InWhite
03:29
19-09-2018

De toekomst vormen InWhite

Wit cement weerspiegelt een niche in de wereldwijde cementconsumptie en -productie en biedt zijn gebruikers diverse voordelen. Om het bereik te vergroten en in lijn te brengen met de behoefte van de maatschappij aan het verdergaan met duurzame bouwomgevingen heeft Aalborg Portland InWhite gelanceerd, zijn witte-cementinnovatie.

Aalborg Portland Group, onderdeel van de Cementir Group, bedient klanten in meer dan 70 landen en is een wereldspeler in de markt van witte cement met meer dan 3 miljoen ton productiecapaciteit, geïnstalleerd in witte-cementfabrieken strategisch gevestigd op vier continenten. Onder het overkoepelende merk Aalborg White® worden de producten vervaardigd in cementvestigingen in Denemarken, Egypte, Maleisië en China en zijn er partnerschappen met andere bedrijven in de VS. Alle productielocaties profiteren van grote hulpbronnen van zeer pure kalksteen en andere essentiële grondstoffen die nodig zijn voor het produceren van hoogwaardig wit cement met consistente chemische kwaliteiten, een uniforme witte kleur en een grote kracht. “De groep heeft een unieke positie met zijn mondiale spreiding in wit cement waardoor een zeer divers klantenbestand kan worden bereikt in termen van grootte, bedrijf, cultuur, traditie en technisch niveau. We hebben deze positie tot nu toe nog niet volledig benut. De groep streeft ernaar zijn waardepropositie met wit cement wereldwijd te vergroten door belangrijke focusgebieden te herdefiniëren en ontwikkelen. Deze focusgebieden ondersteunen de groei van de zakelijke activiteiten van onze klanten door aangepaste diensten, het uitwisselen van knowhow en het aangaan van partnerschappen op het terrein van advies en strategie”, aldus Michele Di Marino, White Cement Commercial Development en Marketing Director van Aalborg Portland.

Witte innovatiemotor
In de afgelopen decennia heeft Aalborg Portland zich gericht op het verkrijgen van inzicht in de wensen van zijn klanten en het leveren van wit cement met eigenschappen die het best bij hun toepassingen pasten. In uitbreiding van deze werkzaamheden gaat de groep een nieuwe strategische focus instellen waarmee de groep in de voorhoede wordt geplaatst van het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die bestaande producten uitdagen en het echte potentieel van wit cement volledig benutten. Sinds medio 2016 heeft de Aalborg Portland Group een wereldwijde innovatiemotor ingesteld voor wit cement om een pijplijn te genereren van waardepropostie-initiatieven met een hoog potentieel. InWhite omvat de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor bekende toepassingen of volledig nieuwe toepassingen voor op wit cement gebaseerde producten. De uitgebreide mondiale kennis die het bedrijf heeft van erkende en opkomende toepassingen voor wit cement en technologische knowhow vormen de basis van deze ontwikkeling. InWhite profiteert niet alleen van het R&D-centrum van Aalborg Portland, maar ligt ook in het verlengde van belangrijke megatrends in de maatschappij, zoals maatwerk, de circulaire economie en uiterst energie-efficiënte oplossingen.

Het InWhite-team selecteert de meest geschikte betontechnologieën voor de geïdentificeerde toepassingen. Tot nu toe zijn er nieuwe oplossingen geïdentificeerd voor verdere ontwikkeling op basis van hoogwaardige en zich snel ontwikkelende technologieën zoals ultrahoog presterend beton (UHPC) en glasvezelversterkt beton (GRC). Ter ondersteuning hiervan heeft Aalborg Portland zich aangesloten bij diverse organisaties zoals de International GRC Association. Dergelijke lidmaatschappen sluiten goed aan bij de strategische intentie om zich te focussen op het ontwikkelen van markt-/klantgedreven technologieën en toepassingen voor Aalborg White.

