Platform over beton en staal in de bouw
‘Strak, ‘naakt’ beton in al zijn natuurlijke schoonheid’

‘Strak, ‘naakt’ beton in al zijn natuurlijke schoonheid’

Een interview met Bert Schauwvlieghe, bestuurder en projectleider van Elbeko.

Waar staat Elbeko voor?

“Elbeko is een algemeen aannemer en bouwpromotor, ruim 50 jaar geleden gesticht door mijn grootvader. We focussen ons op de residentiële markt. Door onze knowhow en het consequent nastreven van kwaliteit bevinden we ons in wat je het top- en subtop-segment zou kunnen noemen. Onze projecten situeren zich quasi uitsluitend in Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams Brabant. Elbeko telt een zestigtal werknemers, waarvan twintig kantoormedewerkers en een veertigtal medewerkers in het veld. We beschikken over eigen metselaars, ijzervlechters en bekisters. Stabiliteitsstudies worden uitbesteed, maar we hebben onze eigen calculators, tekenaars interieurarchitecten en projectleiders.”

Kun je het project Silvae kort omschrijven?

“Silvae is een residentieel gebouwencomplex met 24 appartementen geïntegreerd in een park. Het complex bestaat uit drie meerlaagse gebouwen die rusten op één gemeenschappelijke kelder. Het gaat om een high end residentieel project waar zichtbeton op verschillende plaatsen wordt toegepast. Meer specifiek alle wanden in boomschorsmotief of houtnerfstructuur, terrassen in wit zichtbeton en de trappenkernen.”

(Beeld: Bicher Stichelhout)

Met welke uitdagingen werd je geconfronteerd tijdens de bouwfase, met name bij het toepassen van zichtbeton?

“De grootste uitdaging bij zichtbeton is het schoon houden van de wanden na het storten van het beton. Je wilt immers vermijden dat tijdens de bouwfase, zeker wanneer je tijdens de winter doorbouwt, roeststrepen of andere vervuiling op de wanden ontstaat. Door het toepassen van verzinkte wachtwapening vermijd je roestvorming op wanden die een tijdlang blootgesteld worden aan belastende klimatologische omstandigheden. Daarnaast hadden we hier te maken met terrassen met horizontale wapening. Als we onbeschermd wapeningsstaal zouden gebruiken, ontstaat er roest dat zich mengt met het gestorte witbeton. Resultaat: witbeton met roestvlekjes, en dat is nu niet meteen wat we de klant zich heeft voorgesteld (lacht).”

Wat zijn voor jou de voornaamste redenen om voor verzinkte wapening te kiezen?

“Eén van de grote voordelen van verzinkte wapening is de uitstekende hechting tussen het beton en de wapening, waardoor je met andere veiligheidsfactoren kunt rekenen. In feite werken we in quasi al onze projecten waarbij we als bouwpromotor optreden met thermisch verzinkt wapeningsstaal voor het zichtbeton. Als we algemene aannemer zijn, adviseren we onze klanten om dezelfde keuze te maken, ondanks de meerprijs t.o.v. onbehandeld wapeningsstaal. We wijzen de klant erop dat, indien hij ondanks ons advies kiest voor onbehandelde wapening, de eventuele roestvorming op het zichtbeton niet aan Elbeko kan worden aangewreven. Je kunt natuurlijk als bouwheer het risico nemen, maar besef wel dat je eventueel achteraf je wanden in zichtbeton moet schilderen om de roestvorming te ‘verdoezelen’. Bovendien is een geschilderde wand esthetisch niet vergelijkbaar met een mooie, niet-geschilderde betonwand.”

Zijn er specifieke voorbereidingen nodig op de bouwplaats, indien je met thermisch verzinkt wapeningsstaal werkt?

“Je moet vooral je wapening netjes opslaan maar voor het overige is er geen verschil met onbehandelde wapening. Een kleine tip: zorg ervoor dat je met verzinkte binddraad werkt.”

Kun je met een dunnere betondekking werken indien je thermisch verzinkte wapening toepast?

“In theorie zou dat kunnen dankzij de optimale bescherming van je wapening, maar besef wel dat bij een te kleine betondekking het patroon van het wapeningsstaal zich zal aftekenen op de betonhuid. Voor zichtbeton heeft dat dan ook weinig zin.”

Laten we het over het project VILLA ED hebben. Welk beton is hier toegepast?

“VILLA ED is een residentiële woning, bestaande uit twee delen. Enerzijds een oude gerenoveerde schuur, anderzijds een nieuwbouwgedeelte. in de schuur zijn alle vloeren uitgevoerd in gepolijst beton. Voor de paden is gekozen voor uitgewassen beton (of: uitgeborsteld beton).”

En waar werd thermisch verzinkt wapeningsstaal toegepast?

“Alle wapeningsstaal in het gepolijst beton, of het nu om dorpelprofielen of bijwapening ging, is verzinkt. In de mezzanino, een betonplaat van circa 6 bij 7 m met een dikte van 18 cm, werd ook verzinkte wapening toegepast. In de plaat zitten zowel elektriciteit, vloerverwarming en verlichtingsarmaturen verwerkt. De onderkant heeft een houtnerfstructuur, de bovenkant is gepolijst. De kelder van de woning bestaat uit wanden in zichtbeton bestaande uit planken beton met wisselende breedtes. De wanden zijn 3,5 m hoog en volledig met verzinkte wapening uitgevoerd. Het resultaat is strak, ‘naakt’ beton in al zijn natuurlijke schoonheid. Alle wachtwapening in de kelder is verzinkt om dezelfde reden als bij het project Silvae.”    

Tekst | Zinkinfo Benelux   Beeld | Elbeko

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details