Platform over beton en staal in de bouw
Suzan Danielbrug nadert voltooiing
Het brugdek op de pijlers.

Suzan Danielbrug nadert voltooiing

Het studiewerk werd uitgevoerd door bureau Greisch; metaalconstructiebedrijf Aelterman en Jan De Nul Group stonden in voor de bouw, samen met een aantal onderaannemers. Het werd een vrij unieke realisatie omdat, met het oog op een minimale impact op de omgeving, zeer compact moest worden gebouwd. De brug wordt enkel toegankelijk voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer.

Met de Suzan Danielbrug beoogde bouwheer Beliris een vlotte en snelle verbinding tussen de Havenlaan en Willebroekkaai, ter hoogte van Tour & Taxis. Het project is belangrijk in het kader van een verdere ontwikkeling en ontsluiting van de site Tour & Taxis en de recreatieve havenzone van Brussel. Het betreft hier een boogbrug van het type ‘Bow String’ waarbij stalen bogen het gewicht van het brugdek dragen.

Lossen van het binnenschip.

Indrukwekkende constructie

De Suzan Danielbrug bestaat uit een centraal brugdek van 60 m met een aanbrug van 30 m aan weerszijden, plus een helling van 80 m. Hiermee komt de totale lengte van de constructie op 200 m. Voor de veiligheid werd het brugdek opgesplitst in twee afgescheiden delen. Een strook van 7 m breed is voorzien voor het openbaar vervoer en een 6 m brede zone is bestemd voor fietsers en voetgangers. Het voetgangersgedeelte, met houten loopvlak, wordt aangebracht op een uitkraging in het beton. De hele constructie weegt ruim 1.200 ton, waaronder ongeveer 290 ton voor de stalen bogen en de twee pijlers. De rest is beton.

Drukke activiteit op de site.

Compact voor een minimale impact

Eén van de hoofdvereisten was dat de impact op de omgeving zo klein mogelijk moest zijn. Dit is ook één van de redenen dat de studie- en voorbereidende fase zoveel tijd in beslag namen. De uiteindelijke realisatie, na talloze aanpassingen, wijkt dan ook sterk af van het initiële concept. Mark Van Overbeke van Aelterman vertelt: “Precies omwille van de minimale impact werd het een bijzonder lage constructie voor een brugdek van 60 m lang. De grote bogen zijn slechts 4 m hoog, wat vrij uitzonderlijk is. Dit had dan ook zijn weerslag op de gebruikte staalsoorten (S355, S460 en S690), plaatdiktes en lasvolumes.”    

Bram Van Renterghem van Jan De Nul Group: “Ook voor ons bedrijf hield het architecturaal concept de nodige uitdagingen in. Door het compacte ontwerp en de integratie van de staalstructuur is de beschikbare ruimte voor naspanning en wapening zeer beperkt en werd met bijzonder strenge toleranties gewerkt. Ook de integratie van de inox voetgangersstructuur met daarop een dek in tropisch hardhout aan de brug is onderhevig aan zeer strenge toleranties. Om hieraan te voldoen, zal gewerkt worden met een soort kliksysteem voor de inox- en houten onderdelen. Deze structuur wordt op voorhand volledig geassembleerd en ter plaatse in een uitkraging gemonteerd.”

Plaatsen van de bogen.

Gefaseerde opbouw

De stalen bogen werden geprefabriceerd in 4 stukken van elk 55 tot 65 ton. Samen met de pijlers werden deze aangevoerd via een binnenschip vanuit de Aelterman werkplaatsen aan het Kluizendok in de Gentse Haven. Jan De Nul Group stond in voor de voorbereidende werkzaamheden, de funderingen, de bouw van de 3 overspanningen van het brugdek, de landhoofden, de verlichting, het voetgangersgedeelte, de 2 zijoverspanningen in beton en alle eindafwerkingen zoals wegenis, leuningen en verlichting.

Voor de bouw van de hoofdoverspanning werd één zijde van de brug op pontons geplaatst en zo naar de overkant gebracht. Ook 8 van op afstand gestuurde platformwagens werden hierbij ingezet. Kraanbedrijf Sarens uit Londerzeel voerde deze werkzaamheden uit in onderaanneming, onder supervisie van Jan De Nul Group en in samenwerking met de Haven van Brussel.

Nadien werd de brug gesteund op voorlopige pijlers. Om hinder op de waterweg te beperken, werd de brug in nauwelijks 2 dagen geplaatst. In een verdere fase worden de 2 aanbruggen, overspanningen van elk 30 m, gebouwd op de kaaien en aangesloten op het centrale brugdek. Pas na de bouw van de zijoverspanningen komt de brug te rusten op permanente pijlers. De laatste fase omvat het asfalteren van het brugdek en het aanbrengen van leuningen en verlichting.

Jan De Nul Group geeft al zes generaties lang vorm aan water en land. Wereldwijd verlegt ze de grenzen in maritieme, civiele en milieuprojecten. Door een creatieve en innovatieve aanpak behaalt ze duurzame en succesvolle resultaten. In 2020 realiseerde ze een omzet van 1,9 miljard euro met meer dan 6.000 medewerkers.

Aelterman bv uit Gent is een dynamische en familiale KMO met uitgebreide knowhow op vlak van staalconstructies. Het bedrijf is gespecialiseerd in stalen bruggen, sluisdeuren, stuwdeuren, kraanonderdelen en aanverwante gelaste constructies voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details