we moeten tevens naar onze eigen bedrijfsvoering kijken”, begint Rombaut. “We zijn al goed op weg om de interne bedrijfsprocessen te verduurzamen om de Scope 1 en 2-emissies zoveel mogelijk te beperken. In een wereld waar dit de norm aan het worden is en in aanbestedingen steeds meer gaat meewegen, helpen we daarmee ook onze relaties met hun duurzame doelstellingen.”

Sales en Marketingmanager Gregory Rombaut (l) en Managing Director Corné Rottier (r) staan voor een duurzame bedrijfscultuur.

Elektrificatie

De elektrificatie van het complex aan de Apolloweg in Moerdijk is al een eind op weg. Op de daken van de verschillende loodsen zorgen ruim 3.100 zonnepanelen voor 30% van de benodigde stroomvoorziening. “De rest kopen we duurzaam in”, vult Rombaut aan. “Door elektrische koeling en verwarming is het gebouw inmiddels van het gas af. Interne transportmiddelen zijn elektrisch of aangedreven op HVO100 (biodiesel). Restricties van laadgewicht, beschikbaarheid, afstand en prijs verhinderen dat we hier nu kunnen elektrificeren, maar daar werken we zo snel mogelijk naartoe. Ook worden medewerkers gestimuleerd om elektrisch te rijden. Zij kunnen gebruikmaken van oplaadpunten op ons terrein. Verder komt het gros van het ingekochte staal per trein naar Moerdijk. Dat zijn twee treinen per week die veertig vrachtwagens vervangen. Dit scheelt zo’n 2.000 ton CO2-uitstoot. Ter vergelijking is dat de uitstoot van ongeveer 170 huishoudens op jaarbasis in Nederland.”

Treinvervoer voor transporten op bedrijventerrein Moerdijk.

Recycling

Materiaalverbruik ligt uiteraard ook onder de loep bij KS Service Center. “Alles wat we inkopen, houden we tegen het licht en verwerken we duurzaam”, verzekert Rombaut. “Al het hout dat we bij ons transport gebruiken, komt van PEFC-gecertificeerde leveranciers die hout uit duurzaam beheerde bossen verwerken. Houten pallets worden indien mogelijk hergebruikt en als ze aan het eind van hun levensduur zijn, gaan de resten naar een partner die ze versnippert en er geperste pellets van maakt. De signode banden die de coils bij elkaar houden, gebruiken we eveneens opnieuw als dat mogelijk is. Zo niet, dan gaan de banden samen met resten van slitstaal het recyclingtraject in. Zo gaat al ons metalen schroot rechtstreeks retour naar de staalfabrikant, zonder tussenkomst van derde partijen. Hiervoor gebruiken we net als alle andere afvalstromen professionele, gecertificeerde dienstverleners.”

Zware elektrische fork lift voor intern transport.

Cerificeringen

Aan de ene kant probeert KS Service Center klanten te overtuigen net iets meer te betalen voor duurzaam geproduceerd staal en een duurzame bedrijfsvoering en hoe ze met ketensamenwerking een slag kunnen maken in de branche. “Aan de andere kant moeten we allemaal meewerken aan een gezondere wereld en zal de markt steeds vaker duurzaamheid voorschrijven met strengere eisen”, stelt Rombaut. “Voor ons is dit de bedrijfscultuur waar we voor staan. Sinds kort zijn we ISO 14001 gecertificeerd en eind juli wordt de CO2 Prestatieladder certificering bekendgemaakt. Hierdoor zullen wij goed in kaart hebben wat onze totale CO2-uitstoot is op bedrijfsniveau en kunnen wij verder gaan onderzoeken hoe wij deze kunnen verminderen. We gaan door tot de hele bedrijfsvoering helemaal CO2-vrij is.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?