01:31
30-01-2015

Thermische ontkoppeling verbetert energieprestatie van gebouwen

Vanwege het Lente-akkoord worden er steeds hogere energieprestatie-eisen gesteld aan gebouwen. Door de strengere EPC-normen is er volgens Erik Teeuwen van Plaka Nederland steeds meer aandacht voor koudebrugonderbrekingen. “Door de hoge warmtegeleidingscoëfficiënt van staal, worden koudebruggen vaak veroorzaakt door stalen draagconstructies, daar waar deze de thermische schil doorbreken.”

Bij een koudebrug is de temperatuur aan de binnenzijde van de gebouwconstructie lager dan de daar aanwezige omgevingstemperatuur. Hierdoor kan condensatie ontstaan met als gevolg een grotere kans op bouwschade, zoals vocht-, schimmel- en corrosievorming. Teeuwen: “Een ander nadelig gevolg van een koudebrug is het optredende warmteverlies, wat een negatieve invloed heeft op de EPC van het gebouw. Het is daarom van belang deze koudebruggen te voorkomen en een thermische onderbreking op te nemen in de constructie. Thermo Break kan een staal-op-staal of staal-op-betonconstructie thermisch onderbreken, terwijl beide onderdelen wel mechanisch met elkaar verbonden zijn.”

Geen vaste afmetingen
De Thermo Break thermische ontkoppelingsplaten hebben een zeer hoge isolerende werking en een extreem lage warmtegeleidingscoëfficiënt. Hierdoor zorgen ze voor een simpele en uiterst effectieve oplossing voor het reduceren van warmteverlies en interne condensatie. Thermo Break heeft een temperatuurgeleidingscoëfficiënt van 0,187 W/mk of 0,292 W/mk (afhankelijk van het gekozen type). Ter vergelijking: de geleidingscoëfficiënt van staal bedraagt 54 W/mk. Daarnaast zijn de Thermo Break-platen zeer hoog belastbaar. “Anders dan de gebruikelijke koudebrugonderbrekingen heeft Thermo Break geen vaste maten”, verduidelijkt Teeuwen. “In dat geval dient de constructeur de constructie af te stemmen op de koudebrugonderbreking. Wij werken juist andersom. Thermo Break wordt afgestemd op het ontwerp van de constructie. Dat geeft meer vrijheid in ontwerpen, want Thermo Break wordt op maat gemaakt. De benodigde gaten worden in onze fabriek aangebracht conform de meegeleverde tekening van de constructeur.” Aanbevolen wordt om de platen te bevestigen met RVS in plaats van stalen bouten. De warmtegeleidingscoëfficiënt van RVS ligt namelijk beduidend lager dan die van staal (16 W/mK ten opzichte van 54 W/mK).

TBK of TBL
Plaka Nederland levert Thermo Break in twee typen. “Type TBK wordt vervaardigd uit een hoge kwaliteit glasvezelversterkt composiet en heeft een maximale ontwerpbelasting van 250 N/mm² en een elasticiteitsmodules van 5.178 N/mm²”, licht Erik Teeuwen toe. De TBK is verkrijgbaar in verschillende diktes van 5 tot 25 millimeter. De TBL is in de basis een hoge kwaliteit kunststof met een maximale ontwerpbelasting van 70 N/mm². De elasticiteitsmodules bedraagt 2.586 N/mm² en het materiaal is te verkrijgen in diktes van 10, 20 of 25 millimeter. “Alle Thermo Break-materialen worden vanuit de fabriek door ons op maat geleverd. Zodoende is er geen bewerking op locatie meer nodig. We fungeren bovendien als gesprekspartner voor de constructeur over hoe Thermo Break toe te passen om een passende koudebrugonderbreking te kunnen engineeren.”

 

Tekst: Roel van Gils | Beeld: Plaka Nederland 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners