Platform over beton en staal in de bouw
Toekomstgerichte ruwbouwtechnieken: West-Vlaams prefab betonbedrijf werkt mee aan ruwbouw van nieuwe VDL Bus Roeselare productiesite
Dronebeeld van de ruwbouwwerken.

Toekomstgerichte ruwbouwtechnieken: West-Vlaams prefab betonbedrijf werkt mee aan ruwbouw van nieuwe VDL Bus Roeselare productiesite

Valcke Prefab Beton is gevestigd in Vlamertinge. Samen met zusterbedrijf Traconord uit het Franse Steenvoorde is ze gespecialiseerd in prefab betonconstructies voor de agrobusiness en industriebouw. Voor de realisatie van de wind- en waterdichte ruwbouw bij de prestigieuze nieuwe producthal van VDL Bus & Coach werd ze ingeschakeld door hoofdaannemer Alheembouw.

Strikte timing

De realisatie van deze spraakmakende en toekomstgerichte productiehal komt in deze editie uitgebreid aan bod in een afzonderlijk artikel. Voor wat betreft het specifieke aandeel van Valcke Prefab Beton in het project hadden we een gesprek met Jim Deryckere, sales ingenieur bij Valcke Prefab Beton.

Deryckere: “Bij dit project werden we voor grote uitdagingen gesteld op het vlak van timing. De productiehal moet voor het einde van dit jaar opgeleverd worden. De geplande assemblage van de bussen kan onder geen beding vertraging oplopen. Om de strakke deadlines te halen, hebben we hier continu met drie ploegen gewerkt, en soms zelfs met vier, in tegenstelling tot de gebruikelijke twee.”

Opbouw van de sheddaken.

Opdracht van formaat

De opdracht was niet min: de productiehallen beslaan immers ruim 21.000 m2. De kantoren en sociale ruimtes met inbegrip van het bedrijfsrestaurant, de showroom/afleverhal, de magazijnen en de herstelwerkplaats nemen nog eens ruim 6.000 m2 extra in beslag. Het spreekt voor zich dat een werk van dergelijke omvang een doorgedreven coördinatie vergt, waarbij hoofdaannemer Alheembouw in Valcke Prefab Beton een stipte, ervaren en betrouwbare partner vond.

Valcke Prefab Beton stond in voor de productie, levering en plaatsing van alle prefab betonstructuren, waaronder kolommen, voorgespannen dakliggers, dakplaten en gevelpanelen. Ook de sprinkler waterbufferkelder en ondergrondse fietsenstalling stond op haar programma. Alheembouw werkt de constructie verder af met onder andere de poliervloeren en alle technieken.

Duurzaamheid en arbeidscomfort

De keuze voor beton en meer in het bijzonder de geïsoleerde gevelpanelen en dito dakplaten was er één van duurzame aard. Beton is immers een thermisch zeer inert materiaal waardoor pieken en dalen in de temperatuur, zowel op basis van de dag-/nachtcyclus als volgens de seizoenen, afgevlakt worden. Dit verhoogt het comfort op de werkvloer aanzienlijk.

Plaatsen van de dakplaten.

Speciale aandachtspunten

Voor de noordgerichte sheddaken realiseerde Valcke Prefab Beton een speciale betonnen draagstructuur met overspanningen van maar liefst 13 m. Verder werd de structuur van het gebouw uitgerust met speciaal berekende betonnen consoles op maat die het gewicht van de rolbruggen en hun lasten kunnen dragen. Met het oog op een optimale brandweerstand werden ook alle compartimentswanden in beton uitgevoerd. Dankzij continu overleg en een vlotte samenwerking tussen alle betrokken partners zit de realisatie van dit megaproject alvast goed op koers.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details