Platform over beton en staal in de bouw
Projecten

Toekomstgericht distributiecentrum vraagt om specialistische vloeren

_SV_3833_De-Klomp-Ede-meten kopiëren
Van Berlo heeft alles in eigen hand als het gaat om het ontwerpen en realiseren van de totale vloerconstructie.

Tekst | Tekst | Roel van Gils Beeld | Van Berlo

26 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het distributiecentrum met een omvang van 46.500 m² heeft door middel van stellingen en de mogelijkheid tot het later aanbrengen van (tussen)vloeren een maximale opslagcapaciteit van maar liefst 85.000 m². Van Berlo werd al in een vroeg stadium ingeschakeld door aannemer Lowik Bouw om optimalisaties te behalen in het vloer- en funderingsontwerp.

Sinds de oprichting in 1979 is Van Berlo uitgegroeid tot een absolute marktleider in industriële en supervlakke betonvloeren. “We kunnen onze opdrachtgevers volledig ontzorgen”, begint accountmanager Frank Louwers. “Van weiland tot en met ankerbout. Dat begint met onze eigen engineeringsafdeling. Omdat we al vanaf de start van een project aan tafel zitten, kunnen we meedenken in de ontwerpfase. Dat resulteert in veel gevallen in een ‘slimmere’ vloerconstructie, zodat wij – en dus ook onze opdrachtgevers – tijd en geld besparen. Zo ook voor het vloerontwerp van het nieuwe distributiecentrum van Kees Smit Tuinmeubelen.”

Dubbele vloeroplossing

De grondslag op het XL Businesspark in Almelo was niet overal even goed, vervolgt Louwers. “Aanvankelijk waren er twijfels of de vloer op staal of op palen gefundeerd zou moeten worden. Aangezien gevraagd werd om een supervlakke vloer en differentiële zettingen op termijn gevolgen hebben voor de vlakheid en eisen, is besloten om de vloer te funderen op onze Mini Vibropalen. En dat is ook zo uitgevoerd, met 8.621 stuks Mini Vibropalen in totaal, goed voor een totale lengte van 65 kilometer. Voor de vloer zelf is voor een ‘dubbele oplossing’ gekozen. Enerzijds lag er een hoge vlakheideis vanwege de wens van smalle gangen en inductiegestuurde heftrucks, anderzijds wil de tuinmeubelgigant de mogelijkheid openhouden om er twee tussenvloeren in te kunnen aanbrengen voor orderpicking. Daartoe zijn extra palen in de grond aangebracht. Het is dus met recht een toekomstgericht gebouw en uitermate multifunctioneel qua inrichting. We hebben alle vloeren voorzien, gaande van 24.000 m² aan supervlakke vloeren tot de vloeren in de overige ruimtes als zijnde expeditie, mezzanine en dock-/laadkuilconstructies, wat neerkomt op totaal 46.500 m². Er is 550.000 kilogram aan wapening toegepast en 7.600 m³ aan beton.”

Krimparm beton

Van Berlo heeft alles in eigen hand als het gaat om het ontwerpen en realiseren van de totale vloerconstructie. Louwers: “We blijven onze producten voortdurend innoveren en doorontwikkelen om onze positie als marktleider te bestendigen. Zo zijn we nu met onze engineers en betontechnologen een onderzoek gestart naar het fabriceren van krimparm beton. Ook zijn we al ver gevorderd met de integratie van Tekla op onze engineeringsafdeling. Het streven is om alle vloeren en constructies voortaan in 3D uit te werken. Voor de vloeren is dat misschien niet zo spannend, maar voor de funderings- en dockconstructies des te meer.”   


Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details