Platform over beton en staal in de bouw
Torenhoge verwachtingen probleemloos ingelost
Elliptische vorm met imposante glasgevels.

Torenhoge verwachtingen probleemloos ingelost

Het aannemingsbedrijf was hiermee niet aan zijn proefstuk toe in deze Brusselse wijk. Eerder al stond het in voor de bouw van de Dexia Tower, de Zenith Tower, de North Galaxy Tower in de directe omgeving en de MG Tower in Gent. Met een hoogte van 137 meter, gevelskelet inbegrepen, valt de imponerende kantoortoren onder de categorie ‘Hoge Gebouwen’. Hiermee is de Silver Tower, op de Zuidertoren, de Financiëntoren en de UP-site na, het vierde hoogste gebouw van het land.

Nieuwe baken aan de Brusselse skyline.

Hobbelig voortraject

De bouw van de toren verliep niet zonder slag of stoot. De oorspronkelijke bouwvergunning werd reeds in 2010 afgeleverd aan bouwpromotor AG Real Estate. Onzekerheid rond de bezetting van het gebouw, een asbestvervuiling op de site en twijfels rond de gunningsprocedure strooiden roet in het eten. Het project lag enkele jaren stil, tot AG besloot te verkopen aan Ghelamco. Deze laatste vond snel een huurder (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en kon het project op de rails zetten. Zo kon CIT Blaton eind 2018 starten met de bouwwerken. De constructietijd voor het oprichten van de ruwbouw werd ingeschat op 18 maanden maar liep uiteindelijk 5 weken vertraging op door COVID-19.

Indrukwekkende cijfers

De Silver Tower, in een elliptische lensvorm uitgevoerd, werd gebouwd op een vrij smal perceel in Sint-Joost-Ten-Node nabij het Noordstation en ligt ingesloten tussen een belangrijke verkeersader en de spoorinfrastructuur van de Noord-Zuidverbinding. De footprint van de toren meet 28 m breed bij 69 m lang. De toren telt 7 ondergrondse niveaus, een gelijkvloerse verdieping, 33 bovengrondse verdiepingen en 2 mezzanines. In totaal werd maar liefst 16.000 m³ beton grotendeels ter plaatse gestort en 2.000 ton wapeningsstaal in het gebouw verwerkt, aangevuld met prefab kolommen, balken en welfsels. De totale oppervlakte beslaat 45.000 m² en zal na de afwerking ruimte bieden aan meer dan 2.000 ambtenaren van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Opbouw van de centrale kern met zelfklimmende bekisting.

Tijdsbesparende constructiemethode

Marjan D’Hose, projectmanager bij CIT Blaton: “Om tijd te winnen, pasten we hier de up & down-bouwtechniek (stross) toe, een procedé dat we vaker gebruiken bij projecten van deze omvang. Deze stross-techniek laat toe om gelijktijdig boven- en ondergronds te werken en vermijdt de langdurige aanwezigheid van een hinderlijke bouwput. Eerst werden de ondergrondse slibwanden uitgevoerd, die zorgen voor een ‘gesloten bouwput’, later werden één voor één de vloerplaten uitgevoerd. Op de eerste vloerplaat (N-1) kon meteen met de bovengrondse constructie gestart worden. Tezelfdertijd kon verder gewerkt worden aan de ondergrondse verdiepingen: deze werden niveau per niveau uitgegraven en de vloerplaat werd steeds ter plaatse gebetonneerd. De uitgegraven grond werd afgevoerd langs een kleine opening, zonder de bouwwerkzaamheden in de bovenbouw te hinderen. Logistiek was dit een immense uitdaging op deze kleine bouwplaats.”

De metalen trekkers met hydraulische dempers.

De bovenbouw van de toren bestaat uit een centrale kern, opgebouwd door middel van een zelfklimmende bekisting. “Hieromheen werden kolommen-balken-welfselstructuren gebouwd die de vloeren van de plateaus vormen. In totaal 8 metalen ‘trekkers’, bevestigd aan de centrale kern, werden voorzien vanaf verdieping +16 tot +18. Ze werken als ‘vormvaste’ driehoeken, om een dergelijk slank en hoog gebouw te kunnen realiseren. De trekkers zijn uitgerust met hydraulische dempers die ervoor zullen zorgen dat de zettingsverschillen tussen de kern en de gevel worden opvangen (trage vervormingen), maar laten een vervorming door plotse, grote krachten zoals wind bijvoorbeeld niet toe. Dit technisch huzarenstukje werd bedacht door het studiebureau Greisch en fungeert als een ‘slim elastisch’ alternatief voor een vormvaste driehoek, dankzij het gebruik van hydraulische dempers in de trekkers.”

CIT Blaton is een familiebedrijf met onafhankelijk aandeelhouderschap en is op een tijdspanne van 155 jaar uitgegroeid tot één van de belangrijkste bouwbedrijven van het land. Ze koppelt daarbij traditionele technieken aan geavanceerde technologieën, met een sterke aandacht voor duurzaamheid. Ook met de realisatie van de Silver Tower wiste ze de torenhoge verwachtingen van alle betrokken actoren probleemloos in te lossen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details