Platform over beton en staal in de bouw
Tekensoftware voor een efficiënte staalproductie

Tekensoftware voor een efficiënte staalproductie

Met de intuïtieve en gebruiksvriendelijke tekensoftware Parabuild is het tekenen van gedetailleerde staalstructuren in 3D gemakkelijk en snel voor elke gebruiker, zelfs voor de minder geoefende tekenaar. De software genereert vanuit dit 3D-model automatisch kwalitatieve werkplaatstekeningen, stuklijsten en DXF- en DSTV-bestanden voor de aansturing van de productie. De software zorgt ervoor dat meer automatisatie en dus efficiëntiewinsten op de werkvloer niet verloren gaan in de tekenkamer. Rudy Joris van Parabuild praat ons bij over twee grote nieuwe functionaliteiten in de software die resulteren in een nóg efficiëntere productie: 3D-lassen en lay-out markering.

Een project getekend door Euro Buro Construct met Parabuild. Dit is een foto van de constructie en een afdruk van het project in Parabuild.

Parametrisch

De software van Parabuild is gericht op het zo efficiënt mogelijk tekenen van gedetailleerde staalstructuren in 3D. “Het is het enige staalconstructie tekenprogramma dat het mogelijk maakt staalstructuren te tekenen die volledig gedefinieerd worden door geometrische regels”, zegt Joris. “Verbindingen en macro’s gedefinieerd in templatetekeningen kunnen hergebruikt worden in elk project om repetitief werk te automatiseren. Dat geldt ook voor hele structuren, spanten, windverbanden, gevelbekleding, trappen, … Dit betekent dat het mogelijk is om Parabuild te personaliseren zonder het inhuren van een programmeur of het schrijven van ingewikkelde code.”

Parabuild heeft een bibliotheek van honderden standaard staalbouwverbindingen. “Het tekenen van verbindingen is een kwestie van de staalprofielen selecteren en de software stelt alleen de geldige types voor in die situatie”, legt Joris uit. “De verbinding wordt onmiddellijk getekend en eventuele wijzigingen worden direct weergegeven op het 3D-model. Het tekenen van een volledig gedetailleerde staalconstructie is makkelijker dan ooit.”

Werktekeningen en CNC

Het 3D-model van de staalconstructie wordt als basis gebruikt om automatisch werkplaatstekeningen, stuklijsten, CNC- en IFC-bestanden te genereren. Overzichtsplannen, goedkeuringsplannen, enz. zijn gemakkelijk aan te maken en verbonden met het 3D-model. Bematingen en benoemingen worden automatisch toegevoegd aan werktekeningen en geavanceerde optimalisatie algoritmes zorgen voor een goede plaatsing, zodat de werktekeningen duidelijk en leesbaar zijn. Deze automatisatie resulteert in correcte tekeningen en vermijdt fouten.

Een verzonken hoeklas kan automatisch gekozen worden door AutoWeld en is instelbaar bijvoorbeeld vanaf een bepaalde dikte of in specifieke situaties.

3D-lassen

Een nieuwe functionaliteit binnen Parabuild is 3D-lassen. “Een traditionele hindernis bij het modelleren van lassen is de hoeveelheid tekenwerk dat dit meebrengt voor de tekenaar”, weet Joris. “Om dit een stuk sneller te laten gaan, hebben we de AutoWeld engine gemaakt. De tekenaar kan ook hier een volledige set van regels definiëren, wederom zonder te programmeren. Verschillende lastypes en -afmetingen kunnen automatisch worden toegewezen door regels op basis van een grote variatie aan modelinformatie zoals plaatdikte, hoek, structurele types en nog veel meer. AutoWeld zal met de standaard Parabuild-regels de meeste structurele lassen al automatisch tekenen. Deze regels kunnen ook als basis worden gebruikt voor aangepaste regels, die zorgen voor lassen die de gewoontes volgen van de eigen werkplaats. Visualisatie van de lassen zal de gebruiker helpen bij het bepalen van problematische lassituaties en lassen met een verkeerde, vaak te grote maat. Dat alles zorgt voor kortere lastijden op de werkvloer en een zuinigere las.”

Lassymbolen worden automatisch getekend bij het genereren van de werkplaatstekeningen. “Stuklijsten van de lassen van een project kunnen helpen bij het schatten van het laswerk en plannen van de lassers. De 3D-lasobjecten kunnen ook fabricagegegevens bevatten en een uniek nummer krijgen voor trackingdoeleinden. In de nabije toekomst willen we deze mogelijkheden uitbreiden met ondersteuning voor robotlassen.”

Een project getekend door Vandaele Construct met Parabuild. Dit is een foto van de constructie in aanbouw en een afdruk van het project in Parabuild.

Automatische lay-out markering

De software maakt zoals gezegd volledig automatisch DXF- en DSTV-bestanden voor het geautomatiseerd boren, zagen en markeren van onderdelen. Ook automatische scribing is mogelijk, wat manueel afmeten en etsen/krassen overbodig maakt en zorgt voor tijdswinst. 

“In recente versies van onze software zijn de functionaliteiten voor het scriben enorm verbeterd”, geeft Joris aan. “Contouren van gelaste onderdelen kunnen volledig, gedeeltelijk of via centerpunten toegevoegd worden. Zijn de onderdeelnummers van die gelaste onderdelen gewenst, dan zoekt de software automatisch een geschikte locatie voor die benoemingen. Maar we gaan nog verder. Aangezien de locatie van gaten zeer belangrijk is, kan in de nieuwste versie op het basiselement én het aangelaste element een lijntje of punt in het verlengde van de gaten toegevoegd worden. Zo moet de lasser enkel zorgen dat die markeringen uitgelijnd zijn.”

Om tijdverlies tijdens de productie te beperken, kan men voortaan voor elke situatie de scribinginstellingen kiezen: bijvoorbeeld op het hoofdprofiel met centerpunten werken en op platen met lijntjes aan de hoeken of bij bepaalde types elementen minder of geen contouren plaatsen. “Er zijn zeer veel verschillende filters mogelijk, zodat de gebruiker per unieke situatie kan kiezen welke contouren nodig zijn en dat wordt dan automatisch toegepast.”

Voorbeeld met efficiënte centerpunt markeringen op profielen voor de matchlijnen voor gaten. Voor platen werden de contours verminderd tot hoeklijntjes en werden nummers en matchlijnen behouden. (Links 3D, rechts CNC-output).

No-code

Verbindingen worden in Parabuild dus niet geprogrammeerd zoals in klassieke tekenprogramma’s, maar in templatetekeningen gedefinieerd met geometrische regels tot parametrische modellen. “Op die manier wordt veel manueel modelleerwerk vermeden en kun je ook veel efficiënter wijzigingen achteraf doorvoeren. Als de liggers veranderen in een parametrische verbinding, gaat de verbinding automatisch mee. Bij het detailleren van staal is het van belang om zeer veel geometrieën zo snel mogelijk te kunnen tekenen. De complexiteit zit hem niet zozeer in elk individueel element, maar in de hoeveelheid van elementen bij elkaar die het totale model complex maken. Daarom genereert Parabuild zoveel mogelijk automatisch en dat trekt zich ook door in de meest recent toegevoegde functionaliteiten, 3D-lassen en automatische scribing. In de toekomst plannen wij deze visie van no-code automatisatie ook verder door te trekken naar de andere functionaliteiten in Parabuild.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details