Platform over beton en staal in de bouw
Nieuws

Tekort van personeel in de bouw

vrouwen

16 september 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De bouw telde in het tweede kwartaal van 2019 ruim 18.400 vacatures. De bouw heeft van alle sectoren het hoogste aandeel van moeilijk vervulbare vacatures. Anno 2019 is het personeelstekort nog steeds enorm. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw wordt de krapte op de arbeidsmarkt in 2020 nog groter. Het personeelstekort is het grootst bij woningbouwers en wegenbouwers. Een derde van de wegenbouwers moet begin 2019 werk laten liggen omdat er te weinig personeel is. Bij utiliteitsbouwers is dat 11 procent.

Naar welke beroepen is veel vraag?

Metselaars, voegers, stukadoors en installateurs zijn hard nodig. Het UWV noemt nog een rijtje gewilde beroepen op: elektriciens, installatiemonteurs, bouwkundig tekenaars en ingenieurs, schilders, asbest-verwijderaars en dakdekkers.

Meer vrouwen in de bouw

De strijd om personeel is fors. Door betere arbeidsvoorwaarden en een beter HRM-beleid van bouwondernemingen kan de sector meer mensen aan zich binden. Vrouwen bijvoorbeeld. Het imago van de branche speelt daarbij een belangrijke rol. Werk aantrekkelijker maken door goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden, maar ook door het bieden van modieuze persoonlijke beschermingsmiddelen. Doordat steeds meer vrouwen in de bouw gaan werken, wordt ook anders gekeken naar comfort en uitstraling. Veiligheidsschoenen kennen bijvoorbeeld een specifieke uitvoering voor vrouwen.

Hippe persoonlijke beschermingsmiddelen

De meest verstrekte beschermingsmiddelen op het gebied van veiligheid zijn handschoenen, schoenen, klompen en hoofdbescherming zoals de veiligheidshelm die op een bouwplaats altijd verplicht is. Modemerken hebben zich ook op deze markt gestort en bieden een ruim assortiment van vooral veiligheidskleding en schoenen. Beschermende producten kunnen veilig, degelijk en tóch vrouwelijk en comfortabel zijn, bijvoorbeeld een hippe dames overall, een sterke werkbroek, blitse veiligheidslaarzen, of een te gekke klomp.

Hoewel het aantal vrouwen op bouwkundige en technische opleidingen langzaam toeneemt, heeft de bouw nog steeds het beeld van een mannencultuur. Het imago van gespierde, ruige mannen met naaktkalenders in de schaftkeet mag veranderen. In Nederland werken veel minder vrouwen in de techniek dan in de rest van Europa. Met 18% staat Nederland op de laagste plaats. Hier kan nog een grote inhaalslag worden gemaakt.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details