Bijvoorbeeld vanwege de bijzondere, uitkragende woonkamers op de bovenste verdiepingen, die uniek zijn in vorm, afmeting én complexiteit. De staalconstructies van de zogenaamde ‘specials’ zijn geëngineerd en geproduceerd door Oostingh, onderdeel van de ASK Romein bedrijvengroep, dat tevens verantwoordelijk is voor de staalconstructies van de penthouses en rooftop skybar.
Valley Amsterdam omvat de realisatie van drie rechthoekige (woon)torens met een hoogte van respectievelijk 103, 80 en 70 meter en ruimte voor 200 woningen. De torens worden gebouwd op een zevenlaags plintgebouw met kantoren, cultuur, retail en horeca, evenals een drielaagse parkeerkelder. “Aan de basis van de (woon)torens liggen drie betonkernen”, vertelt Kees Oudshoorn, Manager Engineering bij Oostingh. “De unieke vormgeving van het gebouw wordt hoofdzakelijk in prefab beton gerealiseerd. Voor de grote uitkragingen tot wel 10 meter was prefab echter geen optie. In plaats hiervan is gekozen voor hoogwaardige staalconstructies.”
Bouwcombinatie Valley Amsterdam (Boele & van Eesteren | G&S Bouw) gaf Oostingh eind 2018 opdracht voor de engineering en productie van zeven uitkragende ‘specials’. “In nauwe samenwerking met onze opdrachtgever en constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs b.v. hebben wij in circa anderhalf jaar tijd de engineering van de stalen specials verzorgd”, aldus Oudshoorn. “De specials zijn als een soort doosjes aan de prefab constructie opgehangen; een proces dat heel wat voeten in de aarde had. Zo hadden we te maken met complexe en zware staal-betonverbindingen. Al tijdens het storten van de betonnen kernen moesten grote platen met ankers tot op de millimeter nauwkeurig worden ingestort. De toleranties waren dus uiterst scherp. Voor dit project hebben we behoorlijk complexe berekeningen moeten maken, een kolfje naar onze hand.”
Tijdens de bouw van Valley wordt gewerkt volgens een lean-planning, waarin alle sub-milestones staan weergegeven. “Vanwege de beperkte bouwplaatsruimte worden alle materialen bovendien in lean-volgorde geleverd en onmiddellijk verwerkt”, aldus Oudshoorn. “Na de productie zijn onze specials op afroep vanuit onze fabriek in Katwijk naar Amsterdam vervoerd en in elkaar gezet, inclusief bijbehorende staalplaatbetonvloeren. Vervolgens zijn de constructies als één geheel naar de juiste verdieping gehesen en opgehangen, tot een hoogte van maar liefst 90 meter!”
Op de bovenste verdiepingen van Valley zijn penthouses gerealiseerd, waarvoor Oostingh tevens de staalconstructies heeft geleverd. “Bijzonder is ook de rooftop skybar met uitzicht over Amsterdam”, vertelt Oudshoorn. “In deze skybar worden straks verschillende activiteiten georganiseerd, waarvan bewoners geen geluidsoverlast mogen ondervinden. Daarom moest de constructie van de skybar akoestisch ontkoppeld worden van de prefab betonkern, en dit zowel horizontaal als verticaal. Om dit mogelijk te maken, is de staalconstructie als een soort donut om de betonkern ontworpen. De ‘zwevende’ constructie is met behulp van dikke rubberen bokken aan de betonkern gekoppeld. Om de staalconstructie tijdens de montage stabiel te houden, hebben we tijdelijke stabiliteitsvoorzieningen gemaakt. Een flinke uitdaging op 100 meter hoogte, waarin we uitstekend zijn geslaagd!”