InWhite
Glasvezelversterkt beton is slechts één innovatief gebruik van wit cement ondersteund door Aalborg Portland

Duurzame wit-betontoepassingen
Sommige opkomende, maar snel groeiende toepassingen voor Aalborg White-cement hebben betrekking op de chemie en puurheid van het cement en de superieure mechanische eigenschappen die kunnen worden bereikt in beton door middel van geavanceerde productietechnologieën. Een grote kracht en een uitmuntende duurzaamheid kunnen worden verkregen door zeer dunne panelen en elementen te vervaardigen gebaseerd op Aalborg White-cement. Bijvoorbeeld: dit principe kan worden toegepast op gevelelementen om compacte, sterk isolerende panelen te verkrijgen met onder andere de volgende voordelen:

• Laag gewicht per m².
• Significante vermindering van de totale wanddikte voor een meer efficiënt gebruik van het binnengebied van het gebouw.
• Oppervlakken die in één proces worden afgewerkt om verdere behandelingen te vermijden.
• Modulaire structuur en opbouw voor het hergebruik van materialen.

Wit cement speelt ook een belangrijke rol in het bouwen van een meer duurzaam milieu. Zo kunnen wit-beton producten bijdragen aan energiebesparing en het verbeteren van het thermisch comfort van woningen. Dit is het gevolg van het feit dat lichte kleuren het zonlicht veel effectiever reflecteren dan donkere kleuren. Dankzij meer reflecterende oppervlakken zoals lichte daken, muren en paden wordt meer energie gereflecteerd, waardoor ook een koelere temperatuur gecreëerd wordt. De vervanging van donkere daken, muren en paden door witte zal het ‘hitte-eilandeffect’ aanzienlijk terugdringen, waardoor de noodzaak van stroomvretende kunstmatige koeling in gebouwen wordt verminderd. Wit cement gips of panelen verminderen de noodzaak van kunstmatige verlichting in tunnels waardoor weer stroom wordt bespaard.

De lichtreflecterende eigenschap van wit beton is vooral bruikbaar als een praktische functie in de vervaardiging van stoepranden, wegmarkeringen, tunnelhellingen, straatstenen en geluidsbarrières. Wanneer het in dergelijke toepassingen wordt gebruikt, levert het een steeds belangrijker wordende bijdrage aan de veiligheid door het aantal verkeersongelukken terug te dringen door een betere zichtbaarheid van grenzen op de weg. In feite verbetert de witte kleur de zichtbaarheid en wordt de veiligheid verbeterd ten opzichte van barrières gemaakt van staal of grijs geverfd beton omdat deze witte barrières niet alleen fysiek voertuigen scheiden van gevaren maar ook hun lichte kleur behouden onder natte en/of donkere omstandigheden. Als voorbeeld: de gemiddelde totale kosten voor de maatschappij voor een verkeersongeluk in Denemarken lopen op tot € 80.000; bij een jaarlijks ongevallencijfer van 4.000 betekent dit een totaalbedrag van € 320 miljoen per jaar.

Megatrends in de maatschappij zijn mondiaal, maar de uitdagingen in de verschillende regio’s worden verschillend geformuleerd en dienovereenkomstig opgelost. Een grondige studie van de lokale waardeketens is vereist om de uitdagingen naar behoren aan te pakken. Oplossingen zijn zelden internationaal, maar onderdelen van bestaande oplossingen kunnen worden toegepast om nieuwe te ontwikkelen.     


Aalborg Portland Belgium NV
In lijn met de strategie om haar marktpositie wit cement te versterken, heeft Aalborg Portland A/S een nieuw filiaal gevestigd in Brussel: Aalborg Portland Belgium. 

Aalborg Portland Belgium NV
Avenue Charles Quint 584
B-1082 Brussel

Verkoopteam:

Yves Terneu
Sales Manager BENELUX
T  +32 (0)28922840
M  +32 471955129
E   yves.terneu@aalborgportland.com
www.aalborgportland.be

Frank Brandt
General Manager
T  +32 (0)28922841
M  +49 16091972610
E   frank.brandt@aalborgportland.com
www.aalborgportland.be

Tekst | Michele Di Marino en Erik Pram Nielsen    Beeld | Aalborg Portland

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Over Aalborg Portland Belgium

beton en staalbouw partners

Van der VenArchitectonische fietsbrug