Platform over beton en staal in de bouw
Stevige kost voor bouwploeg huisvesting Maritieme Academie Harlingen
Vlnr: Friso-directeur Henk Dedden, Uitvoerder bouwplaats Gerard Siemensma, Beleidsadviseur Huisvesting Marieke Jansen, MAH-directeur Arjen Mintjes.

Stevige kost voor bouwploeg huisvesting Maritieme Academie Harlingen

Vanmorgen werd er op de Maritieme Academie in Harlingen een mijlpaal gevierd. Het hoogste punt van de nieuwbouw huisvesting werd namelijk bereikt. De afgelopen maanden is er op het bouwterrein met succes en volgens planning beton gestort, zijn er vloeren gelegd en muren geplaatst. Het goede verloop is mede te danken aan de prettige samenwerking met Aannemingsmaatschappij Friso, onderdeel van Friso Bouwgroep uit Sneek. Een goede reden voor de school om de bouwploeg en onderaannemers eens in het zonnetje te zetten.

In het nog nieuw te bouwen restaurant liet ruim 60 man bouwpersoneel zich het captains’ dinner goed smaken.

De viering van het hoogste punt werd nu eens niet traditioneel op hoogte, maar vanaf de begane grond gedaan. Beleidsadviseur Huisvesting Marieke Jansen (Dunamare Onderwijs), directeur Arjen Mintjes (Maritieme Academie Harlingen) en directeur Henk Dedden (Friso Bouwgroep) plaatsten officieel een vlaggenstok met vlag. Met liftdak en al werden de drie vlaggen vervolgens met behulp van een grote bouwkraan zo’n 20 meter de lucht in getild. Directeur Henk Dedden: “De bouw en maritieme sector verschillen niet veel van elkaar en we leren elkaar door dit project nog beter kennen. De jeugd die hier komt wonen leert meer dan alleen bootje varen, is technisch onderlegd. Wij bouwen dus, mochten zij in de toekomst voor ander beroep kiezen, ook aan onze eigen toekomst.”

Na de officiële handeling werd door de eigen keuken van de Maritieme Academie Harlingen een stevige lunch met een maritiem tintje aangeboden, het oer-Hollandse captains’ dinner. Op de plaats van het nog te bouwen nieuwe restaurant werd voor de verschillende metselaars, voegers, elektriciens en timmermannen een pop-up bouwrestaurant ingericht. De maaltijd met kapucijners, spek, mosterd en zilveruitjes viel in de smaak.  

De nieuwbouw huisvesting met op de achtergrond het schoolgebouw van de Maritieme Academie Harlingen. Fotograaf: Joachim de Ruijter

Johan Visser en zijn collega koks zijn het wel gewend om voor grote groepen te koken. Drie maaltijden per dag gaan er dagelijks door de handen van het keukenpersoneel voor de 150 inwonende leerlingen en studenten op de huisvesting. “Het bedenken van gezonde en lekkere maaltijden is iedere week weer een leuke uitdaging. En dat gaan we in het nieuwe restaurant natuurlijk weer doen.”

Directeur Arjen Mintjes is blij met de vooruitgang. “We zijn er met elkaar trots op dat we, zonder al teveel tegenslagen, al zover zijn gekomen met dit project. En met deze mijlpaal zijn we weer een stapje dichterbij de oplevering in maart 2024. Met een moderne huisvesting met veel persoonlijk comfort verwachten we nog meer vmbo-leerlingen en mbo-studenten naar onze maritieme opleidingen te trekken. Zij hebben daarna 100% kans op een mooie baan en goedbetaald werk.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details