Platform over beton en staal in de bouw
Projecten

Stofvrij koppen snellen op de Blankenburgverbinding

Op de Blankenburgverbinding bewijst Blijleven Koppensnellers maar weer eens dat het koppensnellen van funderingspalen toch echt een vak apart is.

Koppensnellen-Blijleven-858744kopie

28 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Met een gloednieuwe kraan en een kraker mét stofverneveling wist het familiebedrijf gefaseerd 580 funderingspalen te snellen op één van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Volledig ingepast in de planning van opdrachtgever BAAK en balancerend op bokken en schotten op 150 centimeter boven de werkvloer. Net voor het ter perse gaan van deze editie van GWW scoorde Blijleven Koppensnellers een vervolgopdracht: een extra 3.600 palen snellen.

Koppensnellen is van oudsher een zwaar en arbeidsintensief werk, maar Blijleven Koppensnellers heeft het tot een ware kunst verheven. “Het inzagen gaat tegenwoordig machinaal, de palen worden hydraulisch gesneld met stofverneveling en het puin wordt met een kraantje opgeschept”, legt John Blijleven uit. “Van stofoverlast door het koppensnellen is dan ook geen sprake meer. We zijn het eerste bedrijf in Nederland met een zelf ontwikkelde stofverneveling op al onze 40 palenkrakers. Helaas heeft het voorkomen van stof nog niet de prioriteit van elke aannemer, ondanks dat het een verplichting is. Gelukkig weet BAAK het wel te waarderen.”

Blijleven Koppensnellers is op de Blankenburgverbinding voornamelijk actief geweest met het koppensnellen van de palen voor de toerit van de Hollandtunnel. “We hebben de vierkante prefab palen vk450 (met acht of twaalf wapeningsstaven, rond 25 millimeter) tussen de 1 à 2 meter gesneld vanuit een flexibele werklocatie op bokken en schotten. Daarbij hebben we de planning van de aannemer gevolgd. In dit geval kon BAAK niet alles tegelijk uitgraven. Dat zou de grond doen openbarsten. Het uitgraven is dus gefaseerd uitgevoerd, net als het koppensnellen. De kraan is de put niet uit geweest. Dat is onze kracht: we zijn als bedrijf heel flexibel. Al met al kijken we terug op een goed verlopen project. Het is altijd prettig samenwerken met infra-aannemers.” En dat blijkt wederzijds, want het innovatieve familiebedrijf mag ook aan de andere kant van de Hollandtunnel nog eens 3.045 palen snellen (eveneens vk450) en nog eens 625 palen van hetzelfde type bij de toerit naar de Maasdeltatunnel.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details