Platform over beton en staal in de bouw
Thermisch verzinkers bieden gemeenschappelijke garantievoorwaarden

Thermisch verzinkers bieden gemeenschappelijke garantievoorwaarden

In januari 2018 trapte Zinkinfo Benelux zijn ZEKER ZINK-campagne op gang om kenbaar te maken dat thermisch verzinken een ongeziene zekerheid biedt voor de corrosiebescherming van staalconstructies. Via de introductie van gemeenschappelijke garantievoorwaarden zet de brancheorganisatie die boodschap extra kracht bij. Alle leden kunnen desgewenst hun klanten uit de Benelux voortaan tot dertig jaar garantie bieden op het geleverde zinkwerk in een C3 corrosiviteitsklasse. En het wordt nog mooier: ook voor poederlaksystemen op thermisch verzinkt staal pakt de branche uit met gemeenschappelijke garantievoorwaarden. Hierover meer in een volgend artikel.

Zinkinfo Benelux

Branche-overkoepelende garantievoorwaarden die alle leden van Zink-info Benelux kunnen toepassen: de droom is eindelijk werkelijkheid. Een belangrijke mijlpaal die de meerwaarde van thermisch verzinken extra in de verf zet, benadrukt Bruno Dursin, algemeen directeur bij Zinkinfo Benelux: “Vroeger paste elke verzinker eigen voorwaarden toe, waardoor er geen uniformiteit bestond. Verschillen qua duurtijd, uitsluitingen, voorwaarden, …: het werd allemaal wat verwarrend. Vanaf 1 juni 2019 kunnen alle verzinkers die lid zijn van Zinkinfo Benelux – niet minder dan 90% van de markt – in alle omstandigheden gemeenschappelijke garantievoorwaarden aanbieden. Een uitstekende zaak, want in het verleden waren sommige verzinkers veel te bescheiden en gaven ze met moeite een garantie, terwijl we er zeker niet voor moeten terugdeinzen om te onderstrepen dat thermisch verzinken niet alleen een kostbare levensduurgarantie biedt, maar ook de garantie dat er geen nazorg nodig is en dat bouwheren, aannemers en staalbouwers geen extra kosten hoeven te vrezen.”

Zinkinfo Benelux

Ook bij deze autonome, bio-ecologische kaswoning werd gekozen voor thermisch verzinkt staal. (Beeld: Joost Demuynck / photojoost.com)

 

Drie garantietermijnen

Naargelang de atmosferische corrosiebelastingcategorieën – lees: het risico op corrosie op de bouwplaats in kwestie – bieden de thermisch verzinkers specifieke garantietermijnen. De basistermijn op discontinu thermisch verzinkt staal die in het overgrote deel van de Benelux van toepassing is, is dertig jaar (categorieën C1, C2 en C3, indien er geen sprake is van staalelementen dunner dan 3 mm). Voor C3 (dikte staalelementen < 3 mm) en C4 (dikte staalelementen > 6mm) geldt een garantieperiode van twintig jaar. Tot slot krijgen klanten tien jaar garantie bij categorie C4 (dikte staalelementen < 6 mm) en categorie C5 (dikte staalelementen > 6 mm). “Over het algemeen kunnen klanten uit de Benelux ervan uitgaan dat de zinklaag de onderliggende staalstructuur minstens drie decennia beschermt tegen corrosie. Dat is behoorlijk lang, waardoor we ons onderscheiden van de klassieke beschermende verfsystemen, die onze termijnen niet halen en doorgaans (slechts) vijf à tien jaar garantie geven. Ook voor projecten buiten de Benelux beschikken we over een set garantievoorwaarden: twintig (C3), tien (C4) en vijf jaar (C5)”, verduidelijkt Dursin.

Collectief bewustzijn

Met de introductie van de gemeenschappelijke garantievoorwaarden speelt Zinkinfo Benelux in op het groeiende belang van onderhoud en de stijgende vraag naar garanties die klanten indekken tegen onverwachte meerkosten. Naast gemeenschappelijke garantievoorwaarden, zullen op 1 juni 2019 ook gemeenschappelijke algemene verkoop-, leverings- en betalingsvoorwaarden worden ingevoerd door de leden van ZIB. “Hiermee zijn we in Europa de eerste brancheorganisatie voor thermische verzinkers die erin geslaagd is om zo’n branche-overkoepelend systeem op poten te zetten; we hopen dat andere landen ons voorbeeld zullen volgen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details