01:52
20-03-2015

taipei | National Kaohsiung Center for the Arts

Het National Kaohsiung Center for the Arts is een immens bouwwerk. Maar liefst 141.000 vierkante meter beslaat het culturele centrum in Taiwan; 225 bij 156 meter in grondvlak. Een overkapping verenigt vier gebouwen en golft tot 38 meter hoog boven de operazaal. Andere ‘heuvels’ zijn zichtbaar boven de theaterzaal en de concertzaal. De vorm refereert naar de lokale Banyan bomen met uitlopende kruinen en aaneengesloten bladerdekken. Mecanoo architecten maakte het ontwerp. De stalen huid werd geëngineerd door Vuyk Engineering en vervaardigd door Central Industry Group. 1.520 ton staal, ondersteund door veren, biedt weerstand tegen typhonen.

Het culturele centrum in Kaohsiung, ook wel Banyan Plaza genoemd, is in internationale samenwerking tot stand gekomen. Mecanoo Architecten uit Delft en Central Industry Group werkten samen met lokale partijen, die de cultuur, de taal en het klimaat ter plaatse kennen. Het imposante bouwwerk geeft de stad, waar meer dan twee miljoen inwoners wonen, nieuw elan. Banyan Plaza is een culturele hotspot, biedt beschutting en heeft allerlei voorzieningen zoals winkels en horeca.
De locatie is een voormalig militair terrein dat is omgevormd tot park. Dit landschap van Banyan bomen, met brede kruinen en aaneengesloten bladerdekken, vormde een inspiratiebron voor de ontwerpers. “De golvende overkapping geeft net zoals een bladerdek beschutting”, zegt projectdirecteur Friso van der Steen van Mecanoo. “Verschillende materialen passeerden de revue bij het uitwerken van het ontwerp. Uiteindelijk werd gekozen voor een staalconstructie en bekleding, vanwege de vormvrijheid van het materiaal. Een betonconstructie zou veel zwaarder en duurder zijn en tijdrovender om te maken. Wel is er beton toegepast in de onderbouw.”

Krachten dempen
De twee meter hoge 3D-stalen dakconstructie is opgebouwd uit buisprofielen en overvleugelt de operazaal (2.250 stoelen), de concertzaal (2.000 stoelen), de theaterzaal (1.250 stoelen) en de zaal voor kamermuziek (470 stoelen). “De zalen vormen de vier ‘stammen’ van de Banyan Plaza”, zegt Van der Steen. “De publieke functies zoals restaurants, winkels en bibliotheek zijn hier rondom geplaatst, in de ‘kruinen’ en op maaiveldniveau. Dakopeningen zorgen ervoor dat diep in het gebouw daglicht binnenkomt. Doorkijkjes prikkelen de nieuwsgierigheid van de passanten. Waar het grote dak naar beneden golft, is een openluchttheater.”

Het ontwerp is in 3D gemodelleerd (Rhino, Digital Project, Nupas Cadmatic). De stalen huid werd geëngineerd en gebouwd door CIG Architecture B.V., die onderdeel uitmaakt van de Central Industry Group uit Groningen. Het Groningse bedrijf ging een partnership aan met Ching Fu Shipbuilding uit Kaohsiung voor de prefabricage en montage. Business Unit Manager Sander de Haan: “We raakten in 2008 betrokken bij dit project. Toen werd er gezocht naar de materialisatie van de dubbelgekromde gebouwhuid. De keuze viel op staal. De 23.000 m² bekleding heeft een plaatdikte van 6 millimeter. Vooraf aan montage worden verstijvingsribben op de platen gelast. Ook krijgt de huid vooraf voorzieningen voor hijspunten voor de installatie, maar ook openingen voor lichtspots. De staalbekleding wordt via een verende verbinding aan de hoofddraagconstructie verankerd. Dit is om de windbelasting van typhonen te absorberen. Er verrijst een bijzonder bouwwerk. Dat qua bouwtechnieken refereert naar de havenfunctie met haar scheepsbouwtraditie van Kaohsiung.”

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen Beeld: Mecanoo architecten

Bouwinfo
OPDRACHTGEVER
Ministry of Culture, Taipei, Taiwan – Preparatory Office Wei-Wu-Ying
Center for the Arts, Taipei (Taiwan)
ONTWERP
Mecanoo architecten, Delft
LOKALE ARCHITECT
Archasia Design Group, Taipei (Taiwan)
ADVIES CONSTRUCTIE
Supertech, Taipei (Taiwan)
ADVIES STALEN HUID
Vuyk Engineering, Groningen
GEVELBOUW
CIG Architecture, Groningen i.s.m. Ching Fu, Kaohsiung (Taiwan)
BVO
141.000 m²
BOUWPERIODE
april 2010 – medio 2016
BOUWSOM
circa 220 miljoen euro

beton en staalbouw partners