02:05
07-01-2018

Stationsgebied Utrecht: geïntegreerde tafelconstructie (GIT) maakt multifunctioneel Platform mogelijk

Stationsgebied Utrecht kent vele voorbeelden van meervoudig ruimtegebruik. Zo wordt het nieuwe gebouw Platform gerealiseerd boven een gecombineerd tram-busstation. Om de ingebruikname van de laatste voorziening mogelijk te maken, terwijl nog aan het Platform wordt gewerkt, diende een stempelvrije/-arme constructie te worden ontworpen met grote overspanningen (11 m). Gelissen Beton deed dat in co-makership met BAM Advies & Engineering en op basis van semi prefab vloeren.

Gelissen Beton ontwikkelde een vloersysteem waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van het gewichtsbesparende Cobiax-systeem, waarbij de Cobiax-modules tijdens de productiefase tussen betonnen dammen in de gewapende betonvloeren worden verankerd. Na de montage op de bouw worden de vloeren – nadat deze zijn voorzien van de benodigde bijlegwapening – afgestort. “Ten behoeve van de geïntegreerde tafelconstructie in Utrecht – ook wel ‘GIT’ genoemd – wordt gebruikgemaakt van het ontwikkelde Cobiax-systeem, omdat wij uit ervaring weten dat dit het beste systeem is voor de realisatie van deze constructie”, zegt technisch commercieel adviseur Marcel Broeders van Gelissen Beton. “Dit vloersysteem kent een gewichtsreductie van twintig procent ten opzichte van traditionele methoden.”


Montage van de semi prefab Damvloer met op de achtergrond Hoog Catharijne.

“In principe is de ‘GIT’ een recht-toe-recht-aan hybride constructie geworden op basis van een stalen hoofddraagstructuur met speciale betonvloeren”, vult projectleider Jeroen van Driel van BAM Advies & Engineering aan. “De uitdaging betrof hier de grote overspanningen in verband met het onderliggende tram-busstation.” De tramverbinding Uithoflijn zou immers al in gebruik worden genomen terwijl de bouw van het Platform nog aan de gang is – of in ieder geval de testfase van de lijn. “Dat hebben wij uiteraard zo veilig mogelijk ingekleed.”

Gecertificeerde constructie
De GIT wordt gerealiseerd op de plek van het voormalige streekbusstation van Utrecht Centraal en sluit aan op het boven de nieuwe fietsenstalling te realiseren Stationsplein Oost. Het Platform is een woongebouw met commerciële voorzieningen (18.500 m²). In mei is hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek begonnen met de bouw van de onderliggende tafelconstructie, feitelijk dus een verhoogd maaiveld. Daartoe is de innovatieve (voorspan) Damvloer ontwikkeld. Broeders: “Er diende een geheel nieuw constructief vloerconcept ontworpen te worden met overspanningen van 11 meter, omdat er weinig gestempeld kon worden. Dat is in eigen beheer gedaan, met een vaste constructeur en op basis van 3D BIM. Met opdrachtgever BAM hebben wij alles laten doorrekenen door een onafhankelijke constructeur en vervolgens ook nog laten beoordelen door KOMO/KIWA. Wij realiseren hier immers een unieke constructie; een combinatie van infra en utiliteitsbouw, waarbij uiteraard de veiligheid niet in het geding mag komen.” Hiermee heeft Gelissen Beton tegelijkertijd het KOMO Attest ontvangen voor dit nieuwe vloersysteem, genaamd ‘Damvloer’.


De halffabrikaten worden op locatie voorzien van bijlegwapening en afgestort.

Duurzaam systeem
De Damvloeren worden als betonnen halffabricaat in opdracht van Gelissen Beton geproduceerd, inclusief wapening en indien nodig met Cobiax-modules. “Het Cobiax-systeem wordt bij ons in de vorm van halve schalen aangeleverd en vervolgens verwerkt tot complete modules, die tijdens het productieproces worden verankerd in de semi prefab vloeren.” Deze halffabricaten kunnen op afroep worden aangevoerd vanuit de productielocatie, en in Utrecht worden gemonteerd. “De vloeren worden daarna verder op het werk verwerkt en afgestort”, aldus Broeders. Karsten Pfeffer, managing director van Cobiax: “Ons vloersysteem wordt wereldwijd toegepast, onder meer in hooggekwalificeerde, duurzame gebouwen. Het lage gewicht van de constructies, onder andere bereikt middels besparing van beton, zorgt voor een grote reductie in CO2-emissie. Ook op transportgebied is onze productiemethode duurzaam te noemen en bovendien kostentechnisch efficiënt. Omdat voor de productie kan worden volstaan met de aanvoer van halve schalen zijn er immers minder transportbewegingen nodig.” In Nederland is het Cobiax-vloersysteem in meerdere gebouwen te vinden.

Bouwinfo
Hoofdaannemer
BAM Bouw en Techniek Regio Midden
Leverancier Gelissen Beton
Vloersysteem Damvloer i.c.m. Cobiax
Constructeur BAM Advies & Engineering
Realisatie tafelconstructie (GIT) mei – oktober 2017

Tekst: Jan-Kees Verschuure Beeld: Gelissen Beton

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners