Tetrapod
01:15
10-10-2017

Tetrapod: Beton en water

We staan er wereldwijd bekend om: Hollanders en hun bestrijding van het water. In het laaggelegen Nederland zijn duizenden mensen dagelijks bezig met watermanagement. Van dijken, rivieren en riolering tot en met kustversterking. Betonblock® houdt zich bezig met het produceren van mallen voor het storten van betonblokken, maar als oer-Hollands bedrijf heeft Betonblock® ook iets met water, en wel met het buitenhouden van kustwater.

Wat is een Tetrapod?
Wie ooit in een kuststad is geweest, heeft misschien wel eens verwonderd staan kijken naar langs de kustlijn verspreid liggende identieke rotsachtige structuren. Deze meestal vierpotige betonnen constructies worden gebruikt om kusterosie te voorkomen en staan bekend als Tetrapods, welke naam in het Grieks vierpotig betekent.

Interlockende, poreuze barrière
Dankzij hun model vormen op elkaar geplaatste Tetrapods een interlockende, poreuze barrière die de kracht van golven en stromingen vermindert, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn om dienst te doen als golfbreker ten behoeve van kustversterking. Door hun gewicht en ontwerp blijven Tetrapods zelfs onder de meest extreme weersomstandigheden lang stabiel op hun plaats, maar door de krachten van de natuur is na bepaalde tijd altijd onderhoud van de barrière of vervanging ervan noodzakelijk. Verplaatsing of verandering in de structuur van de Tetrapods wordt doorgaans gecontroleerd door satellietfotografie.

Symbool van kunstmatigheid
Het belangrijkste kenmerk van een Tetrapod ligt in het ontwerp, dat niet in de natuur voorkomt. Tetrapods zijn een symbool van kunstmatigheid en zijn op tal van manieren uiterst veelzijdig van toepassing. Met de voor sommigen ook esthetisch ogende betonstructuur zou men zich bijvoorbeeld ook kunnen voorstellen dat Tetrapods als veiligheidsmaatregel kunnen worden geplaatst in gebieden met grote groepen mensen of bij evenementen. Door de oppervlaktedruk van de meerdere poten van de Tetrapod heeft het blok een stabiele ligging die niet simpel door zijwaartse druk te verplaatsen is.

Tetrapods en andere betonmallen
Voor het maken van de betonnen Tetrapods zijn natuurlijk betonmallen nodig, en de beste kwaliteit mallen wordt geleverd door Betonblock®. Dit innovatieve bedrijf is wereldwijd marktleider op dit gebied en verzorgt dagelijks vele transporten naar alle uithoeken van de wereld. Betonblokmallen, Tetrapodmallen, maar ook de bijhorende accessoires en transportmiddelen. Betonblock® heeft vijf verschillende afmetingen Tetrapodmallen in het assortiment waardoor voor ieder soort (kustlijn)toepassing een geschikt formaat verkrijgbaar is.

Tekst: Marjolein Sloothaak   |   Beeld: Betonblock®

Tetrapod Betonblock

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

StaalconstructeursThermisch Verzinken