Platform over beton en staal in de bouw
Ter plaatse storten van zwevende trappen: Nederlandse hotelketen gaat voor Belgisch maatwerk in beton
Ondersteuning van de bekisting.

Ter plaatse storten van zwevende trappen: Nederlandse hotelketen gaat voor Belgisch maatwerk in beton

Het Van der Valk Hotel Best-Eindhoven is volop in aanbouw, met geplande opening in 2022. De kenmerkende blikvangers in veel nieuwe Van der Valk vestigingen zijn de indrukwekkende betonnen trappen in de lobby. Door hun ontwerp en formaat kunnen deze enkel ter plaatse gestort en afgewerkt worden.

Dit is reeds de vierde Van der Valk vestiging waar Tom Hermans BV uit het Belgische Hoogstraten voor de maatwerktrappen aangezocht werd. Een dergelijke opdracht kan immers slechts door een zeer gespecialiseerd bedrijf tot een goed einde gebracht worden.

Huzarenstukje

Concreet betreft het hier twee centrale, halfronde draaitrappen met bordessen, van het souterrain naar het gelijkvloers en van het gelijkvloers naar de eerste verdieping. Beide trappen zijn enkel bevestigd aan de verdiepingsvloeren en twee zijdelingse kolommen. Hierdoor zijn ze zo goed als zelfdragend. De trappen overbruggen een hoogte van 8,8 meter, hebben een breedte van 3 meter en een diameter van 13,4 meter.

Omwille van de vereiste stevigheid bij een dergelijke constructie werd elke trap voorzien van maar liefst 3 ton wapening.  Samen met de 26 kubiek beton is dit goed voor een totaalgewicht van 68,4 ton. Het hele project, van voorbereiding over bekisting en storten tot en met het uitharden en ontkisten spreidde zich uit over een periode van slechts 3 maanden. Een waar huzarenstukje dat de vaklui van Tom Hermans BV op hun palmares kunnen schrijven.

Links: Ontkiste trap. | Midden: Opbouw van de bekisting. | Rechts: Afgewerkte bekisting.

Van ruw- naar zichtbeton

In 2010 is Tom Hermans, zaakvoerder, op zelfstandige basis ingestapt in het toenmalige bedrijf van zijn stiefvader.  De hoofdactiviteit bestond uitsluitend uit het plaatsen van bekistingen voor ruwe trappen.  In 2016 nam Tom Hermans de zaak volledig over.

Vanuit zijn fascinatie voor beton en architectuur begon hij zich meer en meer te specialiseren in zichtbeton.  In eerste instantie voor trappen maar later ook voor keukenbladen, receptiedesks, portalen en andere interieurstukken in beton.

Nieuwe technologieën

In 2019 volgde Tom Hermans in het buitenland een opleiding voor het werken met glasvezelversterkt beton.  Doordat dit beton slechts 2,5cm dik is, wordt er een enorme gewichtsbesparing gerealiseerd waardoor de productie van prefab stukken in het atelier sterk vereenvoudigd wordt. De plaatsing van deze stukken gebeurt dan ook meestal in minder dan één dag. Ook wat betreft kleur en vormgeving zijn de mogelijkheden hier quasi oneindig.

Flexibiliteit

Inmiddels zijn we bijna 11 jaar verder en is de vroegere eenmanszaak uitgegroeid tot een vennootschap met 6 voltijdse medewerkers en een aantal vaste onderaannemers. Ze zijn momenteel het enige bedrijf in de sector dat met meerdere ploegen werkt, waardoor ze flexibel kunnen inspelen op de wensen van de klant. Het laat hen ook toe om grotere werven aan te pakken, zoals deze bij Van der Valk, waar ze al verschillende trappen mochten realiseren.

Tom Hermans BV werkt zowel voor aannemers als voor particulieren over heel België en Nederland en staat bekend om zijn service en expertise. Sinds februari 2021 betrekken ze een nieuw bedrijfsgebouw in Hoogstraten, waar ook een showroom werd ingericht.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details